Chovanec v Abú Ghrajb

Pri pozeraní videa zachytávajúceho zabitie slovenského občana Jozefa Chovanca v belgickom väzení sa mi vracajú desivé spomienky na "uniknuté" zábery z amerických žalárov v bagdadskom Abú Ghrajb a na kubánskom Guantáname, v ktorých mučili a ponižovali väzňov.

03.09.2020 14:00
debata (11)

Tá podobnosť je síce desivá, ale úplne logická. Ak dáme pocit beztrestnosti ľuďom, ktorí nosia zbrane a používať násilie proti iným majú nielen dovolené, ale priamo nariadené, inak sa to ani skončiť nemôže.

Pri tejto príležitosti sa mi pred očami vybavilo video, ktoré si na mobil nakrúcali slovenskí policajti, keď trýznili a ponižovali deti na policajnej stanici v Košiciach. "Aké deti?” pýtate sa, "na nič také sa nepamätáme.” Rómskych chlapcov. Veru u nás sa o tom písalo výhradne ako o "rómskych chlapcoch”, ako keby na tom záležalo. Ako keby to menilo situáciu. Rovnako ako sa o tom hovorí v týchto intenciách pri každej príležitosti.

Iba pred niekoľkými dňami sme si pripomínali smutné desiate výročie masakra v Devínskej Novej Vsi. Začiatkom septembra 2010 sa diskusia zásadne zvrtla, keď vyšlo najavo, že medzi obeťami je rómska rodina! Internet išiel prasknúť nenávistnými verbálnymi pľuvancami a chápajúcimi skúsenosťami s "neprispôsobivými susedmi”.

Pred rokmi sa po zverejnení videa o mučení detí na policajnej stanici v Košiciach objavili stovky, ba tisícky komentárov a statusov o tom, že policajtov treba chápať, lebo tí chalani napadli a okradli dôchodkyňu (vraj).

V Spojených štátoch sa zasa o väzňoch z Iraku a Afganistanu hovorilo ako o teroristoch alebo minimálne o údajných teroristoch, prípadne o obvinených z terorizmu. Nemôžeme to porovnávať? A prečo nie.

Jozef Chovanec sa podľa belgickej polície agresívne správal v lietadle, možno bol opitý, možno nadrogovaný, nemal letenku a odmietal vystúpiť. Ukazuje sa, že z toho väčšina nemusí byť pravda. Nuž akože sa skončili obvinenia voči tým obetiam mučenia v Iraku a Afganistane?

Myslíte, že medzi nimi bol jediný terorista? Koľko ľudí z tých stoviek, čo dlhé roky protiprávne zadržiavali na Guantáname, za niečo odsúdili? A aké komentáre sa šíria v Belgicku o Slovákoch? Východoeurópania, takmer Rusi, nám Belgičanom berú prácu, chľastajú dlho do noci, robia hluk, nevedia sa správať ako my civilizovaní.

Je vlastne dôležité, čo robil Chovanec v lietadle? Ak by sa aj pobil a narobil belgickým policajtom robotu, oprávňovalo by ich to na takéto zaobchádzanie?

Čosi na spôsob tej diskusie sa pred rokmi objavilo u nás po zverejnení videa o mučení detí na policajnej stanici na východnom Slovensku. Tie stovky ba tisícky komentárov a statusov o tom, že košických policajtov treba chápať, lebo tí chalani napadli a okradli dôchodkyňu (vraj)! Praskli im nervy, ako inak zaobchádzať s "takými”, chceli im dať príučku… Aj týmto Východoeurópanom treba ukázať, že nemajú opití ohrozovať leteckú prevádzku, keď chcú pracovať v Belgicku, musia sa zmestiť do kože…

Nie, nie je to vôbec dôležité. Je to úplne jedno. Rovnako ako je celkom jedno, či je to biely, čierny, alebo žltý občan Slovenska. Je úplne jedno, či ide o hnedého väzňa v Iraku, v Afganistane, alebo na Guantáname.

Pointa spočíva v tom, že keď chceme takýmto tragédiám v budúcnosti zabrániť, musíme akceptovať a presadzovať univerzálnosť ľudských práv. V tomto prípade neprípustnosť mučenia za akýchkoľvek okolností. Inak sa to môže stať znova, aj nám.

Nikdy nevieme, kedy akému "strážcovi zákona” sa zazdá, že sme teroristi, zlodeji, že ohrozujeme lietadlo alebo čokoľvek iné. Jediná istota, že nedoplatíme na to, že sme Slováci v Belgicku alebo kdekoľvek inde, je totiž tá istá, ktorá hovorí, že Róm a Rómka nedoplatia na svoju etnicitu na Slovensku, rovnako ako Afganec v americkej väznici. Jedno bez druhého nemôže a nebude fungovať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Jozef Chovanec #policajti #Belgicko #Guantánamo #rómski chlapci #Abú Ghrajb