Zbytočná súťaž o utečencov

Po katastrofálnom požiari, ktorý zničil utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos, sa medzi Nemeckom a Rakúskom opäť zostril dlhoročný spor o tom, čo je primeraný postup v otázke migračného prílevu do Európy.

25.09.2020 16:00
debata (4)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová trvá na tom, aby bolo niekoľko tisíc neplnoletých utečencov z Lesbosu bezvýhradne prijatých všetkými členskými štátmi Európskej únie. Pritom minimálne 1 500 z nich pôjde do Nemecka. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to striktne odmieta a odvoláva sa na to, že ničivý požiar založili násilnícki obyvatelia tábora.

Hlavne nemecké médiá, ktoré v posledných rokoch väčšinou veľmi rady poukazovali na vraj vzorný spôsob vládnutia Sebastiana Kurza, celý konflikt umelo zmenili na súťaž v ľudskosti. V nej jednoznačne vedie Angela Merkelová. Médiá sa pritom bežne sústredili na čistý počet maloletých bez vysvetlenia pohnútok rakúskeho kancelára. Tak sme sa stali svedkami zjednotenia podporovateľov a kritikov Angely Merkelovej. Vzhľadom na to, ako sa Merkelovej utečenecká politika vnímala v zahraničí, vyšlo zároveň na povrch aj to, čo je základný problém postupu nemeckej kancelárky.

Angela Merkelová si neuvedomila, že charita sa neskončí vyjadrením dobrej vôle a krátkodobou pomocou, ale že si napríklad vyžaduje aj zodpovednú koncepciu dlhodobej integrácie prisťahovalcov. V tom majú Nemci pred sebou ešte veľa práce.

Angela Merkelová bola v posledných rokoch nielen medzi európskymi lídrami vždy spontánnym hlasom tých, ktorí rýchlo potrebovali pomoc. Dokázala tak, že si od detstva osvojila kresťanskú hodnotu lásky k blížnemu. Zároveň si neuvedomila, že charita sa neskončí vyjadrením dobrej vôle a krátkodobou pomocou, ale že si napríklad vyžaduje aj zodpovednú koncepciu dlhodobej integrácie prisťahovalcov. V tom majú Nemci pred sebou ešte veľa práce.

Merkelová v uplynulých dňoch ani nevedela presvedčivo argumentovať, keď útočila na Sebastiana Kurza kvôli jeho reakcii na dianie v Morii. Zároveň sa rozhodla prijať výlučne utečencov, ktorí vôbec neboli obyvateľmi zničeného tábora v Morii. Navyše problémy v Morii sa vyvíjali v priebehu viacerých rokov. Do budúcnosti nevysiela príliš perspektívny signál skutočnosť, že praktizujúca kresťanka Angela Merkelová zareagovala až vo chvíli, keď bolo použité nekresťanské násilie.

Sebastian Kurz sa v posledných rokoch v rámci bývalej vládnej koalície s pravicovými populistami zo strany FPÖ a ako dlhoročný spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána pričasto zbližoval s politikmi, ktorí zastávajú tvrdý kurz v oblasti utečeneckej politiky. Nemôže len tak zrazu pôsobiť ako presvedčivý advokát práv detí na ostrove Lesbos či iných migrantov. Ale má pravdu, keď trvá na vypracovaní dlhodobej stratégie zaobchádzania s prílevom utečencov do Európy.

Pretože dôvodov, prečo budú ľudia opúšťať svoju vlasť, bude čoraz viac. Hovorí sa o tom málo, ale nedostatok vody a klimatické zmeny sa môžu už v strednom časovom horizonte stať hlavnými príčinami migračných pohybov vo svete. Treba ich nielen sledovať, ale najmä rozvíjať nové parametre osídlenia našej planéty. Bude nevyhnutné určiť počet ľudí, ktorých jedna spoločnosť dokáže prijať naraz. Je takisto potrebné presne vymedziť rámcové podmienky spolužitia tuzemských obyvateľov s prisťahovalcami.

Nemci vystupujú nezodpovedne, ak hovoria, že preukazovali najvyššiu zodpovednosť voči utečeneckým deťom v Grécku v rámci Európskej únie, argumentujúc tým, že chcú prijať najviac neplnoletých. Ľudia v núdzi nie sú vhodný objekt zdanlivo prestížnej hry čísiel. Nemci ani nemôžu diktovať európsky kurz v oblasti utečeneckej politiky len na základe dosť sporného konštatovania, že ináč nebudeme mať spoločnú stratégiu. Nemecko má ale pravdu v tom, že v Európskej únii už dávno nie je žiadna krajina, ktorá by nebola dostatočne schopná aspoň určitou mierou prispieť k rozumnému riešeniu globálnej výzvy migrácie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Angela Merkelová #utečenci #Sebastian Kurz #migračná politika