Nuda v Bielom dome

Všetkého veľa škodí. Prvá televízna debata medzi súčasným republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho vyzývateľom bývalým demokratickým viceprezidentom Joeom Bidenom to pomerne jednoznačne ukázala. Napriek urážkam a skákaniu si do reči to v skutočnosti bola dosť veľká nuda. Diskusia totiž nepriniesla žiadne prekvapenie.

30.09.2020 22:00
Andrej Matišák
debata (3)

Biden je Biden. Má 77 rokov a v dobrom aj v zlom za sebou politické skúsenosti, ktorými sa v americkej politike v zásade nikto nemôže pochváliť. V debate sa snažil predstaviť svoje plány, ako dostať USA z krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Tú znásobil chaotický manažment Bieleho domu, ale aj mnohých guvernérov (bez ohľadu na to, či sú to republikáni, alebo demokrati).

Napríklad analýza spoločnosti Moody's Analytics tvrdí, že ak Biden vyhrá voľby a demokrati ovládnu obe komory Kongresu, za štyri roky by ich ekonomický program mohol prispieť k vytvoreniu 18,6 milióna pracovných miest. Je však zjavné, že obnovu bude potrebné financovať za cenu zvýšeného deficitu.

Televízne diskusie politikov sa málokedy točia okolo skutočných detailov ich plánov. Ale zvyčajne sa ich debatujúci aspoň pokúsia načrtnúť. Je to však ťažké, keď je na pódiu súčasný americký prezident. Veď detailnejšiu diskusiu o čomkoľvek od neho ani nikto neočakáva. Trump sa počas debaty správal ako Trump. Už nespočetne veľa ráz bolo povedané, že k politike pristupuje ako k realityšou. Za každú cenu musí byť stredobodom pozornosti, bez ohľadu na to, ako to dosiahne.

Trump politicky už nemá v rukáve nič iné, len krik, obviňovanie, nariekanie a konšpirácie, ako budú voľby sfalšované. Stále mu to môže stačiť na výhru pri hlasovaní, lebo je očividné, že pre nemalú časť voličov je to atraktívne.

Ale aj preto to bola únavná debata. Trump politicky už nemá v rukáve nič iné, len krik, obviňovanie, nariekanie a konšpirácie, ako budú voľby sfalšované. No áno, stále mu to môže stačiť na výhru pri hlasovaní, lebo je očividné, že pre nemalú časť voličov je to atraktívne. Trumpovi je možné uznať, že má dôvod byť extrémne nahnevaný na pandémiu. Bez nej by jeho šance na znovuzvolenie boli určite vyššie. Pred pandémiou bolo na tom americké hospodárstvo na makroekonomickej úrovni naozaj dobre, hoci z prezidentovej finančnej a daňovej politiky ťažili v prvom rade bohatí Američania.

Ani vlády iných veľkých demokratických krajín šírenie koronavírusu veľmi nezvládajú a mnoho ráz by si zaslúžili väčšiu kritiku, ako sa im dostáva. Či sú to Francúzsko, Španielsko, Británia alebo Taliansko. Jedna vec však Trumpa odlišuje od lídrov väčšiny štátov, ktoré pandémia výrazne postihla. Jeho vyhlásenia. Nikto na svete si naozaj nemôže myslieť, že by si americký prezident za to, ako nákazu rieši, zaslúžil jednotku s hviezdičkou, ako nedávno vyhlásil. Zároveň si však dal štvorku za komunikáciu, ale za to vraj môžu „fake news“.

Keby sa Trump a jeho ľudia zamerali na väčšiu jednotu USA, na rýchlu reakciu na pandémiu a informovali verejnosť bez šírenia bludov, stále by mal COVID-19 veľa obetí, ale prezident by sa prejavil ako líder Spojených štátov, nie iba republikánskej Ameriky.

V televíznej debate Trump zase mohol upriamiť pozornosť na to, čo Biden v politike za dlhé roky pokazil, a našlo by sa toho dosť, a či to naozaj v úrade dokáže napraviť. Možno by z toho bola aj zaujímavá diskusia, ako majú USA v budúcnosti vyzerať. Namiesto toho sme sa dočkali hlavne krčmového tárania v priamom prenose. Presne tak, ako sa dalo očakávať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA