Stratégia EÚ Z farmy na stôl: ako zmeniť náš spôsob výroby a spotreby potravín

Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila, ako žijeme, pracujeme a komunikujeme. Čo sa začalo ako krízová situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, zmenilo sa na celosvetovú hospodársku recesiu s dosahom na mnohé sektory vrátane poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Potravinová bezpečnosť je ohrozená na celom svete a mnohí sa musia zaobísť bez úplne najzákladnejšej potreby – jedla.

12.10.2020 14:00
debata (5)

Zaistenie bezpečných a výživných potravín zostáva neodmysliteľnou súčasťou reakcie na pandémiu koronavírusu, najmä pokiaľ ide o chudobné a zraniteľné komunity. Na celom svete hladuje takmer 690 miliónov ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2019 nárast o 10 miliónov. Pandémia pritom môže spôsobiť prírastok k tomuto počtu o ďalších 83 až 132 miliónov ľudí.

Je zrejmé, že spôsob, akým v súčasnosti vyrábame a spotrebúvame naše potraviny, nemôže ďalej pokračovať. V EÚ je poľnohospodárstvo zodpovedné za viac ako 10 % emisií skleníkových plynov. Jednoducho povedané, náš spôsob výroby ničí našu planétu a naše ekosystémy. Sme neefektívni a nemorálni – plytváme pätinou potravín, ktoré vyrobíme, kým 36 miliónov občanov EÚ si nemôže dovoliť kvalitné jedlo každý deň. Naše náklady na zdravotnú starostlivosť sa naďalej zvyšujú, pričom viac ako 50 % dospelých obyvateľov EÚ trpí nadváhou. To nedáva zmysel. Musíme sa zmeniť. A musíme zapracovať na našej vôli zmeniť sa.

Komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej je odhodlaná prinášať zmeny. Ako súčasť Európskej zelenej dohody sme prijali stratégiu Z farmy na stôl, ktorá slúži ako kompas ukazujúci nám smer vpred. Ide o balík zmien, ktorého cieľom je vytvoriť udržateľné potravinové systémy, v ktorom sa zohľadnia neoddeliteľné spojenia medzi zdravím ľudí, zdravím spoločností a zdravím planéty. Udržateľný potravinový systém musí zabezpečiť, aby boli zdravé potraviny dostupné za prijateľné ceny pre všetkých ľudí bez ohľadu na okolnosti – či už v normálnych, alebo krízových časoch.

Ako súčasť Európskej zelenej dohody sme prijali stratégiu Z farmy na stôl. Udržateľný potravinový systém musí zabezpečiť, aby boli zdravé potraviny dostupné za prijateľné ceny pre všetkých ľudí bez ohľadu na okolnosti – či už v normálnych, alebo krízových časoch.

Európa musí byť vo svojej vedúcej úlohe ambiciózna a sebavedomá. Vďaka našej stratégii Z farmy na stôl sa vydávame jasnou cestou s ambicióznymi cieľmi a konkrétnymi cieľovými hodnotami v snahe zmeniť potravinový systém EÚ. Chceme, aby do roku 2030 prišlo k zníženiu používania pesticídov a antimikrobiálnych látok, ako aj strát živín o 50 % a aby ekologické poľnohospodárstvo dosiahlo podiel 25 %. Zmeníme potravinový systém a zabezpečíme jeho udržateľnosť.

Vieme, že naši občania uprednostňujú zdravé potraviny vyrobené udržateľným spôsobom, a zabezpečíme, aby vždy mali takéto možnosti. Takisto posilníme ich postavenie pomocou informácií potrebných na to, aby sa pri potravinách mohli rozhodovať v prospech hľadiska udržateľnosti. Preto zabezpečíme ľahko zrozumiteľné etikety s informáciami o obsahu potravín: ako boli vyrobené, aké sú výživné a aký majú vplyv na životné prostredie.

Naše ambície budú navyše presahovať hranice. Prostredníctvom medzinárodnej spolupráce, obchodnej politiky a zelených aliancií budeme podporovať udržateľnejšie poľnohospodárske a rybárske postupy, znižovanie miery odlesňovania, zvyšovanie biodiverzity a zlepšovanie potravinovej bezpečnosti a výsledkov v oblasti výživy.

Tento prechod bude viesť k ďalekosiahlym zmenám a bude niečo stáť, no ide o náklady, ktorých pokrytie pomôžeme zvládnuť. Stratégia Z farmy na stôl znamená, že máme ambíciu pomôcť našim poľnohospodárom, rybárom a výrobcom potravín stať sa lídrami v oblasti udržateľnosti a získať spravodlivý podiel na prínosoch.

Pomocou našej stratégie Z farmy na stôl musíme budovať lepší, odolnejší a spravodlivejší potravinový systém. Naša spoločnosť a naša planéta to potrebujú. Téma tohtoročného Svetového dňa výživy veľmi dobre vystihuje podstatu našej práce: Spoločne zabezpečovať rast, výživu a udržateľnosť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #potravinárstvo #Z farmy na stôl