Názor: Testovanie ako referendum? To je hlúpy nápad

Spájať myšlienku celoplošného testovania na koronavírus s demisiou predsedu vlády a teda aj celého kabinetu je detinský nápad.

17.10.2020 17:00 , aktualizované: 21:37
debata (92)

Naznačuje to, že premiér Igor Matovič opäť raz nehovoril so svojimi koaličnými partnermi o tom, čo chystá. Vraj, aby sa to médiá nedozvedeli.

Fajn, tak sme sa o tomto nápade dozvedeli všetci naraz. Z premiérových úst. Nestál pri ňom žiaden odborník, žiadna rešpektovaná autorita, ktorá by všetkým vysvetlila, prečo by sa mal dať každý otestovať dobrovoľne.

Naopak, teraz sa začne diskusia, či má byť testovanie dobrovoľné alebo povinné. Aké budú odmeny a aké budú tresty. Čo urobíme s tými, ktorí budú pozitívni. Kto konkrétne bude testovať? Ak má byť na jednom odbernom mieste šesť ľudí, a odberných miest bude šesťtisíc, nie je ťažké vyrátať, koľko ľudí bude musieť byť zapojených do samotného testovania. Koľko policajtov alebo vojakov bude dohliadať na poriadok pred samotným testovacím miestom? Odpovede na otázky má dať práve verejná diskusia. Ak sa začala vyhlásením premiéra, kedy sa skončí, keď o týždeň je naplánované pilotné testovanie a o dva už ostrá realizácia?

Ak by boli koaliční partneri proti, Matovič podá demisiu. Lebo by sme neboli prví na svete, ktorí urobili takýto experiment? Musíme byť prví na svete? Alebo má byť celoplošné testovanie vnímané ako rehabilitácia vlády, ktorá si počas leta užívala dovolenky, aby potom mohol premiér vynadať celému národu, že sa nám tu šíri „hnusoba“? Epidemiológovia nestíhajú a musí im ísť na pomoc armáda? Ide o pokus rehabilitovať choatické príkazy, zákazy a hrozby? Či neschopnosť ministra zdravotníctva stretnúť sa so šéfmi komôr a asociácií, ktoré zastupujú zdravotníckych pracovníkov? Alebo neschopnosť toho istého človeka odpovedať na otázku, koľko ľudí na Slovensku je schopných obsluhovať zložitú pľúcnu ventiláciu?

Matovičova podmienka je detinská. Môže sa totiž stať, že aj keď ho už všetci koaliční partneri podporili, nakoniec celý experiment dopadne fiaskom. Už len preto, lebo časť nespokojných obyvateľov si povie: Nepôjdem na test, lebo nechcem tohto predsedu vlády.

Najmä, keď sa priznal, že doteraz ešte nepodstúpil testovanie. Dokonca ani v piatok, keď sa vrátil z Bruselu.

Prípadne, a to je tá najhlúpejšia možnosť – ide mu práve o to, aby mu niekto konečne naozaj pokazil boj s hnusobou a dokázal odísť s tvárou hrdinu, ktorého nikto nepochopil.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19