Reformy v núdzovom stave?

Pandémia a dramatické opatrenia, ktoré majú slúžiť na jej zastavenie, postupne vytláčajú iné témy na okraj verejného záujmu. A tak sa v ich tieni pripravujú a možno už aj uskutočňujú zmeny, ktoré zasiahnu životy ľudí na desaťročia.

26.10.2020 16:00
debata (2)

Pochopiteľne, že po výmene vlád, najmä ak tá nová je inej politickej orientácie ako jej predchodkyňa, prichádza obdobie obratov, ktoré sa prezentujú pod obľúbeným označením „reformy“.

Za normálnej situácie sa stávajú predmetom diskusii a sporov, ktoré sleduje ak nie celá spoločnosť, tak aspoň dotknuté sociálne skupiny. V prípade úprav dôchodkového systému je však dotknutá celá spoločnosť. Napríklad zvýšenie veku odchodu do dôchodku znamená aj obmedzenie počtu voľných pracovných miest pre mladých.

V súčasnosti Matovičova vláda pripravuje a realizuje bez utajenia, no i bez záujmu verejnosti zaujatej napätím z koronakrízy zásahy do života spoločnosti s dlhodobými dôsledkami. Okrem spomínanej reformy dôchodkového systému ide o zmeny v justícii, hovorí sa o rušení mestských častí v Bratislave a Košiciach a vo výpočte by sa dalo pokračovať. Témy umelého prerušenia tehotenstva a odluky cirkvi od štátu sa našťastie odložili na lepšie časy.

V tejto chvíli nejde ani tak o to, kto podporuje či nepodporuje jednotlivé zmeny, ale o rozhodovanie mimo verejného priestoru o veciach zásadne určujúcich podobu spoločnosti na dlhé obdobie. Pravdepodobne by mnohé z nich vyvolali nevôľu a odpor, keby si ich skutočne uvedomili občania, ktorých sa dotknú. Prinajmenej by prešli politickou i odbornou oponentúrou, tak ako je to v demokracii samozrejmosťou.

Možno by sa uskutočnilo viacero rokovaní so zainteresovanými odbormi, organizáciami dôchodcov či podnikateľov. Bolo by potrebné počítať i s verejnými protestmi. Zákaz zhromažďovania dotvára atmosféru, v ktorej sa nediskutuje o tom dôležitom. Oprávnenou sa stáva otázka, či je motivovaný viac priamym bojom proti pandémii, alebo snahou predísť verejným prejavom nespokojnosti a ich účastníkov postaviť do situácie nezodpovedných porušovateľov zákona, proti ktorým je nielen legálne, no aj prijateľné použiť násilie.

Skrátka, počas núdzového stavu, mimoriadnej situácie a pandémie sa v demokratickej spoločnosti nerozhoduje o reformách formujúcich k horšiemu či k lepšiemu krajinu. Ak je v normálnych časoch označenie vlády za údržbársku jej kritikou, tak počas pandémie by bolo jej pochvalou, lebo by znamenalo, že sa snaží o udržanie podmienok normálneho života a nezneužíva situáciu. Samotná koronakríza vnáša do životov ľudí neistotu a nepredvídateľnosť, ktorú znásobujú opatrenia na boj proti pandémii a ich ekonomické dosahy. Strácajú sa pracovné miesta pokladané donedávna za bezpečné a najbližšia budúcnosť vyzerá zle.

Kríza, pandémia, núdzový stav, to nie je doba na reformy, ale na kroky uľahčujúce ľuďom ich zvládnutie. Pokus o zásadné zmeny sa v takých časoch stáva podozrivým z nepoctivého úmyslu vyhnúť sa verejnej diskusii mimo parlamentného rokovania, kde ich počas pandémie sleduje len málokto.

Každá zmena, a reforma je zmenou, znamená bez ohľadu na jej budúce pozitívne či negatívne dôsledky aj okamžitú neistotu. To je skoro nevyhnutná súčasť jej ceny. V čase krízy patrí k úlohám vlády a verejnej moci vôbec poskytovať občanom podporu a bojovať proti neistote a nepredvídateľnosti vlastnou pokojnou politikou, ktorá zachováva a obnovuje známe a vyskúšané podmienky života.

Kríza, pandémia, núdzový stav, to nie je doba na reformy, ale na kroky uľahčujúce ľuďom ich zvládnutie. Pokus o zásadné zmeny sa v takých časoch stáva podozrivým z nepoctivého úmyslu vyhnúť sa verejnej diskusii mimo parlamentného rokovania, kde ich počas pandémie sleduje len málokto.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #núdzový stav #pandémia