Nekresťanská politika vlády

Táto vláda je poskladaná zo strán s odlišnou hodnotovou výbavou. Dalo by sa očakávať, že Kresťanská únia pod vedením Anny Záborskej, ktorá bola v rokoch 1993 - 2019 v rôznych funkciách až po Európsky parlament členkou KDH, víťazovi volieb Obyčajní ľudia vtlačí pečať kresťanských hodnôt. Nedarilo sa to KDH, keď bolo súčasťou vládnych koalícií a zatiaľ sa to nedarí ani KÚ.

15.11.2020 10:00
debata (68)

Pápeži ignorovaní najkatolíckejšími stranami

Začiatkom októbra v deň návštevy hrobu sv. Františka z Assisi pápež František podpísal svoju novú encykliku Fratelli tutti (Všetci bratmi) s podtitulom O bratstve a sociálnom partnerstve. Jej slovenský preklad zatiaľ nie je k dispozícii, no je dostupná v najdôležitejších jazykoch.

Jej kľúčové slová sú: sociálne priateľstvo a bratstvo, ľudská dôstojnosť, univerzálne spoločenstvo, solidarita a najfrekventova­nejšie slovo v kresťanskej spisbe: láska. Radí sa medzi sociálne pápežské encykliky. Škoda, že práve najkatolíckejšie strany na našej politickej scéne sociálne encykliky hláv katolíckej cirkvi nečítajú.

Pred asi 20 rokmi som KDH ponúkla urobiť prednášku o sociálnej náuke cirkvi inšpirovaná knižkou Štefana Kováča Pro homine. KDH totiž ako prvé začalo hovoriť o rovnej dani a nielen o nej a chcela som ho zastaviť. Moja ponuka išla do prázdna…

To, že sa vláda priklonila k návrhu Richarda Sulíka (SaS) na zrušenie gastrolístkov, resp. k možnosti výber „cash“ alebo stravenka, nie je primárnou hodnotovou otázkou. Skôr prekvapuje, že sa rieši teraz, akoby to bola jedna z najväčších priorít, a navyše v čase, keď tým zabíja reštauračnému sektoru ďalší klinec do rakvy.

Nepoukazuje to ani na hlboké analytické schopnosti vlády, keď jeden deň chce zdaniť rekreačné poukazy a na druhý deň si to rozmyslí, lebo cestovný ruch… Ale ani rekreačné poukazy nie sú primárne hodnotovou otázkou. Takou je zrušenie obedov zadarmo a zámer urobiť z rozprávky O troch grošoch základ dôchodkovej politiky.

Sociálne priateľstvo a ľudská dôstojnosť

„Obedy zadarmo sú čistý nezmysel, treba zvýšiť daňový bonus na dieťa“, vyjadril sa v januári 2019 predseda SaS Richard Sulík. Dnes to dosiahol: obedy zadarmo sa zrušia. Budú mať na ne nárok iba najchudobnejšie deti. Rodičia tých šťastnejších detí môžu obedy zaplatiť z ušetrených daní, ak chcú.

Môžeme očakávať, že počet stravníkov v školských jedálňach poklesne – s výnimkou kategórie najhladnejších. To, že obedy zadarmo sa mohli využiť na rozbeh lokálnej produkcie potravín, že sa tak mohla dopriať deťom zdravšia strava a že vďaka nim sa podarilo vytvoriť tisíc nových pracovných príležitostí, zrejme nikoho vo vláde nezaujíma.

Základnou hodnotou dôchodkovej politiky by mala zostať solidarita, a nie individuálna starostlivosť o seba (tzv. druhý dôchodkový pilier), alebo individuálny príspevok detí na dôchodok svojich rodičov. Nikto pritom deťom nechce zakazovať, aby, ak môžu, finančne svojich starých rodičov podporovali.

Malo by ich však zaujímať, že týmto opatrením v školských jedálňach fakticky zavádzajú segregáciu. Že deti, ktoré sa narodili do chudobných rodín, rodín dlhodobo nezamestnaných alebo nedajbože do rómskych rodín, sa budú možno týmto opatrením cítiť menejcenné, biľagované a že sa im týmto upiera časť ľudskej dôstojnosti. Pápež František v bodoch č. 106 a 107 encykliky hovorí, že na to nemá nikto právo a, naopak, že: „Každá ľudská bytosť má právo žiť v dôstojnosti a integrálne sa rozvíjať.“

Veľká Británia iste nie je jediným štátom, ktorý má tradíciu nosenia školských uniforiem. Nord Anglia Education je spoločnosť so sídlom v Londýne prevádzkujúca medzinárodnú sieť škôl. Na prvom mieste medzi výhodami školských uniforiem uvádza: pomáhajú vytvárať sociálnu kohéziu. Bez uniforiem by sa deti rodičov, ktorí by im nemohli prispieť na štýlovejšie oblečenie, cítili vylúčené, „sociálne nepriateľské“.

Rozprávka O troch grošoch

Keď ľudová múdrosť stvorila túto rozprávku, o dôchodkovom zabezpečení sa ani nechyrovalo. Ľudoví rozprávači z tých čias by len nechápavo krútili hlavou, že sa má rozprávka stať dnes jedným z princípov dôchodkovej politiky. Tak to chce minister Milan Krajniak (Sme rodina).

Je to hrubé osekanie, ak už nie postavenie solidarity na hlavu. Prvý dôchodkový pilier je založený na medzigeneračnej solidarite, na „sociálnom priateľstve“ zarábajúcich s tými, ktorí už zostarli. Groš nevracia jeden syn jednému otcovi, ale všetci synovia a dcéry všetkým rodičom… A pokiaľ sa tento pilier (u nás Sociálna poisťovňa) nerozbije, je založený aj na tom, že raz sa budúca nová generácia o dnešných prispievateľov dôchodcom rovnakým spôsobom postará.

Základnou hodnotou dôchodkovej politiky by mala zostať solidarita, a nie individuálna starostlivosť o seba (tzv. druhý dôchodkový pilier) alebo individuálny príspevok detí na dôchodok svojich rodičov. Nikto pritom deťom nechce zakazovať, aby, ak môžu, finančne svojich starých rodičov podporovali. V bode č. 105 nová pápežská encyklika vysvetľuje: „Individualizmus nás nerobí slobodnejšími… Ani všetky individuálne záujmy dohromady negenerujú lepší svet pre ľudskú rodinu.“ Keby Kresťanská únia chcela urobiť niečo pre ľudskú rodinu, Krajniaka by mala zastaviť.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #dôchodky #Richard Sulík #Anna Záborská #Milan Krajniak #obedy zadarmo