Matovič riskuje všetko, aj nás

Igor Matovič dokáže majstrovsky pracovať s emóciami ľudí, asi najlepšie zo všetkých slovenských politikov od hviezdnych čias Vladimíra Mečiara v polovici 90. rokov. Bývalý trnavský podnikateľ s reklamnými letákmi však na rozdiel od Mečiara vie vo svoj prospech veľmi umne použiť aj energiu svojich nepriateľov a kritikov.

16.12.2020 14:00
debata (41)

Ukážku, ktorá by si zaslúžila nejaké ocenenie, sme mohli vidieť v súvislosti s plošným testovaním, keď sa mu podarilo zahnať do jedného košiara s kotlebovcami a konšpirátormi aj „liberálov“, vedcov a právnikov, čím ich znemožnil a zneškodnil. Spôsob, akým manažuje konflikt s prezidentkou Čaputovou, zasa zahanbí nejednu telenovelu.

Matovičova potemkiáda

Matovičovi a jeho ministrom sa dokonca podarilo „predať“ ako úspech aj samotné testovanie napriek tomu, že podľa odhadov sa dobrovoľne povinne odmietlo dostaviť až milión občanov. Čo najmä vzhľadom na fakt, že OĽaNO získalo 725-tisíc hlasov vo voľbách, je odsúdeniahodným spôsobom zanedbávaná informácia. Tento bluf bol však dvojitý, nakoľko úspešnosť akcie nemožno merať účasťou, ale poklesom nakazených a hospitalizovaných, ktorý sa nedostavil. Škody na fasáde tejto potemkinovskej dedinky napáchalo až minulotýždňové rozhodnutie o vianočnom „lockdowne“.

Igor Matovič dnes bojuje o svoje politické prežitie, no nie je dôvod s ním nejako výrazne súcitiť. Kým však v úrade je (a nevieme, ako dlho toto trápenie bude trvať), tak s tým súvisí aj naše prežitie. Nielen ako spoločnosti ukotvenej v právnom štáte, ale aj ako ľudských bytostí.

Iba deň po tomto rozhodnutí odhalili PCR testy (to sú tie skutočné) viac ako 3000 infikovaných. Počet nakazených však bude aj naďalej rásť a ak aj nebude denný či týždenný nárast dramaticky vyšší ako v predošlom období, počet hospitalizovaných bude narastať neúmerne ku kapacitám nášho zdravotníctva vzhľadom na formu a dĺžku priebehu ochorenia SARS-CoV-2. Signálom, že toto si uvedomujú aspoň tí vládni zamestnanci, ktorí nejakú diplomovú prácu napísali, je fakt, že Úrad verejného zdravotníctva umožnil v nemocniciach pracovať pozitívne testovaným lekárom a sestrám. Tento krok možno len veľmi ťažko interpretovať akokoľvek inak ako prípravu na kolaps systému sprevádzaný štrukturálnou dezintegráciou siete zdravotníckych zariadení. Zjednodušene povedané, na COVID-19 nebudú umierať len tí, u ktorých spôsobí akútny respiračný syndróm, ale aj tí, ktorým nebude možné poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Trestuhodná nedbanlivosť

Dalo by sa, samozrejme, argumentovať, že títo naši spoluobčania nezaplatia najvyššiu cenu za pandémiu, ale v dôsledku krokov našej vlády, resp. ich absencie. Tu sa však natíska otázka, či nekonanie vlády a jej orgánov počas letných mesiacov sprevádzané svadobnými veselicami máme hodnotiť len politicky, alebo je možné ho charakterizovať ako kriminálne. Na um prichádza marenie úlohy verejným činiteľom podľa § 327. V tomto prípade ide o to, že člen vlády z nedbanlivosti zmarí splnenie dôležitej úlohy. Vhodnými príkladmi môžu byť vytvorenie dostatočnej rezervy ochranných pomôcok, dostatočnej kapacity na trasovanie, navýšenie kapacít zdravotníckeho systému (lôžka, ventilátory, personál). Nedostatok ochranných pomôcok sa pritom na niektorých miestach prejavil už počas príprav plošného testovania. Reprofilizácia nemocníc pod vedením ministra Krajčího nefunguje a to najmä kvôli jeho politickým nominantom, a trasovanie nestojí ani za reč.

Francúzska prokuratúra za niečo podobné už stíha bývalého predsedu vlády a súčasného ministra zdravotníctva, polícia dokonca u nich vykonala domové prehliadky na zaistenie dokumentov. Dokumenty, ako napríklad zápisnice zo zasadnutí Pandemickej komisie, u nás hľadať asi nebudú, keďže vieme, že neexistujú. Otázka však je, či by sa v takomto prípade nemalo postupovať zhodne, ako keď vodič odmietne „nafúkať“?

Situáciu, samozrejme, urýchlili aj ľudské emócie, na vlnách ktorých Matovič tak rád surfuje. Počas tej „jazdy“ totiž zabudol alebo z tej výšky nechápe, že ak ľuďom opakovane prikáže hlúposti, tak časom nebudú ochotní rešpektovať ani opatrenia, ktoré hlúposťami nie sú.

V konečnom dôsledku totiž ani Igor Matovič nie je schopný prekričať internetových lekárov, právnikov na telefón a epidemiológov z vysokej školy života.

Igor Matovič dnes bojuje o svoje politické prežitie, no nie je dôvod s ním nejako výrazne súcitiť. Kým však v úrade je (a nevieme, ako dlho toto trápenie bude trvať), tak s tým súvisí aj naše prežitie. Nielen ako spoločnosti ukotvenej v právnom štáte, ktorý je ohrozený najviac od svojho vzniku, ale aj ako ľudských bytostí, pretože sa zdá, že pod stromček by predseda vlády mal dostať lopatu, aby mohol začať kopať hroby obetí, ktorých počet sa pri jednej tisícke určite nezastaví.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pandémia #lockdown #plošné testovanie