Unikátny film z protestov. 17. november 2020 bez masky

Pozrite si film mladých dokumentaristov, ktorý má ambíciu ukázať aj demokratickej časti spoločnosti, že rezignáciou na dialóg a ignorovaním trápení obyčajných ľudí na okraji spoločnosti len vzniká priestor pre ich čoraz väčšie uzatváranie sa v getách sociálnych sietí, radikalizáciu a v konečnom dôsledku ešte väčšiu polarizáciu spoločnosti.

17.12.2020 18:45
debata (112)

FILM: 17. november bez masky. Komu patril deň boja za slobodu 2020.

Film 17. november bez masky

Tohtoročné výročie Nežnej revolúcie si Slovensko pripomenulo trochu inak ako doposiaľ. V časoch zákazu zhromažďovania sa kvôli pandémii sa na Bratislavských námestiach zišli tisíce ľudí. Sviatok demokracie do ulíc prilákal neonacistov, rôzne skupiny extrémistov či zradikalizovaných facebookových aktivistov, ktorí prišli protestovať proti vláde a pandemickým opatreniam a podaktorí dokonca proti samotnej existencii koronavírusu.

Týchto zhromaždení sa zúčastnili nielen prívrženci autoritárskych režimov, ktorí sa oháňajú slobodou a demokraciou len keď chcú šíriť nenávistné reči. Demonštrovali aj mnohí ľudia, ktorí chceli slušne vyjadriť nespokojnosť s chaotickými krokmi vlády, jej nekompetentnosťou, ale aj sklamanie zo spoločenského vývoja za ostatných 31 rokov, za čo ich niektorí predstavitelia vlády označili za fašistov, psychopatov, aj opice.

A práve kvôli zatváraniu očí nad sociálnymi problémami ľudí, zamieňaniu zúfalej životnej situácie s extrémizmom a mediálnemu rozdeľovaniu ľudí na dobrých a zlých vznikol video-reportážny dokument: 17. november bez masky.

„Je to taká spoločenská sonda do tohoto špecifického občianskeho spektra z hranice názorových táborov. Budete sa smiať, asi občas búchať do stola, ale niekedy aj súhlasiť,“ sľubujú tvorcovia filmu. Pripravili ho absolventi bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Matúš Oparty a Daniel Svoreň, a okrem niekoľkých ďalších spolupracovníkov sa na ňom podieľal aj redaktor denníka Pravda.

Dokument predstavuje ľudí, ktorí sa cítia nepočutí a svojou zúfalosťou sa stávajú zraniteľní voči manipulácii skupinami profitujúcimi z rozširovania falošných správ. Aj keď mnohé ich názory môžu mať ďaleko od racionality, ich pocity sú skutočné. Tých, ktorí už nemajú záujem o dialóg a chcú už iba kričať a rozširovať svoju nenávisť, zobrazuje dokument iba okrajovo – vo vulgárnych polohách, ktoré sú im vlastné.

„Snažili sme sa priniesť, čo najnezaujatejšiu správu z hoc nepovoleného protestu, avšak v deň boja za slobodu. Domnievame sa, že tento videoperiskop môže dopomôcť pochopiť relevantné námietky obyčajných ľudí a vyfúknuť tromfy z rúk tým skupinám, ktoré o dialóg a budovanie občianskej spoločnosti a demokracie nemajú záujem,“ vysvetľujú tvorcovia.

Len poznaním a pochopením môžeme spoločne budovať slobodnú a tolerantnú občiansku spoločnosť, z ktorej sa nikto nemusí cítiť vylúčení.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 2020