Naozaj neexistuje spoločnosť?

Za dvanásť rokov vlády nedokázal Smer – sociálna demokracia zanechať na slovenskej spoločnosti zreteľnejšie stopy sociálno-demokratických hodnôt, o schopnosti transformovať ju na solidárnu spoločnosť ani nehovoriac. Vláde SaS a Sme rodina sa darí pretvoriť tento štát na svoj obraz za štvrtinu jedného volebného obdobia.

02.01.2021 14:00
debata (26)

Richard Sulík neodíde z vlády, ako povedal, kým nepresadí, čo mal vo svojom volebnom programe. Najskôr odvodový bonus, ktorý, aby si naklonil Sme rodina, mierne revidoval.

Pohrobkovia neoliberalizmu

Už nenavrhuje zrušiť všetky sociálne dávky, výnimkou je napríklad materská dávka drahá srdcu Sme rodina. K odvodovému bonusu a rovnej dani pribudla daňová brzda. Nič nové pre sulíkovcov. Nízke dane a malý štát sú odjakživa mantrou neoliberalizmu. Dokonca daňovou brzdou vydiera, že ak ju nepresadí, nepodporí ústavný zákon o dlhovej brzde.

Sulík sa ešte neprebudil. Po globálnej finančnej kríze i bývalí najzarytejší advokáti neoliberalizmu buď vytriezveli, alebo sa aspoň stiahli do svojej ulity. U nás to tak nie je. Ešte i verejnoprávne médiá ich udržujú na výslní. Stačilo by si pozrieť prehľad medializácie neoliberálnych „nezávislých“ think-tankov či nadácií ako sú INESS a Nadácia F. A. Hayeka. INESS najnovšie prišiel s inováciou – Privatizáciou 3.0. Zahrnula by všetko, čo sa ešte nesprivatizovalo: Slovenskú poštu, VšZP, všetky nemocnice, ZSSK, Cargo Slovakia, SPP, TIPOS či štátne lesy.

Spoločnosť „neexistuje“

„Neexistuje nič také ako spoločnosť. Existujú len jednotliví muži a ženy a ich rodiny,“ povedala v interview pre periodikum Woman's Own v roku 1987 Margaret Thatcherová. Milan Krajniak (Sme rodina), nepochybne obdivovateľ tejto konzervatívnej britskej političky, presadil možno práve preto do ústavného zákona rodičovský bonus. Prečo by sa ťažko pracujúci muži a ženy mali skladať na dôchodky akejsi spoločnosti (dôchodcov), ktorá ani neexistuje? Budú sa skladať na svojich rodičov! A tí ostatní? No budú musieť vyžiť z toho, čo pre nich zostane. Nielen nižší dôchodok. Daňový bonus bude výpadkom príjmov štátu, z ktorých sa dačo mohlo ujsť aj im – Krajniakom vydedeným bezdetným dôchodcom. Neujde sa.

Po globálnej finančnej kríze i bývalí najzarytejší advokáti neoliberalizmu buď vytriezveli, alebo sa aspoň stiahli do svojej ulity. U nás to tak nie je. Ešte i verejnoprávne médiá ich udržujú na výslní.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona z tej istej dielne o obedoch zadarmo. Namietala, že tak, ako je postavená, by sitom pomoci mohlo prepadnúť až 47-tisíc detí žijúcich v riziku chudoby. Chvályhodné úsilie nakŕmiť viac detí, ale… Prezidentka, žiaľ, nepochopila zámer pôvodného zákona z roku 2010. Tým bolo umožniť deťom z chudobných rodín sedieť pri jednom stole s deťmi z bohatých rodín, a tak aspoň trochu zmierniť príjmovú segregáciu a posilniť sociálne priateľstvo. Bez neho sa solidárna spoločnosť nevybuduje. Nedajbože, ak ani v jej predstavách spoločnosť neexistuje…

Good-buy demokracia…

… vivat technokracia. Kresťanskému jadru v OĽaNO a Sme rodina by som rada pripomenula posolstvo iného, dnes už emeritného pápeža Benedikta XVI. (ale i pápeža Pavla VI.) o ideológii technokracie. Podľa neho je neetická a nehumánna, lebo technokrati pozerajú iba na čísla a nie na ľudí. A podľa neho sa to týka najmä tých „expertov“, ktorí sa pohybujú v sociálno-ekonomickej sfére.

Už sme si zvykli na všeličo. Ak je vláda skorumpovaná a nekompetentná, nech o tom, kam a koľko investovať, rozhodne nezávislý útvar Hodnota za peniaze. Výdavkové stropy v zákone o dlhovej brzde zastavia míňanie vlády i poslancov. A treba ísť ďalej. Nové kompetencie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v tom istom zákone umožnia zlikvidovať niekoľko odborov minimálne na dvoch ministerstvách: financií a práce. Týmto dvom ministerstvám umožnia nad 100 % splniť záväzok vlády znižovať počet vládnych úradníkov. Mimochodom, takýto vianočný darček – výpoveď, už údajne v predstihu dostali zamestnanci ministerstva dopravy.

Podľa návrhu zákona bude RRZ predkladať vláde a Národnej rade správy o dlhodobej udržateľnosti verejných financií, o fiškálnych rizikách, o stave a udržateľnosti dôchodkového systému či správu o financovaní sociálneho systému. RRZ bude monitorovať a pravidelne vyhodnocovať financovanie sociálneho a zdravotného zabezpečenia, redistribučné vlastnosti daňovo-odvodového systému a systému sociálnych dávok a vyhodnocovať zmeny v príjmových nerovnostiach. A aby toho nebolo málo, bude predkladať návrh na vyhlásenie mimoriadnej okolnosti, keď sa prísne opatrenia zákona o dlhovej brzde dočasne nebudú musieť dodržiavať. Ešteže vyhlásenie a ukončenie mimoriadnej okolnosti bude môcť schvaľovať Národná rada.

Ako zdôrazňuje dôvodová správa k zákonu, nové hodnotiace správy RRZ nie sú pre vládu ani parlament záväzné. Aspoň to. No spojený tlak médií a úzkych záujmových skupín, ktoré sa na správy RRZ odvolajú, presadia – ako už veľakrát – to, čo sa v nich bude navrhovať. Že to nebude odrážať záujmy demokratickej väčšiny? No a čo? Ale „odborne“ to bude namieste… <pe>

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Margaret Thatcherová #sociálna problematika #vlaky a obedy zadarmo #neoliberálne politiky #SASKA