Zmena politického režimu

Pre stromy nevidíme les, čiže oprávnené rozhorčenie nad udalosťami a opatreniami štátnych orgánov zakrýva chaotický proces postupnej premeny režimu. Politológovia sú šokovaní konfrontačným štýlom a slovníkom premiéra i niektorých ďalších členov vlády. Právnici nenachádzajú slová pre schvaľovanie novely ústavného zákona v posledný deň núdzového stavu, ktorého predlžovanie vlastne donekonečna umožňuje, a žasnú i nad jej obsahom.

07.01.2021 14:00
debata (59)

Protiprávnosť niektorých opatrení ostáva na rozdiel od prvej vlny nepovšimnutá. Zákaz zhromažďovania podstatne obmedzuje možnosti prejavenia nespokojnosti a postoja. Násilná smrť bývalého policajného prezidenta vo väzbe šokuje spoločnosť, ale aspoň čiastočne ju prehlušujú narýchlo prijaté sprísnenia zákazu vychádzania. Hlavný hygienik upozorňuje, že aj po zaočkovaní obyvateľstva ostanú v platnosti niektoré opatrenia či obmedzenia. Návrat do slobody sa teda nebude konať.

V tieni boja s pandémiou sa bez primeranej diskusie prijímajú zmeny nazývané populárnym výrazom „reformy“, ktoré ovplyvnia spoločnosť na desaťročia (súdnictvo, dôchodkový systém). Objavujú sa informácie o údajnom zámere sprivatizovať zvyšný štátny majetok od železníc po nemocnice. Zužuje sa diapazón prijateľných ideových prúdov a odlišné názory sú odkazované do rezervácií extrémizmu a konšpirátorstva.

Od prvej vlny až do súčasnosti sa na Slovensko nedováža zahraničná tlač okrem českej. Cestovanie sa stalo rizikovým prejavom a normálne medziľudské kontakty nahrádza virtuálny svet.

Menia sa spôsob vládnutia, atmosféra v spoločnosti aj inštitucionálne usporiadanie, čo znamená zmenu politického režimu. Vzrástla úloha represívnych zložiek štátneho aparátu vo verejnom živote, čo dokazuje obrovská pozornosť venovaná obsadeniu dvoch miest na čele prokuratúry.

Keď opoziční politici na označenie situácie skladajúcej sa z uvedených i mnohých ďalších fragmentov používajú slovo fašizmus, tak zatiaľ preháňajú. Zo spoločnosti sa však vytratili, či presnejšie bola vytlačená atmosféra slobody i demokratizmus prostredia. Politický režim už nie je tolerantný a demokratický, ale vyvíja sa smerom k represívnemu a autoritárskemu (Oveľa lepšie by bolo, keby jeho predstavitelia mali autoritu…).

Odvráteniu pozornosti od niektorých krokov pritom slúži nezvládnutie pandémie aktuálnou výkonnou mocou. Veď kto sa bude zaoberať odvolateľnosťou členov Súdnej rady či obmedzeniami právomocí Ústavného súdu v čase, keď denne pribúdajú tisíce chorých na COVID-19 a nemocnice sa ocitli na pokraji kolapsu. Len to zrušenie obedov zadarmo pre deti ostalo v pamäti ako symbol pravicovosti vlády.

Pomaly sa mení postoj spoločnosti k trestným stíhaniam sudcov, prokurátorov, policajtov, známych podnikateľov a politikov, lebo ich sprevádza pachuť podozrení zo zneužívania trestného práva. Zvlášť v našej časti sveta s históriou politických procesov v polovici minulého storočia sme veľmi citliví na spojenie trestného práva s politikou.

Nie tak dávne výroky predstaviteľov súčasnej vlády vyjadrujúce radosť zo zatknutia konkrétnych osôb a výzvy opozičnému predstaviteľovi, aby mal otvorené dvere, keď poňho príde polícia, či aby sa vzdal poslaneckého mandátu, aby nebolo treba dávať v parlamente súhlas s jeho budúcou väzbou, signalizujú, že z boja proti korupcii sa stal prostriedok politického zápasu a tlaku na justíciu.

Podčiarknuté a spočítané: Mení sa spôsob vládnutia, atmosféra v spoločnosti aj inštitucionálne usporiadanie, čo znamená zmenu politického režimu. Vzrástla úloha represívnych zložiek štátneho aparátu vo verejnom živote, čo dokazuje obrovská pozornosť venovaná obsadeniu dvoch miest na čele prokuratúry.

Doposiaľ nie je jasné, či ide o premenu trvalú, ani čo bude jej výsledkom. Dúfajme, že slovo fašizmus a jeho odvodeniny ostanú neprimeranými na pomenovanie prebiehajúcich zmi­en.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #núdzový stav #pandémia #špeciálny prokurátor #Covid-19