Deti a mládež cez palubu

Politici sa nemýlia. Aspoň oni si to v drvivej väčšine myslia. Omylom neomylných je, že neraz strieľajú veľmi nepresne a neraz aj dobré riešenia zamietnu, lebo oni chcú presadiť tie „svoje“.

14.01.2021 14:00
debata (18)

V uplynulých dňoch naši vládcovia rozhodli, že zrušia „bezplatné obedy“ pre žiakov základných a stredných škôl. Na tých obedoch, samozrejme, nič bezplatné nie je, lebo všetko treba zaplatiť. Názov „bezplatné“ si vybrali sociálni demokrati predchádzajúcej vlády, ako „dávku chudobným“.

Už toto samotné je urážkou dnešného človeka, lebo almužnu dávať v dnešnej dobe nie je mravné, podobne, ako bolo nemravné, že celá aktivita bola pod gesciou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Ministerstvo a jeho minister mali byť tí „pekní“, čo dali deťom najesť zadarmo… Omylom neomylných bolo, že školské jedálne patria pod rezort školstva. Ten však mala vo svojich rukách v tom čase SNS, ktorej ministerku ani nenapadlo, že jej politický partner sa ide „obohatiť“ na jej ihrisku.

Fínsky model

Na severe Európy je krajina, ktorá patrí do šestky z tridsiatich vyspelých krajín OECD, pokiaľ ide o počet univerzitne vzdelaných občanov, kde sa zadarmo chodí k lekárovi, všade sa používajú úsporné žiarovky, zmrznuté cesty sa v zime nesolia, lebo treba myslieť na prírodu, kde korupciu poznajú iba zo zahraničnej tlače, kde sa deti do školy môžu zviesť školským autobusom, kde majú školáci obedy od roku 1942 zadarmo, kde nepotrebujú školskú inšpekciu, kde je až 95 % učiteľov v školských odboroch, kde síce žiaci majú jeden z najnižších počtov vyučovacích hodín v Európe, ale napriek tomu dosahujú najvyššiu kvalitu vzdelávania, kde sa kvalitné vzdelávanie odráža na permanentnom ekonomickom raste. Počtom obyvateľov sa rovná tento štát približne Slovensku. Táto úspešná krajina je Fínsko.

Prečo majú fínske deti od roku 1942 bezplatné obedy? Lebo treba dať najesť chudobným deťom? Vonkoncom nie! Jedlo tu nie je sociálna dávka, ale investícia do zdravia detí.

Do pozornosti dávam tézu, že už od polovice druhej svetovej vojny majú fínske deti a mládež obedy v školách bez toho, aby si ich priamo platili. Samozrejme, platia sa zo štátneho rozpočtu na ktorý sa skladajú všetci občania. Prečo majú bezplatné obedy? Kvôli tomu, že treba dať najesť chudobným deťom? Vonkoncom nie! Jedlo tu nie je sociálna dávka, ale investícia do zdravia detí.

Zdravý a múdry človek

Škola pracuje na tom, aby zo svojich žiakov vychovala múdrych, tvorivých, zdravých a dobrých ľudí. Úlohou školy je vzdelávať čo najefektívnejšie podľa maximálne zmysluplného predpísaného obsahu, metódami, ktoré povzbudzujú žiaka k láske ku vzdelaniu a vzdelávaniu sa.

Okrem budovania vzťahu ku športu sa vo fínskych školách podávajú žiakom bezplatné obedy. Štátu záleží na tom, aby celá mladá dospievajúca generácia dostávala správnu výživu a naučila sa správnym stravovacím návykom. Žiaci si vyberajú jedlo zo švédskych stolov z hlavných chodov, príloh, zo zeleninových šalátov, z pečiva. Každý žiak má možnosť nabrať si toľko jedla, koľko mu prospeje. Na pitie sa podáva voda alebo mlieko. Školské stravovanie myslí aj na vegetariánov či žiakov so zdravotnými problémami. Štatistické zistenia hovoria, že najväčšia spotreba jedla je v jedálňach v pondelok a v piatok. Podľa učiteľov je to preto, lebo víkendy sú pre žiakov náročné a plné rôznych aktivít. V školských jedálňach sa stravujú aj učitelia, ktorí platia za rovnaký obed zhruba dve eurá.

Školstvo sa vníma ako oblasť najzmysluplnejších investícií a nie ako nákladová položka rozpočtu. V tom je zásadný rozdiel medzi Fínskom a Slovenskom. Žiaľ, posledné rozhodnutie vlády a parlamentu napriek vetu prezidentky zrušilo na Slovensku významný krok ku kvalite zdravia budúcej generácie. Nečudujme sa, že bude treba stavať ešte viac nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #fínske školstvo #zdravie dieťaťa #obedy zadarmo #slovenské školstvo