Demokracia v globále

Za minulého režimu vznikla anekdota, ktorá na bežný nedostatok lepších potravín či spotrebného tovaru v obchodoch reagovala paródiou manipulačných fráz komunistických pohlavárov: „Maso je v Brzku a vše ostatní v Globále!"

15.01.2021 14:00
debata (2)

Kam to minulý režim so svojimi floskulami o lepšom živote pracujúcich dotiahol, všetci vieme. Nie všetci sú však ochotní pripustiť, že sa to ani tak nestalo pre jeho systémovo neslobodné praktiky, ale preto, že normalizačný konzumerizmus mal svoje nepríjemné nedostatky a medzery.

Nemálo občanov bude vždy ľahostajných k občianskym slobodám, s tým asi nepohneme. Namiesto práva na názor alebo necenzurované informácie im bohato postačí, slovami sociológie, „argument chladničky" a podobné hodnoty. Zvlášť vtedy, keď takéto „argumenty" vychádzajú z úst silného vodcu, cez ktorého môžu ventilovať aj osobné frustrácie. A o to väčšmi, ak sú na šírenie poklesnutého myslenia šikovne využívané sociálnej siete, o ktorých sa nám tiež do zbláznenia naomieľalo klišé, ako vraj úžasne prispejú k rozmachu (globálnej) vlády ľudu.

Donald Trump iba demaskoval dlhoročné štiepiace línie, s ktorými sa v poslednej dobe spájalo aj predvolebné násilie, a systematicky ich zneužíval. Keď nič iné, tak len na daroch od s ním sympatizujúcich občanov vraj v posledných týždňoch dostal stovky miliónov dolárov. Preto niet divu, že proti nemu musel vystúpiť aj republikánsky idol Arnold Schwarzenegger, ktorý brojil proti „najhoršiemu prezidentovi v dejinách".

Lenže demokratické procesy dostávajú v posledných rokoch na frak a len ťažko byť ohľadom stupňovania týchto procesov optimistom. Pozorujeme to, žiaľ, aj v strednej Európe; či už ide o Maďarsko, Poľsko, no čoraz väčšmi aj o Slovensko. Extrémne masové akcie ľahko manipulovateľnej spodiny vidíme v USA, ktoré vždy pracovali so všadeprítomnou propagandou svojej výnimočnosti a výlučnosti a opakovanej doktríny, že washingtonský Kapitol je dedičom rímskeho Kapitolu. Pupkom „civilizované­ho“ sveta.

Samozrejme, tu už ihneď počujeme výhovorky potentátov, že bojové oddiely, ktoré vznikli v prospech zľahka vyšinutého prezidenta, nie sú vôbec „americkým“ prejavom. Ale mýlia sa. Donald Trump iba demaskoval dlhoročné štiepiace línie, s ktorými sa v poslednej dobe spájalo aj predvolebné násilie, a systematicky ich zneužíval. Keď nič iné, tak len na daroch od s ním sympatizujúcich občanov vraj v posledných týždňoch dostal stovky miliónov dolárov. Preto niet divu, že proti nemu musel vystúpiť aj republikánsky idol Arnold Schwarzenegger, ktorý brojil proti „najhoršiemu prezidentovi v dejinách".

Trumpovo úsilie udržať moc stálo pár jeho krajanov život, mnohým ďalším pošramotilo zdravie a veľa z nich posunulo k protiteroris­tickému súdu. Škaredé zranenia však utŕžili najmä samotné Spojené štáty, ktoré po nezvládnutí pandémie už druhýkrát v krátkom čase pôsobia popri čoraz globálne ambicióznejšej Číne ako vnútorne nestabilný celok. Kolos na hlinených nohách. Tak dlho, predlho skutočne vyvážali demokraciu, až im doma žiadna nezostala. Skvelá zbraň pre kohokoľvek, kto doteraz Biely dom kritizoval!

Zámer druhýkrát odvolať jedného a toho istého prezidenta je ojedinelý a má široký presah. Jednak sa tým jeho úhlavní nepriatelia (aj mnohí doterajší spojenci) zabezpečujú proti ďalším protištátnymi krokom hlavy štátu; po druhé si tým už teraz zabezpečujú budúcu kariéru. Tým, čo včas prebehnú, sa dostane odmien a tradiční antitrumpisti si tak stavajú skvelé predné pozície pre budúci vývoj. De facto hlásajú povestné „veď sme vám hneď hovorili".

Odchádzajúci prezident im nevedomky daroval žírne pole pre prakticky akúkoľvek nasledujúcu politickú žatvu vrátane tých najobyčajnejších čistiek. Štátny aparát bude predsa nutné dôkladne „dezinfikovať". Kto si navyše spomenie, že po minulých prezidentských voľbách nemali títo obrancovia slobody najmenšie zábrany bez dôkazu spochybňovať ich legitimitu? Bude ľahké hlásať, že veľkokapitalista Trump vtedy vyhral demokratické voľby preto, lebo je Putinov agent. Každý sa pokúsi vykúpať v trumpovskej krvi. Už to urobili i sociálne siete (súkromné firmy, ktorým hrozia procesy a reštrikcie), a to tým, že odchádzajúceho prezidenta umlčali. A polienko si priložil aj prostoduchý vojnový zločinec George W. Bush. Demokracia v globále!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump