Haló, naša ekonomika upadá!

Hneď ako sa začali prvé demonštrácie v roku 1989, zaznievali heslá o našom návrate do Európy, pretože v nej sme videli našu budúcu prosperitu a možno aj slobodu. V decembri 1997 Európa rozhodla, že Slovensko patrí do druhej vlny rozšírenia EÚ spolu s Litvou, Lotyšskom, Bulharskom a Rumunskom. Nie do prvej, ktorú vyhradila pre Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Estónsko a Cyprus.

19.01.2021 14:00
debata (7)

Predtým sme sa nezvykli porovnávať ani s Bulharskom a Rumunskom, ani s bývalými pobaltskými štátmi, ktoré boli súčasťou Sovietskeho zväzu, v skratke Ruska. Zvlášť, keď naša ekonomická výkonnosť bola inde: v roku 1997 sme v HDP na hlavu v parite kúpnej sily boli na úrovni 53 % priemeru dnešnej EÚ27, kým Rumuni dosahovali len 29 % a Litva 37 %. Pred nami bol len Cyprus, Slovinsko a Česko.

Strih, rok 2008, americká banka Lehman Brothers podáva žiadosť o bankrot a na svet začína dopadať globálna finančná kríza. Slovenský HDP na osobu v PPS je už na úrovni 73 % EÚ27, Cyprus 107 %, Slovinsko 91 %, Česko 86 %. Ostatné nové členské štáty sú za nami, aj keď Estónsko už len s malým rozdielom. Prosperujeme, trh práce je na vrchole, reformy a zahraničné investície prinášajú svoje plody. Ďalší strih, rok 2012, Európa trpí vysokou nezamestnanosťou, kríza sa končí. Dosiahli sme 77 % priemeru EÚ27, dobiehame Slovinsko aj Česko.

Vláda mala obrovskú podporu a dokázala ju rýchlo premrhať. Lenže kým my na Slovensku sa bavíme týmito nezmyselnými a škodlivými reality šou, svet v 21. storočí rýchlo napreduje.

V roku 2015 nastáva zmena, druhý rok stagnujeme na úrovni 78 %, kým Česi s 89 % sú bezpečne pred Cyprom aj Slovinskom s 83 %. Stále sme štvrtí. Od roku 2015 však už len padáme.

V roku 2019 sme klesli na 70 % priemeru EÚ27 a pred nami sú všetci, v podstate okrem Bulharska s 53 %, lebo aj Lotyšsko s 69 % a Rumunsko s 70 % nám dýchajú na chrbát. Česi boli z našej partie na čele s 93 % európskeho priemeru.

Podnikatelia, ekonómovia a vedci tvrdia, že musíme zabrať, na prvom mieste v školstve a vôbec v celoživotnom vzdelávaní. A že pokusmi na fyzike a chémii a objavovaním matematických pravidiel a čara komunikácie – napríklad chápania písaného textu a schopnosti vyjadrovania – paradoxne spríjemníme našim deťom život a odbremeníme ich od slovného rozboru vety a podobných skamenelín. Že musíme zlepšiť správu nášho štátu, ktorý vznikol nedávno a nikde nie je napísané, že tu musí byť naveky.

Mečiarova vláda prišla s prioritou vytvorenia domácej kapitálotvornej vrstvy, lebo naši kapitalisti mali byť lepší ako cudzí. Mala obrovskú podporu verejnosti a dokázala ju rýchlo premrhať. Matovičova vláda prišla s plošným testovaním, lebo Matovič názory nemení, v koalícii má vraj masového vraha, vedcov neuznáva a cudzie názory a skúsenosti už vôbec nie. Mala obrovskú podporu a dokázala ju rýchlo premrhať. Lenže kým my na Slovensku sa bavíme týmito nezmyselnými a škodlivými reality šou, svet v 21. storočí rýchlo napreduje.

Odpoveďou na Mečiara bola pravo-ľavá koalícia so silným ekonomickým programom. Sústredila sa na veľké reformy a stavila na rýchlosť, ale rýchlosť je prchavá. Neexistuje pomalšia a dôležitejšia reforma, ako je reforma školstva a reforma verejnej správy vrátane regionálnej politiky; skutočné budovanie štátu. To sa nám vrátilo, zmizli európske peniaze určené na našu konvergenciu a falšovatelia vysokoškolských diplomov sa stali vedúcimi predstaviteľmi štá­tu.

V roku 2019 bolo v Česku 109-tisíc nezamestnaných, u nás 158-tisíc. Česko je približne dvakrát väčšie ako Slovensko. Aký bude stav po pandémii? Ak máme dať mladým perspektívu na Slovensku, potrebujeme pravo-ľavú koalíciu so silným ekonomickým programom, nie nepodobnú Havlovej vláde národného porozumenia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #HDP #slovenská ekonomika #pandémia #vláda Igora Matoviča