Komu slúži kolektívna hystéria?

Začiatok roku 2021 sa niesol v znamení obvinení zo strany premiéra Matoviča, že minister hospodárstva je zodpovedný za smrť 4 300 ľudí. Aj keď štatistika zomrelých na covid sa prehupla cez 4 000 ľudí iba nedávno a zopár Sulíkových obetí ešte „visí vo vzduchu“, dôležité je niečo iné.

26.01.2021 14:00
debata (44)

Nejde o prvé premiérovo šermovanie mŕtvymi. Je to súčasť jeho marketingovej stratégie šírenia strachu a paniky v spoločnosti a prezentovania seba samého ako bojovníka za ľudské životy, ktorému hádžu polená pod nohy odborníci, vedci, prezidentka, koaliční partneri, nehovoriac o zlovoľnej opozícii, ktorej vôbec nezáleží na životoch, a nezodpovedných spoluobčanoch „múdrosráčoch“, ktorí nedodržiavajú (chaotické) nariadenia krízového štábu.

Matovičov machiavelizmus

Len na prvý pohľad to vyzerá smiešne. V skutočnosti ide o cynické, machiavelistické rozpútavanie a udržiavanie kolektívnej hystérie v spoločnosti. Buduje sa na šírení strachu a paniky. Je spojená s hľadaním nepriateľov medzi všetkými, čo si dovoľujú vysloviť alternatívny názor k vládnym opatreniam. Výsledkom je hlboko rozdelená spoločnosť, neschopná konsenzu na postupe proti epidémii, hoci sa argumentuje práve záchranou životov. Slovensko je rozhádané, plné frustrácie, hnevu a nenávisti. Autorita vlády je v rozklade. Preto sa čoraz viac spolieha na represiu.

Slovensko je rozhádané, plné frustrácie, hnevu a nenávisti. Autorita vlády je v rozklade. Preto sa čoraz viac spolieha na represiu. Takto manažovaná kolektívna hystéria však evidentne pomáha premiérovi udržiavať svoju popularitu na prijateľnej úrovni.

Takto manažovaná kolektívna hystéria však evidentne pomáha premiérovi udržiavať svoju popularitu na prijateľnej úrovni a patovú situáciu vo volebných preferenciách vládnucich a opozičných politických strán. Darí sa mu to aj preto, že pri živení strachu a paniky podsúvaním priam apokalyptických vykreslení vývoja úmrtnosti, ak sa neuskutočnia jeho zámery, mu pomáhajú aj niektoré médiá. Stačí si porovnať počet reportáží o dramatickom priebehu respiračného ochorenia covid s tými o ľahkom, bezpríznakovom.

Vrcholom šírenia paniky bola reportáž RTVS o nedostatku rakiev alebo zábery na mraziace boxy v Nitre. Ako sa mohli cítiť väčšinou opustení, izolovaní a chudobní starí spoluobčania pri tých záberoch, to nikomu nedošlo. Hlavne že posilnenie hystérie pomohlo splniť politický cieľ – presadiť nezmyselné, odborníkmi odmietané celoplošné testovanie alias skríning. Veď čo je účinnejšie, ako citovo vydierať smrťou, ak ma už aj koaliční partneri nechcú poslúchnuť? Najmä ak mi to moji priaznivci s nadšením odobrujú a ľudia sa nátlaku podvolia a prídu sa postaviť do radu.

Falošná odpoveď

Historik a politológ István Bibó urobil teoretickú analýzu fenoménu kolektívnej hystérie v práci Bieda malých stredoeurópskych štátov. Jej závery možno vztiahnuť aj na našu slovenskú „vojnu s hnusobou“. Hysterický stav spoločenstva podľa Bibóa nastáva, ak sa vyhne serióznej analýze nehody, ktorá ho postretla, stráca v reťazi príčin a následkov skutočné príčiny svojich problémov a prekážok a hľadá riešenia, ktoré neobstoja pred kritikou faktov a triezveho úsudku. Vytvára sa typický hysterický obraz sveta, v ktorom je všetko zdôvodnené a do seba zapadá (ako v prípade celoplošného testovania), ale iba preto, že zodpovedá tomu, čo v hystérii sa nachádzajúci ľudia chcú vidieť a počuť. Výsledkom je, že hysterické spoločenstvo ide hlavou proti múru a prehráva s realitou nie preto, že je slabšie, ale preto, že realitu vidí falošne.

Žalostný výsledok

Ohodnotením efektívnosti líderstva predsedu OĽaNO a jeho populistického stavenia na vyvolanie a udržanie kolektívnej hystérie je poradie SR v tabuľke Univerzity Johnsa Hopkinsa o počte úmrtí na covid na jeden milión obyvateľov. Sme na 4. mieste od konca vo svete s číslom 14,55. Počtom obyvateľov podobné Fínsko dosiahlo číslo 0,83 a je na špici. Fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá je v úrade iba o tri mesiace dlhšie, dosiahla so svojou koaličnou vládou, v ktorej je 12 žien a sedem mužov, neporovnateľne lepší výsledok. Nepodľahla totiž lákadlám kolektívnej hystérie. Nerozdelila a nerozhádala spoločnosť, ale ju zomkla a ponúkla jej racionálne opatrenia, ktorým Fíni uverili. Vedela ich aj technicky a manažérsky presadiť.

Na to, ako pod jej vedením spoločnosť zvláda krízu, sa hodia slová I. Bibóa, že „spoločenstvo, ktoré vie s vlastnými silami, nech sú akokoľvek skromné, hospodáriť dobre a s istotou, vyjde z katastrofy tak, ako zdravý jedinec – posilnené, lebo realistickým spôsobom hľadá a nachádza príčiny zla, ktoré ho postihlo… aj keď má prudké a horúčkovité reakcie, nakoniec vyrieši svoje problémy, teda neprepadne kolektívnej hystérii, ktorá znamená útek pred problémami“.

Počas Matovičovej vlády sa SR prepadla z popredného miesta na svete na úplný chvost. Vinníkov a nepriateľov na ospravedlnenie tohto neúspechu môže patetickými rečami hľadať kde chce. Môže si ako šéf „obyčajných“ uťahovať z vystrašených obyčajných starých ľudí s nízkymi dôchodkami, že kvôli akciovým respirátorom sa tlačili v obchode. Vysmieva sa však svojmu vládnutiu. Minister zdravotníctva sa môže ľuďom vyhrážať, že ak sa každý týždeň nebudú testovať, nepustí ich von, a teda trestať ich za to, že ich nedokázal presvedčiť o medicínskom prínose antigénového testovania. Fínsko však týmto prístupom určite nedobehneme.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Igor Matovič #Niccolo Machiavelli #Sanna Marinová #Covid-19 #celoplošné testovanie