Každá kríza nám dáva príležitosť

Bolo by dobré, keby sme krízu spôsobenú koronavírusom dokázali pretaviť na niečo pozitívne. Pre mnohých to bude aj fakt, že sa naučia lepšie zaobchádzať so svojimi financiami a nemíňať peniaze bezbreho.

02.02.2021 14:00
debata

Vypuknutie pandémie COVID-19 nám ukázalo, aké dôležité je správať sa finančne zodpovedne. Na mnohých nečakaná situácia doľahla aj kvôli tomu, že si v dobrých časoch nespravili dostatočný finančný vankúš, tak ako sa to už roky odporúča. Bankám mnohí vyčítajú, že ľudí rôznymi kampaňami nahovárajú na to, aby si požičiavali. To však neznamená, že od niekoho chceme, aby žil z ruky do úst, a nedajbože si požičiaval aj na svoje každodenné výdavky či luxus, ktorý si nemôže inak dovoliť (napríklad na dovolenky v exotike).

Aj preto sa snažíme, a nie sme v tom sami, nabádať ľudí na zodpovedné správanie. A snažíme sa ich aj vzdelávať. Rôzne prieskumy totiž ukazujú, že Slováci nie sú dostatočne finančne gramotní. Napriek tomu, že si to o sebe myslia. V podstate to ukázala aj najnovšia kríza, keď veľa ľudí žiadalo o pandemický odklad splátok úverov, a to aj v prípade, že to až tak nevyhnutne nepotrebovali. Jednoducho to spravili len pre istotu. Napriek upozorneniam aj bankových domov, že sa im týmto spôsobom úver predraží.

Aj napriek rozbehu očkovania nemáme ťažké časy za sebou. Kým koronu porazíme, ešte to potrvá a jej vplyvy bude cítiť dlho do budúcnosti. A je isté, že hoci sa potom ekonomika rozbehne a zažijeme lepšie časy, aktuálna kríza nie je posledná. Ako nás učí história, ďalšie budú nasledovať, bez ohľadu na to, čo ich vyvolá. Pretože taký je skrátka život: lepšie doby sa striedajú s tými horšími.

Slováci nie sú dostatočne finančne gramotní. Napriek tomu, že si to o sebe myslia. V podstate to ukázala aj najnovšia kríza, keď veľa ľudí žiadalo o pandemický odklad splátok úverov, a to aj v prípade, že to až tak nevyhnutne nepotrebovali. Jednoducho to spravili len pre istotu. Napriek upozorneniam bánk, že sa im týmto spôsobom úver predraží.

Chcel by som preto veriť, že pandémia naučí aj Slovákov postaviť sa k svojim životom a financiám zodpovedne. Aby sa nespoliehali iba na štát, ktorý ich vytiahne z núdze. Aby si možno každý mesiac odpustili jedno z potešení a odložili si ušetrené peniaze nabok. Pretože nikdy nevedia, kedy sa im zídu. Väčšina kríz neprichádza s bubnom. Rovnako je to aj s nepredvídanými životnými situáciami. Zvyčajne nás zaskočia a nezriedka sa stáva, že smoly sa naraz nakopí viac. No v takom prípade je dobré byť pripravený. Na to, že život pokračuje, že svoje záväzky musíme naďalej uhrádzať, že nás nikto len tak nevytrhne z biedy. Pretože najefektívnejšie je vždy pomôcť si sám a nečakať, že to za nás spraví niekto druhý. Inak sa môže stať, že zostaneme bez pomoci. A je jedno, či sme ju čakali od blízkych, alebo od štátu.

Na zmenu prístupu nie je nikdy neskoro. S uprataním vo financiách môžu ľudia začať kedykoľvek. Tak, aby zbytočne nekopili úvery – kontokorenty, kreditné karty, spotrebné úvery, hypotéky. Tak, aby si dokázali každý mesiac odložiť peniaze bokom a vytvoriť si vankúš pre prípad potreby. Tak, aby dokázali sporiť aj na dlhodobé ciele. Napríklad: deťom na vzdelanie. Pretože práve ono je tým, čo pomáha vymaniť sa z biedy fyzickej, ale aj duchovnej. Pretože vzdelanie je to, čo dáva silu jednotlivcom, ale aj národu. Aby nepodliehali dezinformáciách a ilúziám. Jednoducho, aby dokázali čerpať silu aj zo sťažených situácií a poučiť sa z nich.

Preto platí: aj keď sa situácia zlepší, nemali by sme zabúdať na to, akú zložitú dobu sme zažili a čo nás naučila. Mali by sme si zrekapitulovať vlastné chyby, poučiť sa z nich a do budúcnosti sa správať zodpovednejšie. Nemôžeme si povedať: ak sme nejako ustáli roky pandémie, tak ustojíme všetko, niet sa čoho báť. Nič horšie predsa nepríde. Ak zvolíme takýto prístup, dobehneme sami seba. Je to len otázka času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #finančná gramotnosť #pandémia #Covid-19