Dnes treba hovoriť skôr s Ruskom než o Rusku

Koncom tohto týždňa pocestujem do Moskvy. Naposledy navštívila Rusko vysoká predstaviteľka EÚ pred štyrmi rokmi. Hlavným účelom mojej návštevy je diskutovať o otázkach, ktoré v nás vyvolávajú obavy, o mieste a úlohe, ktorú Rusko zohráva v Európe, ako aj v širšom medzinárodnom dianí.

04.02.2021 22:00
debata (56)

Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sa v poslednom desaťročí zhoršili a najmä po tom, ako Rusko v roku 2014 protiprávne obsadilo Krym a Sevastopoľ, ich poznačil nedostatok dôvery. Dnes sa vzájomne vnímame predovšetkým ako súperi a konkurenti, nie ako partneri.

Naše názory sa výrazne rozchádzajú, pokiaľ ide o konflikty v našom bezprostrednom susedstve – od Ukrajiny a Bieloruska po Líbyu a Sýriu – ale aj pokiaľ ide o ľudské práva a základné slobody. Otrava Alexeja Navaľného, jeho zatknutie a následné odsúdenie a zatknutie tisícov demonštrantov nám v posledných dňoch bolestivo pripomenuli, že opozícia, občianska spoločnosť a nezávislé hlasy majú v tejto krajine čoraz menší priestor. Rusko v posledných rokoch nekoná v súlade so svojimi záväzkami člena Rady Európy ani účastníckeho štátu OBSE. Nezabúdajme, že na týchto inštitúciách spočíva spolupráca, mier a bezpečnosť v Európe.

Dialóg s Ruskom

Musíme sa s Ruskom úprimne porozprávať o stave našich vzťahov. Cieľom diplomacie je práve to – komunikovať, odovzdávať posolstvá a hľadať spoločný základ. Keď je zle, bez diplomacie to nejde. Naše komunikačné kanály by mali byť vždy otvorené. Častejšie ako spolu však hovoríme o sebe navzájom alebo dokonca každý o niečom inom. Tým sa ďalej živí vzájomná nedôvera a budúce výzvy ostávajú nevyriešené.

V 90. rokoch 20. storočia sme snívali o inej Európe, v ktorej sa budú všetci spoločne snažiť o riešenie globálnych výziev. V roku 2021 sa tieto sny, žiaľ, nezhodujú s realitou. Napriek tomu by nás mali aj naďalej inšpirovať a my by sme sa mali usilovať, aby sa splnili.

Naše obavy musíme vyjadriť veľmi jasne. Zároveň musíme uznať, že s naším najväčším susedom sme úzko prepojení, a to nielen historicky či zemepisne. Európska únia je pre Rusko stále prvým obchodným partnerom a najväčším zdrojom priamych zahraničných investícií. Ruskí študenti predstavujú spomedzi krajín mimo EÚ najpočetnejšiu skupinu účastníkov univerzitných výmen programu Erasmus+ a v Rusku sa vydáva najviac schengenských víz. Naše väzby sú aj naďalej pre obe strany dôležité.

Preto musíme vo vzťahoch s Ruskom uplatňovať viacrozmerný prístup, ktorý EÚ spoločne pretavila do súboru usmerňujúcich zásad. Takýto referenčný rámec bude mať moja návšteva Moskvy. Jeho súčasťou je selektívna angažovanosť v otázkach, ktoré sú v záujme EÚ, ako aj spojenie s ruskou občianskou spoločnosťou a jej podpora. A na to videokonferencia nestačí.

Napriek tomuto všetkému sú oblasti, v ktorých môžeme spolupracovať, a teda aj dosiahnuť výsledky. Najlepším príkladom je spoločný komplexný akčný plán – dohoda o iránskom jadrovom programe, ktorá je stále jedným zo základných kameňov globálnej architektúry nešírenia jadrových zbraní. Lepšie porozumenie a spoločné úsilie EÚ a Ruska by prispelo k zmierneniu mnohých regionálnych kríz.

Globálne výzvy našej éry počnúc pandémiou COVID-19 si vyžadujú globálne riešenia. Potrebujeme viac spolupráce, transparentnosti a výmeny informácií, nie menej. Musíme bojovať proti dezinformáciám, ktoré sú v tomto konkrétnom prípade obzvlášť škodlivé a môžu ohroziť životy ľudí. Videli sme, aké aktivity sa v tejto súvislosti šíria z Ruska.

Chceme s Ruskom ďalej komunikovať o výzvach v oblasti klímy. Spoliehame sa na Rusko, odhodlané zaslúžiť sa o úspech Konferencie OSN o zmene klímy COP26 v Glasgowe. Zachovať si prosperitu a zároveň zachrániť planétu môžeme len tak, že budeme využívať príležitosti na spravodlivú transformáciu pre všetkých.

Napokon musíme riešiť nové hrozby a využívať príležitosti, ktoré vznikajú v digitálnej sfére a kybernetickom priestore. V nedávnej minulosti sme boli svedkami mnohých kybernetických útokov, ktoré sú príznakmi nových oblastí súperenia. Na strane EÚ máme jasno – sme pripravení urovnávať medzinárodné spory v kybernetickom priestore mierovými prostriedkami. To však neznamená, že problémy nechávame bez odozvy. Voči páchateľom zlomyseľných činností sme zaviedli sankcie a ak to bude potrebné, budeme v nich pokračovať.

Stabilita v Európe založená na spolupráci

V súlade s Helsinským záverečným aktom musí byť stabilita v Európe založená na spolupráci, rešpektovaní územnej celistvosti a zvrchovanosti národov a dodržiavaní ľudských práv a základných slobôd. Nadviazanie dialógu neznamená, že sa všetko vráti do bežných koľají, ale na obnovenie vzájomnej dôvery potrebujeme nájsť oblasti porozumenia.

O výsledku mojej návštevy budem lídrov EÚ informovať v nadchádzajúcej strategickej diskusii o vzťahoch medzi EÚ a Ruskom. V našej spolupráci s Ruskom je naďalej kľúčovo dôležité jasné smerovanie a jednota.

V 90. rokoch 20. storočia sme snívali o inej Európe, v ktorej sa budú všetci spoločne snažiť o riešenie globálnych výziev. V roku 2021 sa tieto sny, žiaľ, nezhodujú s realitou. Napriek tomu by nás mali aj naďalej inšpirovať a my by sme sa mali usilovať, aby sa splnili.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Európa #spolupráca #stabilita