Koaličný time-out

Nedeľné „rozuzlenie“ koaličnej krízy pripomína detskú hru škatule, škatule, hýbte sa, až na to, že na rozdiel od svojho originálu by po nej mal ostať rovnaký počet mét ako hráčov.

29.03.2021 10:00
debata (32)

Či je to naozaj tak, uvidíme v najbližších dňoch. Zatiaľ sa zdá, že výsledok možno interpretovať ako veľký úspech (už onedlho) expremiéra. Síce sa musí vzdať tretej najvyššej ústavnej pozície, zostáva však vo vláde, odkiaľ môže kontrolovať nominálneho premiéra a svojho straníckeho podriadeného. Navyše, ak popri rezorte financií Igor Matovič obsadí aj kreslo podpredsedu vlády, ktoré takisto prislúchalo Eduardovi Hegerovi, môže napríklad v prípade neprítomnosti premiéra riadiť zasadnutia vlády.

Znova sa dostávame do situácie, keď funkciu predsedu vlády a šéfa víťaznej strany zastávajú dve rozličné osoby. Vo všetkých prípadoch, či počas prvej Mečiarovej vlády (1990 – 1991), prvej vlády Mikuláša Dzurindu, ale aj po nahradení Roberta Fica Petrom Pellegrinim, takáto konštelácia neprispievala k stabilite vlád alebo vládnucich strán, skôr naopak. Heger môže byť výnimkou pod podmienkou, že zostane „technickým“ premiérom, ktorý bude bez reptania plniť požiadavky svojho straníckeho šéfa. Zároveň si len ťažko možno predstaviť, že po všetkých konfliktoch, ktoré prebehli medzi Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom, bude možné obnoviť koaličné spoluvládnutie, ktoré nebude sprevádzané konfliktmi. Je to rovnako reálna predstava, akoby si ako tretieho do mariáša prizvali Roberta Fica.

Preto interpretovať túto personálnu rošádu ako veľký ústupok či dokonca Matovičovo štátnické gesto je, mierne povedané, pritiahnuté za vlasy. Matovičova nekompetentnosť riadiť štát, ktorá je hlavnou príčinou nespokojnosti občanov, ako aj koaličných partnerov (aspoň podľa ich slov), sa bude replikovať naďalej, tentoraz znova s požehnaním ostatných koaličných strán, ktoré na navrhované „riešenie“ pristúpili. Cena za toto „štátnické gesto“ je príchod historicky najmenej kompetentného ministra financií, aký na Slovensku pôsobil minimálne od roku 1989, ak nie aj skôr. Nech už boli porevolučné vlády akékoľvek, nech boli akokoľvek preklínané opozíciou alebo časťou voličov, odborné predpoklady ich ministrov financií nespochybňoval nikto. Týkalo sa to vzdelania, ale aj takých vecí ako premlčaných káuz, ktoré by sa inak mohli skončiť s trestnoprávnymi následkami. Na post ministra financií nastupuje človek, ktorý v tomto sektore nemá elementárnu skúsenosť a nikdy sa na takúto funkciu nepripravoval, v čase, keď Slovensko a celá Európa čelia azda najhoršej kríze od skončenia druhej svetovej vojny, v čase, keď sa má rozhodovať o získaní finančných prostriedkov a realizácii Plánu obnovy EÚ.

Dosiahnutý kompromis je zlým kompromisom. Vládna kríza sa uzavrela personálnou rošádou, ktorá konflikt nevyriešila, iba dosiahla koaličný time-out s vysokou pravdepodobnosťou opätovného prepuknutia konfliktu.

Takáto dohoda rozbíja akékoľvek ilúzie, že problém súčasnej vlády je iba v osobe Matoviča. Nejde totiž iba o bežnú rošádu počas bežnej vládnej krízy, ale o hazardovanie s budúcnosťou Slovenska, s jeho financiami a so životmi jeho občanov. Na tento hazard nepristúpilo iba Matovičovo OĽaNO a všetky ministrany a náhodne pozbieraní poslanci, ktorí sa v tomto podivnom zoskupení zišli, ale aj koaliční partneri, menovite Sme rodina na čele s Borisom Kollárom a údajne všetci poslanci za túto stranu, Sulíkova Sloboda a solidarita, ako aj strana Za ľudí na čele s Veronikou Remišovou.

Dosiahnutý kompromis je zlým kompromisom. Vládna kríza sa uzavrela personálnou rošádou, ktorá konflikt nevyriešila, iba dosiahla koaličný time-out s vysokou pravdepodobnosťou opätovného prepuknutia konfliktu. Približne mesiac odpútavala pozornosť verejnosti od nezvládnutej pandémie vrátane chýb vlády pri objednávaní vakcín, bez ohľadu na takmer 10-tisíc mŕtvych, rastúcu nezamestnanosť a bankroty, postihujúce najmä drobných podnikateľov. Výsledkom tejto hry na škatule je, že z nej vypadli tí, ktorých záujmom má staronová vláda slúžiť – občania.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger