Verím, že „noví“ ministri napravia chyby svojich „predchodcov“

Slovensko už má kompletnú, funkčnú vládu. Chvalabohu. Mali by sme sa tomu všetci tešiť. Ja osobne sa veľmi teším, že máme vládu zloženú z ľudí, ktorí už majú za sebou aj politické skúsenosti, aj skúsenosti z riadenia štátu. Okrem pána ministra zdravotníctva, ale ten má zasa skúsenosti z predchádzajúcej praxe.

10.04.2021 05:30
debata (42)

Doteraz sa ministrami stávali aj ľudia, ktorí niekoľko týždňov pred nástupom do funkcie nemali ani tušenia o tom, čo by mali v novej vláde robiť. Dnes je to však inak! Je to veľmi dobre!

Osobne očakávam, že napríklad nová ministerka spravodlivosti prehodnotí všetky chyby a zlé rozhodnutia svojej predchodkyne, napríklad smerom k súdnej mape. Verím, že pri analýze práce svojich predchodcov zistí, že ministerstvo spravodlivosti v mnohých zákonoch ublížilo podnikateľskému prostrediu oveľa viac, než to vyžadovali v Bruseli. Verím, že pochopí, že keď sa pripravujú zákony, mali by byť konzultované s tými, ktorých sa týkajú.

Veľmi sa teším, že máme vládu zloženú z ľudí, ktorí už majú za sebou aj politické skúsenosti, aj skúsenosti z riadenia štátu. Doteraz sa ministrami stávali aj ľudia, ktorí niekoľko týždňov pred nástupom do funkcie nemali ani tušenia o tom, čo by mali v novej vláde robiť. Dnes je to však inak! Je to veľmi dobre!

Ďalej verím, že nový minister hospodárstva prehodnotí prácu svojho predchodcu a bude bojovať za to, aby sme obnoviteľné zdroje nenavyšovali, pretože už dnes, z titulu zlých rozhodnutí jeho predchodcov, máme štátny dlh vyšší ako 500 mil. eur. Verím, že nebude platiť situácia, že ten, kto vyrába elektrickú energiu a aj ju spotrebuje, bude platiť tarifu za prevádzkovanie systému. Prečo? Na základe čoho? Na základe vyhlášky alebo na základe rozhodnutia skupiny ľudí, pre ktorých je to výhodné?

Som presvedčený, že SEPS (Slovenská elektrizačná prenosová sústava) v našom štáte nie je preto, aby vytvárala stámiliónové zisky. Prečo má štát podporovať spoločnosť, ktorá mu zarába 100 mil. eur na úkor toho, že podnikateľské subjekty na Slovensku majú o 30 percent vyššiu cenu elektrickej energie než naša konkurencia v okolitých krajinách? Je to spravodlivé? Nie, nie je to spravodlivé!

Verím, že nový minister práce, sociálnych vecí a rodiny dotiahne rozpracované a nedokončené veci z čias jeho predchodcu, pretože napríklad príspevky pri poklese tržieb smerom k udržaniu zamestnanosti a k naštartovaniu ekonomiky budú prideľované oveľa rýchlejšie. Verím, že spolupráca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny s ministerstvom financií bude v tejto oblasti taká, že to, čo bolo rozpracované, bude dotiahnuté veľmi rýchlo.

Verím, že minister pôdohospodárstva prehodnotí nedostatky, ktoré boli vyčítané jeho predchodcovi, a naštartuje serióznu komunikáciu s poľnohospodármi tak, aby sme boli krajinou, ktorá smeruje k potravinovej sebestačnosti. Je nevyhnutné, aby sme prestali robiť experimenty, aby sme sa nehrali na niečo alebo niekoho, kým nie sme.

V neposlednom rade verím, že nová vláda zlepší komunikáciu s podnikateľským prostredím, že využije skutočnosť, že na Slovensku máme veľa dobrých skúseností z podnikania a veľmi veľa dobrých príkladov.

Verím, že nový minister školstva prehodnotí pri príprave reforiem napríklad aj pomoc pre duálne vzdelávanie a systém prideľovania finančných prostriedkov. Verím, že v prvom rade vyrieši otázky základného školstva, lebo túto oblasť je nevyhnutné riešiť zásadným spôsobom.

Verím, že nová vláda bude počas realizácie Plánu obnovy proreformná. Aj Klub 500 ju bude nesmierne podporovať. Je potrebné pracovať tak, že najskôr urobíme to, čo vieme za dané finančné prostriedky urobiť, a to, čo najefektívnejšie. Následne budeme hovoriť o veciach, ktoré budeme riešiť do konca funkčného obdobia, a tie nezrealizujeme.

Som presvedčený, že Slovensko má šancu naštartovať prostredníctvom realizácie Plánu obnovy také obdobie, aby sme sa tu mali lepšie. Iste s tým bude súhlasiť aj celé politické spektrum.

Teším sa z novej vlády. Zároveň som však smutný z toho, že nedošlo k zásadným zmenám v obsadení parlamentu. Moja posledná možnosť komunikácie s tromi poslancami bola hanbou, akým ľuďom hovoríme poslanec Národnej rady SR. Bolo by vhodné zaviesť školenia pre nových poslancov. Ale pokiaľ budeme komunikovať, pokiaľ bude v záujme nás všetkých sa zlepšovať, pracovať na sebe a veriť v úspech, ktorý môžeme spoločne dosiahnuť, Slovensko sa stane úspešnou krajinou.

Dúfam, že nová vláda bude aj od Pandemickej komisie požadovať také opatrenia, aby sme nesúťažili v tom, kto má krajšie vystúpenie v televízii a rozpráva o niečom, čomu ani on sám neverí… ale aby sme sa v boji s pandémiou COVID-19 dopracovali k výsledkom.

Veľmi rád konštatujem, že komunikácia s novým pánom premiérom smerom k podnikateľskému prostrediu sa v posledných mesiacoch výrazne zlepšila a hodnotím ju ako veľmi dobrú. Je priamy, konkrétny, komunikuje – a to je cesta k úspechu.

Prajem celej novej vláde veľa síl, veľa dobrého zdravia a nech naplníme aj tie predstavy, ktoré sú súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Covid-19