Gospodin Kirill, Gamaleja e tutti-quanti

Kto nedávno nazrel do nemeckého týždenníka Der Spiegel (2021/13) mohol sa dozvedieť, kto je tajomný pán Kirill, s ktorým Igor Matovič, ešte ako premiér, dohodol dodávky vakcíny Sputnik V na Slovensko.

21.04.2021 14:00
debata (6)

Kirill Dmitrijev je muž, ktorý vakcíne Sputnik V robí marketing. Na celom svete. Bývalý bankár študoval na renomovaných severoamerických univerzitách (Stanford a Harvard). Riadi miliardový štátny investičný fond RDIF, ktorý investuje aj do vývoja a výroby vakcín. V Rusku má Dmitrijev styky na najvyšších miestach. Jeho žena bola spolužiačkou a blízkou spolupracovníčkou Kateriny Tichonovovej, ktorá riadi Nadáciu na podporu inovácií. Povráva sa, tvrdí Spiegel, že Tichonovová je Putinovou dcérou. Ale poporiadku:

Gamaleja, teda Gamalejov štátny výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie na okraji Moskvy už vyše dvadsať rokov riadi chýrny biológ Alexandr Ginzburg. Inštitút môže navštíviť iba ten, kto má „bumažku“ z ministerstva zdravotníctva. Tú nedostane každý. Hoci bumažku aj so štempľom nedávno dostal režisér Oliver Stone, ktorý sa pri tejto príležitosti dal aj zaočkovať.

Vlani v januári vyvinuli v Gamaleji vektorovú vakcínu z dvoch komponentov. Oslabené, neškodné vírusy chrípky (tzv. adenovírusy) poslúžili vedcom ako „kontajner“, pomocou ktorého prenikne genetický materiál do ľudských buniek. O dva mesiace neskôr, 30. marca 2020, sa dal Sputnikom V zaočkovať aj riaditeľ ústavu Ginzburg.

S vektorovými vakcínami majú v Gamaleji dobré skúsenosti. Využili ich aj pri vývoji úspešnej vakcíny proti ebole. Stačilo „kontajnery“ naplniť novou látkou. Kmeň vírusu COVID-19 získali vedci vlani v marci na istej moskovskej klinike. „Darcom“ bol ruský turista, ktorý sa nakazil počas dovolenky v Ríme. Keď sa Ginzburg dal (koncom marca 2020!) vakcinovať, pokusy na zvieratách boli ešte v plnom prúde. Vedci sa však dali vakcinovať skôr, ako očkovali opice. Hneď po myšiach, ale zároveň so sysľami a morčatami. Bez najmenších následkov.

Rýchlosť vývoja ruskej vakcíny konkurenciu zaskočila. Rusi však nezačínali na zelenej lúke. V Gamaleji už v roku 2012 vyvinuli účinnú vakcínu proti podobnému koronavírusu, ktorý vyvolal MERS, ochorenie dýchacích ciest v Saudskej Arábii. Túto vakcínu dôkladne otestovali aj na ľuďoch.

Vďaka MERS-u získali Rusi významný náskok. Vedcov, ktorí vakcínu Sputnik V vyvinuli a na sebe otestovali, ocenili aj v Kremli. A Denisa Logunova, vedúceho skupiny, predstavil národu a svetu sám prezident Putin. Prostredníctvom videa, ktoré vysielala televízia.

Krstný otec Kirill Dmitrijev

Krstným otcom úspešnej vakcíny sa stal Kirill Dmitrijev, mág globálneho marketingu. Pôvodné označenie vakcíny Gam-Covid-Vac sa mu nepozdávalo. (Pod týmto označením ho nájdeme aj v ruských certifikátoch.) Dmitrijev sa reklamy a predaja vakcíny ujal až vtedy, keď mu „zhora“ odklepli názov: Sputnik, svojho času symbol ruského prvenstva v kozmonautike. Veľké véčko (V) ako znak očakávaného víťazstva nad koronou. Gospodin Kirill vedel, že ten, kto zvíťazí, nezíska iba uznanie, ale aj hromadu peňazí. Už v júli 2020 vyhlásil: Na trhu budeme prví.

Rýchlosť vývoja ruskej vakcíny konkurenciu zaskočila. Rusi však nezačínali na zelenej lúke. V Gamaleji už v roku 2012 vyvinuli účinnú vakcínu proti podobnému koronavírusu, ktorý vyvolal MERS, ochorenie dýchacích ciest, v Saudskej Arábii. Túto vakcínu dôkladne otestovali aj na ľuďoch. Vďaka MERS-u získali Rusi významný náskok.

Dnes Dmitrijev priznáva, že to trochu prehnal: „Netušil som, že moje vyhlásenie odštartuje v globálnej aréne neľútostné preteky. V čase pandémie je konkurencia škodlivá. Mali by sme spolupracovať, nie súťažiť.“ Pre Spiegel sa vyjadril: „Nedôveru voči Sputniku V živia farmaceutické koncerny a ich lobisti. Najprv nás nebrali na vedomie. Potom nás obvinili, že sme ukradli receptúru. Potom začali šíriť, že je Sputnik V neúčinný, ba čo viac, škodlivý. Napriek tomu sa už v 60 krajinách Sputnikom V očkuje. Európa ruskú vakcínu zatiaľ odmieta, hoci ju, ako vidíme, testuje a potrebuje.“

Spory okolo Sputnika V sa nemilo dotkli aj vedcov z Gamaleje. Vyčíta sa im, že Sputnik V schválili už vlani v auguste. Napriek tomu, že klinické testy fázy I a II nezverejnili a s fázou III ani nezačali. Logunov namieta: „Pretože sme vektory (vírusy nosiče) už mali, na rozdiel od konkurencie, dávno vyskúšané.“ Okrem toho: Rusko sa ocitlo v stave núdze. Denne sa hlásili desaťtisíce nakazených… (Oficiálne na COVID-19 v Rusku zomrelo 110-tisíc ľudí. Podľa neoficiálnych zdrojov bezmála pol milióna.)

Logunov nepreháňa. Aj v Rusku spočiatku „chrípočku“ podcenili. Keď vláda neskôr, v panike, nariadila koncom jari brutálny shut-down, prišli o prácu milióny ľudí. Väčšina z nich ostala bez peňazí, pretože Putin na kompenzáciu straty príjmu uvoľnil 80-krát menej peňazí ako Trump. Množili sa demonštrácie, komentátori varovali, že možno čakať aj „útoky na Zimný palác“. Kritickú situáciu sa podarilo napokon zvládnuť. Ale za akú cenu? Zanedbaná epidémia vyšla Rusko na rekordných 43 biliónov rubľov, čo predstavuje 39,5 % federálneho HDP!! (Zdroj: Andrej Čerňavskij z moskovskej Vysokej školy ekonomickej pre agentúru RBK.)

Fakty, dohady, bludy a politika

Vo februári, pol roka po registrácii, uverejnil odborný časopis The Lancet výsledky testov fázy III. Dozvedeli sme sa, že účinnosť Sputnika V dosahuje 91,7 percenta. Väčšiu ako v prípade vakcíny AstraZeneca. Kritika Sputnika V sa odvtedy zmiernila, ale konkurencia i väčšina vlád EÚ nástoja, aby Rusi zverejnili aj chýbajúce údaje.

Ginzburg a Logunov: Žijeme vo svete konkurencie. Podstatné údaje sme už zverejnili. Naším Sputnikom V už vo svete vakcinovali milióny ľudí. Bez negatívnych vedľajších účinkov. Ak len za neželaný vedľajší účinok nepovažujeme (údajne) nižšiu účinnosť niektorých obchodovaných šarží. Napríklad tej, ktorou bol očkovaný argentínsky prezident Fernandez.

Koncom marca vakcinovali proti COVID-19 aj Vladimira Putina. Rok a deň nato, ako sa dal zaočkovať Alexandr Ginzburg. Prezident tak chcel (na rozdiel od Roberta Fica) konečne prelomiť nedôveru Rusov voči očkovaniu. Podľa údajov ruskej agentúry Levada zo začiatku apríla polovica Rusov akúkoľvek vakcináciu odmieta. (V generácii do 30. rokov až traja zo štyroch!) Aj preto v Rusku, kde vyvinuli jednu z najžiadanejších vakcín na svete, zaočkovali do konca marca iba päť percent obyvateľstva. Teda slabých 7,5 milióna ľudí. (Na Slovensku v rovnakom čase takmer 20%, o niečo menej ako pätinu obyvateľstva. Koncom júna sa má počet zaočkovaných Rusov zvýšiť na 30 miliónov. V tom čase už budú zaočkovaní všetci obyvatelia z USA. Z tých, čo sa chcú dať zaočkovať.

Dmitrijev pokračuje: „Nepochybujem, že v máji nás EMA pustí aj do Európy. Európa nás potrebuje, aj my potrebujeme Európu. V Rusku predbežne nedokážeme objednávky z celého sveta pokryť. Keby sme sa dohodli na otvorení prevádzok v Bavorsku, v Rakúsku a Taliansku, do konca roka by sme vedeli vyrobiť najmenej miliardu ampuliek s vakcínou. Pre ľudí na všetkých kontinentoch. Je hlúpe, že do ampuliek sa mieša medicína s politikou.“

Na sieťach, aj tých ruských, zaznievajú hlasy, že Rusko aj so Sputnikom V „robí politiku na úkor vlastného obyvateľstva“. Či nám po vojne, v suchom roku 1947 nedodali niekoľko vlakov obilia, hoci ľudia v niektorých oblastiach Ruska hladovali? S cieľom zvýšiť renomé KSČ, otvoriť cestu k Víťaznému februáru? Teraz nás chcú všetkých rozhádať, na Slovensku i v Európe, aby…

Dmitrijev tvrdí, že jeho politika nezaujíma. On je podnikateľ, biznismen, sponzor, filantrop. (Čosi ako ruský Soros?) Hráč s neomylným inštinktom: V pravý čas stavil na ruskú vakcínu a pomenoval ju. V presvedčení, že sa mu investícia onedlho bohato vráti.

Nuž, s týmto Kirillom Dmitrijevom vyjednával Igor Matovič. V Moskve, v jeho herni. S presvedčením, že urobí „dobrý deal“…

Dnes vieme, že sa väčšina Slovákov dá, napriek zastrašovaniu kotlebovcov, Smeru a Hlasu, dobrovoľne zaočkovať. Z toho (vraj) 50– až 500-tisíc iba Sputnikom V. Keď dá EMA Sputniku zelenú, prečo by sa nedali?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vakcína #Sputnik V #Kirill Dmitrijev #Gamaleja