Skončia s podvodníkom aj podvody?

Minulý týždeň zomrel vo väzenskej nemocnici v Severnej Karolíne Bernard L. Madoff, odsúdený v roku 2009 za 11 trestných činov, medzi ktorými boli korupcia, podvod, falšovanie dokumentov, pranie špinavých peňazí, atď. Založil a prevádzkoval najväčšiu pyramídovú hru v histórii, známu tiež ako Ponziho schéma, pomenovanú po Charlesovi Ponzim, ktorý jednu z jej foriem aplikoval okolo roku 1920.

23.04.2021 14:00
debata (2)

Madoffova pyramídová hra bola sofistikovanejšia ako tie, ktoré rozbehli nebankové finančné inštitúcie v 90. rokoch u nás (ako napríklad AGW, BMG Invest, Drukos Výnos a pod). Jej rozmer dosiahol približne 65 miliárd dolárov, ktoré do jeho spoločnosti Bernard L. Madoff Investment Securities LLC investovali rôzne inštitúcie a jednotlivci. Vymôcť sa podarilo iba zlomok z toho: 14,4 mld. USD.

Finančné škandály, ktoré otriasli Amerikou

V roku 2001 vypukol v USA finančný škandál okolo Enron Corporation, energetickej firmy so sídlom v Houstone. O niekoľko rokov neskôr v Chichestri na divadelnom festivale a neskôr v Londýne uviedli, podľa mňa úspešnú, hru autorky Lucy Prebblovej s názvom ENRON, v ktorej vystupovali všetci hlavní protagonisti škandálu: predseda správnej rady Enronu Kenneth Lay, šéf Jeffrey Skilling a finančný riaditeľ Andy Fastow. Hra bola uvedená i na Broadwayi, ale hanba, ktorú Američanom pripomínala, bola asi neznesiteľná. Po mesiaci ju museli pre kritiku stiahnuť.

Madoffovo meno zostáva nielen synonymom pre korupciu, klamstvo a finančné podvody, ale je aj výstrahou, kam rast finančného sektora, ktorý je nedostatočne regulovaný, môže viesť. Tento sektor bol spúšťačom krízy 2008 a čakali by sme, že po takomto debakli sa jeho rast aspoň spomalí. Opak je pravdou.

Reakciou na škandál Enronu bolo prijatie zákona známeho ako Sarbanes – Oxley Act. Biznis ho krátko po jeho prijatí nielenže napadol, ale donútil aj vládnu Americkú komisiu pre cenné papiere a burzy, v skratke SEC, urobiť viaceré ústupky.

SEC, ktorá vznikla v čase éry Franklina D. Roosevelta, bola oslabená nielen v dôsledku nátlaku zo strany biznisu, ale všeličo unikalo jej pozornosti i preto, že najšikovnejší úradníci utekali na Wall Street, kde zarobili niekoľkokrát viac. Nedostatočná regulácia prispela k ďalšiemu finančnému škandálu prvého desaťročia nového storočia, ktorý otriasol dôverou v americký finančný sektor. A to nehovoríme o finančnej kríze, ktorá vypukla v USA v r. 2008.

Stredobodom nového škandálu bol finančník Bernie Madoff, ktorého reputácia umlčala sporadické kontroly zo SEC-u. Rešpekt mu zaručovalo i to, že roky bol predsedom správnej rady spoločnosti Nasdaq Stock Market, jedného z hlavných trhov cenných papierov v USA. Medzi investormi, pre ktorých bola Madoffova povesť zárukou, nebol len tak hocikto. Miliardy amerických dolárov do jeho fondu vložili napríklad španielska banka Grupo Santander a britská HSBC, stámilióny francúzska BNP Paribas, Bank Austria či poisťovňa AXA, investovali doň penzijné fondy, ale i charitatívne organizácie a – jednotlivci. Boli medzi nimi mnohé význačné osobnosti, napr. slávna herečka Zsa Zsa Gabor, nedávno zosnulý moderátor Larry King či režisér Steven Spielberg.

Nekonečný rast finančného sektora?

Ak Americká komisia pre cenné papiere a burzy v kauze Madoff roky zlyhávala, bolo to i preto, ako rýchlo finančný sektor rástol. Nezvládala to. A najrýchlejšie rástol tzv. nebankový finančný sektor, ktorý nebol takmer vôbec regulovaný. To platilo aj o Madoffovom tzv. hedžovom fonde, ktorý si mohol robiť, čo chcel. Nemusel poskytovať dostatočné informácie investorom, nemusel sa registrovať v SEC a používal rodinnú audítorskú firmu, ktorá „tajomstvo Madoffovho úspechu“ skrývala. Investori to prehliadali. Vysoké výnosy v rozmedzí 10 – 15 % boli pre nich dostatočným lákadlom.

Výhrady, s ktorými už v roku 1999 po prvýkrát prišiel zamestnanec bostonskej investičnej firmy Harry Markopolos a formuloval ich ako obavu, že Madoff prevádzkuje pyramídovú hru, SEC ignoroval. Až do dňa, keď sa schéma úplne zrútila. To bolo až v roku 2008.

Madoff si z cudzieho žil na vysokej nohe. Rybárčil na svojej lodi s výtlakom 37 ton, vlastnil dva prímorské zámočky a v luxusnej časti Manhattanu mezonetový byt… Jeho meno však zostáva nielen synonymom pre korupciu, klamstvo a finančné podvody, ale je aj výstrahou, kam rast finančného sektora, ktorý je nedostatočne regulovaný, môže viesť. Tento sektor bol spúšťačom krízy 2008 a čakali by sme, že po takomto debakli sa jeho rast aspoň spomalí. Opak je pravdou. Tzv. celkové finančné aktíva vo svete vzrástli od roku 2008 viac ako 1,6-krát. A finančný sektor v roku 2019 prerástol reálny HDP až 4,6-krát. Aj keď tento nepomer nejde vždy iba na margo rastu finančných špekulácií, signalizuje, že niečo je vo finančnom sektore zhnité.

Madoff bol v jednom z najviac sledovaných procesov odsúdený na 150 rokov. Jeho najstarší syn Mark, ktorý s otcom pracoval a vedel o jeho podvodoch, spáchal samovraždu. Odvolávajúc sa na zdravotné ťažkosti, Madoff žiadal o milosť prezidenta Donalda Trumpa. Odpovede sa nedočkal. Bol priveľmi nenávidený, aby mu prezident – hoci tiež podnikateľ, milosť udelil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Newyorská burza cenných papierov #Ponziho schéma #Madoffova pyramídová hra #Bernie Madoff