Heger je opravár po Matovičovi

Najprv darované vakcíny, potom vyhostení diplomati. Slovensko urobilo smerom k Česku dve zaujímavé veci v rozpätí ôsmich dní. Prečo nový premiér Eduard Heger na návšteve Prahy venoval 10-tisíc kusov vakcín Moderny, keď týchto očkovacích látok má SR najmenej? A prečo sa expresne ponáhľal vyhostiť ruských diplomatov po tom, čo premiér Andrej Babiš oznámil Moskve ďalšiu odplatu? Heger dokonca predbehol tvrdou reakciou protirusky naladené Poľsko a pobaltské štáty.

23.04.2021 19:00
debata (18)

Vakcíny a vyhostenie spája jeden politik: Igor Matovič. Ako premiér poškodil výborné vzťahy medzi Českom a Slovenskom. Jeho úvodná cesta do Prahy pred rokom dopadla dobre, ale potom to začalo ísť dolu vodou. Urobil niekoľko vážnych chýb.

Spomeňme aspoň dve známe a jednu, o ktorej verejnosť doteraz nevedela. Matovič nahneval štátnikov v Prahe tým, ako sa rozhodol zatvárať hranice s Českou republikou. Ešte sa aj posťažoval, že v Česku sa málo testuje na koronavírus. A tretí prešľap? V septembri 2020 vydal pokyn zastaviť prípravu jubilejného, desiateho, spoločného rokovania vlád SR a ČR, ktoré sa malo uskutočniť na slovenskom území. Príčinu videl v epidemickom riziku. Mohol ponúknuť rokovanie prostredníctvom videokonferencie, ale nenavrhol ho.

Naopak, Matovič sa postaral o to, aby sa v októbri mohla konať medzinárodná konferencia GLOBSEC s fyzickou účasťou pozvaných. (Faktom je, že organizátori vynikajúco zabezpečili, aby predišli riziku šíreniu nákazy na podujatí.) V Prahe však nechápavo krútili hlavou: GLOBSEC áno, rokovanie vlád nie. Nečudo, že keď Babiš vedel, že na jeden summit EÚ možno nebude môcť odletieť, tak požiadal, aby záujmy Česka na rokovaní zastupoval poľský premiér Mateusz Morawiecki a nie Matovič.

Vakcíny a vyhostenie spája jeden politik: Igor Matovič. Jeho odchod z funkcie premiéra zahraničnej politike Slovenska prospel.

Heger pochopil, že pre zlepšenie vzťahov musí spraviť v dobrom zmysle slova nadprácu. Vakcíny od Moderny boli sympatické zhmotnené gesto solidarity v boji proti koronavírusu. Oveľa väčšia príležitosť dokázať Česku, že Slovensko má k nemu v regióne najbližšie, sa Hegerovi naskytla po vypuknutí konfliktu medzi Prahou a Moskvou.

Naozaj nie je náhoda, že Slovensko pristúpilo k vyhosteniu troch Rusov ako prvý členský štát NATO aj EÚ. Kým všetci ostatní sa radia o spoločnom postupe, Heger vystrelil túto správu už dve hodiny po tom, čo Babiš voči Moskve pritvrdil. Nedá sa vylúčiť, že keby Matovič nezbabral vzťahy s Českom, tak by Slovensko možno poslalo domov (a nie v predstihu) jedného Rusa alebo by dočasne stiahlo svojho veľvyslanca z Moskvy.

Odchod Matoviča z funkcie premiéra zahraničnej politike Slovenska prospel. Strápnil sa, keď v októbri 2020 odložil zoznamovacie stretnutie so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom a uprednostnil tlačovku o oprave cesty. V rovnakom mesiaci oznámil, že dohodol s premiérom Malty úžasný projekt, ktorý predstavia, keď Robert Abela navštívi Slovensko. Doteraz neprišiel… Začiatkom tohto februára po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom avizoval Matovič ďalší zaujímavý spoločný projekt. V blízkom čase. Dosiaľ nič… Taký premiér bol Matovič.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #diplomati #Igor Matovič #Eduard Heger