Bude mať Nemecko zelenú premiérku?

Pred septembrovými voľbami do Spolkového snemu sa v Nemecku črtá politická senzácia. Od vzniku povojnového demokratického štátu v roku 1949 bolo samozrejmosťou, že kancelár pochádzal buď z radov konzervatívcov, alebo zo strany sociálnych demokratov. Koniec dlhoročného vládnutia Angely Merkelovej však môže znamenať aj zánik tradičného rozdelenia moci.

04.05.2021 14:00
debata (1)

Zelení, ktorí boli po desaťročia považovaní za viac-menej chaotické zoskupenie, nedávno nominovali Annalenu Baerbockovú ako vôbec prvú kandidátku na úlohu kancelárky v histórii svojej strany. Okrem toho dokázali Zelení v predvolebných prieskumoch získať najviac preferencií. Takmer tretina Nemcov sa prihovára za zelenú zmenu vo vrcholovej politike. Naproti tomu konzervatívci (CDU/CSU), ktorí boli za Merkelovej éry na celonárodnej úrovni vždy najobľúbenejšou stranou, začali výrazne strácať podporu pod vedením volebného lídra a predsedu vlády Porýnia-Falcka Armina Lascheta. Hlasovala by za nich momentálne iba štvrtina voličov.

Štyridsaťročná Baerbocková vyštudovala politológiu a právo. V mladosti získala medaily v skoku na trampolíne a venovala sa tiež futbalu. Na rozdiel od svojich súperov Armina Lascheta a sociálnodemokra­tického lídra (SPD), ministra financií Olafa Scholza nemá žiadne skúsenosti s výkonnou mocou, najmä vrcholovou.

Spolu s druhým volebným lídrom Zelených Robertom Habeckom si však zavčasu osvojili dve základné zásady úspešnej politiky. Po prvé, Baerbocková pôsobí ako kandidátka celej svojej strany. Po druhé, tím Baerbocková¤-¤Habeck je považovaný za vydarenú zmes odbornosti a fyzickej atraktívnosti.

Na rozdiel od Rakúska sa ukázalo, že konzervatívci a Zelení ako koaliční partneri vedia úspešne spolupracovať práve v sporných oblastiach, ako sú boj proti pandémii a klimatickým zmenám.

Naproti tomu Laschetovi aj Scholzovi trvalo útrpne dlhý čas presvedčiť straníckych kolegov, aby ich nominovali za lídrov. Okrem toho sa Armin Laschet zatiaľ nevedel profilovať ako zástanca udržateľnej koncepcie a meno Olafa Scholza je spojené so spornou reformou sociálnej podpory a s finančným škandálom okolo poskytovateľa finančných služieb Wirecard. V čase pandémie však voliči túžia po presvedčivom jednotnom tíme na čele štátu, ktorý zreteľne vyznačí cestu do perspektívnej budúcnosti.

Tandem Baerbocková a Habeck určite profituje zo skúseností z posledných rokov. Zelení sa poučili najmä z červeno-zelenej koalície v Berlíne zo začiatku storočia. Získané skúsenosti im následne pomohli stať sa spoľahlivým vládnym partnerom alebo dokonca vládnou stranou vo viacerých spolkových krajinách.

Na rozdiel od Rakúska sa ukázalo, že konzervatívci a Zelení ako koaliční partneri vedia úspešne spolupracovať práve v sporných oblastiach, ako sú boj proti pandémii a klimatickým zmenám. Nie je preto vylúčené politické zemetrasenie vo forme zeleno-čiernej koalície po parlamentných voľbách aj na úrovni celého Nemecka. Doterajšia spolupráca medzi konzervatívcami a sociálnymi demokratmi je predovšetkým výsledkom toho, že predstavuje obľúbenú formu vládnutia pre Angelu Merkelovú, a pre výrazne oslabeného koaličného partnera to bola zase pohodlná cesta k moci.

Líder CDU/CSU Armin Laschet, ktorý vládne Porýniu-Falcku spolu s liberálmi (FDP), však má iba málo spoločných záujmov so sociálnymi demokratmi. Dokázal nadviazať kontakty so Zelenými ešte v čase, keď konzervatívci to väčšinou považovali za porušenie tabu. Okrem toho je známy tým, že vie aj za nepriaznivých podmienok urobiť taký kompromis, ktorý považujú všetky zainteresované strany za optimálny. Preto by sa určite vedel dohodnúť so Zelenými, ak by spolu získali nadpolovičnú väčšinu v parlamente.

Po voľbách v roku 2017 rokovania medzi CDU/CSU, Zelenými a FDP o zostavení novej vlády stroskotali iba na odpore liberálov. Odvtedy sa Zelení čoraz viac profilovali v oblasti ekonomiky a zároveň sa najmä mladí konzervatívci otvorili ekologickým debatám. Aj preto je viac ako pravdepodobné, že Baerbocková a Laschet sa budú chcieť za vhodných väčšinových pomerov usilovať o spoluprácu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Zelení #SPD #konzervatívci #Armin Laschet #Annalena Baerbocková