Od kryptomien po digitálne euro?

Bitcoin je najstaršia, najznámejšia a najpopulárnejšia kryptomena na trhu. Okrem nej je dnes k dispozícii viac ako desiatka iných kryptomien. Bitcoin však zostáva jednotkou medzi nimi. V snahe rýchlo zbohatnúť začali doň investovať jednotlivci i firmy, až možno hovoriť o kryptománii či bitcoinmánii. A to i napriek tomu, že na ňom možno v krátkom čase zbohatnúť alebo prísť o celé investované úspory – ako v pyramídovej hre.

23.05.2021 10:00
debata

Dopyt po bitcoine, ktorý začali akceptovať ako platidlo i niektoré firmy, a zrejme aj nárast bezhotovostných platieb počas covidu spôsobili, že od apríla minulého roka po 14. apríl 2021 cena bitcoinu vyletela zo 7 000 USD na 64 895 USD. V túto stredu však už padla na 31-tisíc USD.

Bitcoin nie je oficiálna mena, nepodlieha kontrole, jeho cena kolíše hore-dole, zneužíva sa masívne na pranie špinavých peňazí a predstavuje riziko pre finančnú stabilitu. Ekonóm Nouriel Roubini sa odvoláva na analýzy, ktoré tvrdia, že až 95 % transakcií je podvodných a že ani známa Cosa Nostra sa mu v podvodoch nevyrovná.

Inštitúcie ako FED a ECB neprestávajú upozorňovať, že bitcoin nie je oficiálna mena, nepodlieha kontrole, jeho cena kolíše hore-dole, zneužíva sa masívne na pranie špinavých peňazí a predstavuje riziko pre finančnú stabilitu. Ekonóm Nouriel Roubini, jeden zo šestice, ktorí predpovedali vznik finančnej krízy v roku 2008, sa odvoláva na analýzy, ktoré tvrdia, že až 95 % transakcií je podvodných a že ani známa Cosa Nostra sa mu v podvodoch nevyrovná.

Christine Lagardová, šéfka ECB, nie je jediná, ktorá sa dožaduje globálnej regulácie bitcoinu. Zrejme sa toho nedočká. Aj v EÚ – s výnimkou krátkeho obdobia po finančnej kríze – roky vládne nepriateľská atmosféra voči reguláciám. U nás heslo Európskej komisie „one in, one out“ pod hlavičkou znižovania regulačnej záťaže úspešne kopíruje SaS.

Ako Musk odskočil od bitcoinu

Jednou z firiem, ktorá kúpou bitcoinov za 1,5 mld. USD zdvihla cenu bitcoinu, bol výrobca elektrických automobilov Tesla. Elon Musk, jej generálny riaditeľ a druhý najbohatší muž sveta, na Twitteri zároveň oznámil, že na americkom trhu bude možné kupovať elektromobily za bitcoiny. No nestihol ani predaj rozbehnúť a predaj za bitcoiny opäť oznamom na Twitteri zrušil. Prečo?

Pred pár rokmi Musk predstavoval elektromobil ako spôsob boja proti klimatickým zmenám. Projektom Space X plánuje dobyť Mars, kde sa chystá vybudovať základňu. Ľudstvo by sa tam vraj mohlo uchýliť vo chvíli, keď svoju planétu definitívne zamoríme či zničíme pri tretej svetovej vojne. Svoje bohatstvo chce rozdeliť polovicu na záchranu planéty Zem a polovicu na plán B – Mars.

„Ochranca“ klímy nemohol preto ignorovať tlak mimovládneho sektora, ktorý Muska prinútil zmeniť prvotné rozhodnutie o predaji Tesly za bitcoin. Uhlíková stopa tzv. ťažby bitcoinom, ktorá pozostáva zo zložitých matematických algoritmov mimoriadne náročných na spotrebu energie serverov, je totiž značným environmentálnym rizikom. Musk, ktorý je veľkým fanúšikom bitcoinu, teda predaj Tesly za bitcoiny dočasne zastavil. Chce si počkať, keď sa budú bitcoiny „ťažiť environmentálne priateľskejším spôsobom“. Po tomto ohlásení a varovaní novej ministerky financií USA Janet Yellen bitcoin hneď poklesol o 13 %.

Centrum pre alternatívne financie v Cambridgei publikuje Cambridgeský index elektrickej spotreby bitcoinu. Podľa Centra, ale aj iných inštitúcií bitcoin dnes spotrebuje viac elektrickej energie ako Argentína, okolo 121,4 terawat­thodiny ročne. Až 75 % energeticky náročných matematických operácií prebieha v Číne, kde sa využíva lacná elektrická energia prevažne vyrobená z uhlia. Odhaduje sa, že ich uhlíková stopa sa rovná spotrebe energie v desiatich najväčších čínskych mestách.

Aj keď sa v budúcnosti možno podarí znížiť energetickú náročnosť kryptomien alebo sa bude využívať tzv. zelená energia, otázka ich spoločenského dobra zostáva otvorená.

Po stopách digitálneho jüanu?

Pred rokom ECB po prvýkrát obšírnejšie informovala o projekte „digitálne euro“. Digitálne euro by pomohlo redukovať množstvo hotovosti v obehu, mohlo by byť platobným prostriedkom, ktorý by uľahčil a hlavne urýchlil platobné prevody, a bolo by pod kontrolou ECB. Digitálne euro by umožnilo aj identifikovať transakcie spojené s praním špinavých peňazí. V polovici tohto roka o tom, ako ďalej, má rozhodnúť Rada guvernérov. Aký postoj k digitálnemu euru zaujme NBS, nie je známe.

Od roku 2014 na projekte digitálneho jüanu pracuje Čína. Má s ním najviac skúseností. Skúša ho v niekoľkých mestách, napríklad v Šen-čene, a o jeho medzinárodnom použití rokuje už i s niektorými ázijskými štátmi ako Thajsko a Spojené arabské emiráty. Kým ECB ešte iba teoretizuje o modeli digitálnej meny, Čína už jeden z dvoch možných modelov testuje. Preto je prinajmenšom nepochopiteľné, že ECB sa chce prednostne učiť na skúsenostiach zavádzania digitálnej meny na Bahamách, kde sa projekt rozbieha iba v tomto roku!

Aká však bude uhlíková stopa digitálneho eura, zatiaľ nevieme. V riporte o digitálnom eure z októbra 2020 je uvedená požiadavka, aby bolo environmentálne priateľské. O to viac je táto požiadavka aktuálna, že ECB začala debatu, akoby mala prejsť od politiky uhlíkovej neutrality k politike podpory klimatických cieľov EÚ…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomeny