Ako sa kalí oceľ bez CO2

Minister financií Slovenskej republiky Igor Matovič oznámil, že Slovensko poskytne peniaze na to, aby spoločnosť U. S. Steel Košice prešla na výrobu ocele bez uhlíka. Tento plán má materská firma v USA.

25.05.2021 14:00
debata (12)

U. S. Steel Košice sú jedným z pilierov slovenskej ekonomiky. Vďaka železiarňam malo Československo v minulosti devízové príjmy, podnik mal a má v ekonomike podstatný podiel na exporte.

Prvý plán postaviť v Košiciach metalurgický podnik sa objavil v roku 1951. Plány boli motivované studenou vojnou, očakávaním novej horúcej vojny a potrebou zbrojenia. Pri vzniku mal podnik názov HUKO, neskôr VSŽ Košice. Reálne podnik vznikol až v roku 1959. Výroba sa začala vyvalcovaním prvých plechov v roku 1964 a spustením vysokej pece v roku 1965. V roku 1979 po generálnej oprave vysokej pece sa VSŽ Košice stali najmodernejším oceliarskym podnikom v Československu.

Privatizácia

Po roku 1989 bol podnik čiastočne privatizovaný v kupónovej privatizácii. Podľa výpisu z Obchodného registra mal podnik základné imanie alebo kapitál 16 449 263 000 Sk. Podľa vtedajšej terminológie mal v roku 1991 bilančný zisk niečo viac ako 424 miliónov korún. Pracovalo v ňom takmer 25 000 ľudí.

Akcie podniku získali ľudia, ale aj investičné privatizačné fondy VÚB Kupón, Harvardský rastový investičný fond, Harvardský dividendový fond, Ferrofond, ale aj menšie fondy. Po roku 1994 sa postupne akcie VSŽ predali rôznym právnických osobám ako ARDS, Manažér, Hutník a iné právnické osoby. Manažér Alexander Rezeš tvrdil, že prostredníctvom rôznych firiem kontroluje viac ako polovicu akcií podniku.

Inovácie bez technologickej stratégie a financovania nefungujú. Má Slovenská republika financovať v U. S. Steel Košice nový typ výroby? Verejnosť by mala vidieť štúdiu realizovateľnosti.

Do polovice deväťdesiatych rokov podnik nakupoval podiely v rôznych firmách. Boli to podniky z odvetvia. V roku 1996 kúpili valcovňu plechu FINOW Verwaltungs und Service v nemeckom Regensburgu, či v roku 1998 napríklad 68 % akcií maďarskej oceliarne DAM Diósgyör. Okrem toho VSŽ vlastnili aj podniky mimo odvetvia ako napríklad futbalový klub Sparta Praha či podiel v Investičnej a rozvojovej banke, alebo viaceré médiá ako napríklad denník Národná obroda. Podnik nemal peniaze a prišlo na predčasné splatenie úverov. Banky sa ocitli v stave, že museli žiadať o splatenie úverov, aj keby nechceli. Mali to zakotvené v zmluvách o pôžičkách. VSŽ takmer skrachovali.

Vláda vyriešila problémy železiarní tak, že do podniku presadila krízového manažéra Gabriela Eichlera. Neskôr oceliarske jadro ponúkla záujemcom za 50 až 60 mil. USD. Jadro podniku kúpila americká firma United States Steel Corporation, známejšia pod názvom U. S. Steel. Do ceny sa započítala hodnota spoločného podniku s VSŽ Košice.

U. S. Steel ako firmu vytvoril pred sto rokmi John Pierpont Morgan. Financoval spojenie troch oceliarní Carnegie Steel Company, Federal Steel Company a National Steel Company. S akciami podniku sa obchoduje na Newyorskej burze cenných papierov.

Elektrické oblúkové pece

Dnes U.S. Steel deklaruje, že na dosiahnutie cieľa čistej nuly do roku 2050 očakáva, že využije svoju rozrastajúcu sa flotilu elektrických oblúkových pecí (EAF) v spojení s ďalšími technológiami, ako sú priamo redukované železo, zdroje bez uhlíka a zachytávanie, sekvestrácia a využitie uhlíka. Dosiahnutie cieľa závisí aj od spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom, medzi priemyselnými odvetviami a globálnymi zainteresovanými stranami s cieľom vyvinúť podporné inovatívne objavy vrátane prístupu ku komerčne dostupným uhlíkovo neutrálnym zdrojom elektrickej energie.

Rozhodnutie o tom, či má podnik investovať do inovácií, teda nového majetku, je súborom viacerých faktorom. Pozrime sa na pohľad amerického ekonóma Williama Lazonicka, ktorý skúma inovácie v podnikoch a otázky globálnej konkurencie. Pôsobil na najprestížnejšej ekonomickej a podnikateľskej vysokej škole INSEAD v paláci Fontainebleau v Paríži. Zacitujme si z jeho práce Teória inovačného podniku: „Okrem iného po výbere investovania do špecifických aktív pred inovačným podnikom stojí zložitá úloha, pozostávajúca z transformovania jeho investície do fyzických zdrojov, do produktov vyššej kvality s nižšími nákladmi, ako tie, ktoré neboli dostupné predtým.“

Inovácie bez technologickej stratégie a financovania nefungujú. Svetový špecialista, konštruktér vysokých pecí Ferdinand Minarik, má pochybnosti o projekte U. S. Steel Košice. Podľa neho predpokladané nové technológie vo svete ešte nefungujú. Oblúkové elektrické pece predpokladajú zmeny v dodávkach elektrickej energie do podniku. To sú ďalšie investície. Budovy podniku sú nevhodné pre elektrické oblúkové pece. Postaví sa nový podnik? Čo sa týka peňazí, tak U. S. Steel ich mal v minulosti dosť. Dostal daňovú úľavu 430 mil. eur a celkovo získal podporu 550 mil. eur. V rokoch 2004 až 2019 firma na Slovensku zarobila necelých 2,5 mld. eur.

Môžeme si položiť rečnícke otázky. Má Slovenská republika financovať v U. S. Steel Košice nový typ výroby? Verejnosť by mala vidieť štúdiu realizovateľnosti. To je dokument, ktorý hovorí o tom, ako bude prebiehať investícia a koľko prinesie do štátneho rozpočtu. Ďalšie otázky znejú nasledovne: Je Slovenská republika akcionárom U. S. Steel? Alebo bude? To zatiaľ nevieme.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #VSŽ #Igor Matovič #U.S. Steel Košice #ekologická výroba