Protest proti únosu bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča

Vedenie Paneurópskej vysokej školy a Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy vyjadrujú dôrazný protest proti únosu a zatknutiu bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča v Minsku.

25.05.2021 14:30
Raman Pratasevič Foto:
Raman Pratasevič na zábere z marca 2017.
debata (134)

Tento brutálny akt štátneho terorizmu je zároveň hrubým a bezprecedentným zneužitím moci zo strany autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka a štátnych orgánov Bieloruska. Únos lietadla s cieľom zatknúť človeka, ktorý pracoval ako novinár a vo svojej práci len vyjadroval túžbu bieloruských občanov po živote v slobodnom a demokratickom štáte, je dôkazom amorálnosti režimu vedeného spôsobom výsostne nedemokratickým.

Akékoľvek prenasledovanie novinárov za ich prácu a názory je v rozpore s medzinárodne rešpektovanými ľudskými právami na slobodu slova a prejavu. Rovnako je prenasledovanie novinárov pošpinením morálnych pravidiel, ktoré celý demokratický svet rešpektuje ako jeden z pilierov existencie slobodnej, otvorenej a občianskej spoločnosti. Navyše spôsob, akým totalitárny režim Bieloruska novinára a aktivistu uniesol, považujeme za teroristický akt a neakceptovateľné porušenie platných medzinárodných pravidiel leteckej dopravy. Odporná lož a brutálny nátlak nie sú pracovné metódy a nepatria do civilizovaného sve­ta.

My zástupcovia akademickej obce, ktorá sa venuje príprave mediálnych pracovníkov, žiadame vládu Bieloruska a prezidenta Alexandra Lukašenka, aby okamžite prepustili z väzenia novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ako aj všetkých politických väzňov a väzňov svedomia, ktorých držia vo väzeniach len preto, že našli odvahu vyjadriť svoj názor a presvedčenie.

Zároveň žiadame orgány Slovenskej republiky a Európskej únie, aby vyjadrili veľmi dôrazne protest proti takémuto aktu neprípustnému v civilizovanej Európe 21. storočia a vyvodili čo možno najtvrdšie sankcie voči diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka.

Dr. h. c. prof. Ing. Juraj Stern, PhD. Rektor Paneurópskej vysokej školy

prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD. Dekanka Fakulty masmédií PEVŠ

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Raman Pratasevič