Slovenská ľavica 2021: Sociálnodemokratická?

Denník Pravda v spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung, Zastúpenie v SR, pripravil sériu diskusných relácií Slovenská ľavica 2021. Pozrite si druhý diel.

10.06.2021 10:00
debata (10)

Sociálnodemokra­tická? Tak znie názov a podtitul druhého pokračovania série diskusií o slovenskej politickej ľavici s osobnosťami verejného života aj politiky. O 30-ročnom príbehu slovenského politického priestoru naľavo od stredu, o hlavných míľnikoch a udalostiach, ktoré tento príbeh formovali, ale aj o jeho súčasnom stave a pripravenosti na výzvy 21. storočia diskutovali bývalý politik, predseda Strany demokratickej ľavice a neskôr dlhoročný diplomat Peter Weiss, ľudskoprávna aktivistka Alena Krempaská, historik a politológ Juraj Marušiak a filozof Peter Takáč.

Okrem rekapitulácie vývoja slovenskej ľavice, od prvotnej transformácie a „socialdemokra­tizácie“ postkomunistickej ľavice, ako túto svoju misiu definuje P. Weiss, až po dnešnú novú situáciu, keď na ľavej strane politického ihriska pôsobí viac aktérov, sa diskusia dotkla aj stredoeurópskeho kontextu, vývoja stredoľavej politiky v krajinách V4, ale takisto pálčivej témy nezhody o tom, aké miesto má hrať v politike stredoľavých strán agenda ľudských či menšinových práv, ktorú poniektorí vidia v konkurencii s agendou sociálnych práv a otázok sociálnej spravodlivosti.

Jednoznačný odkaz diskusia priniesla v otázke istej atraktivity autoritárskych metód politiky či vládnutia v stredoľavom voličskom priestore, pričom túto cestu účastníci diskusie zhodne označili za „slepú cestu“ pre demokratickú ľavicu. Množstvo zaujímavých postrehov a názorov z jedenapolho­dinovej diskusie si môžete pozrieť v jej zázname.

Video
Slovenská ľavica 2021 - 2. časť diskusnej relácie.

Podcastová verzia

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

O týždeň budú Brigita Schmögnerová, Monika Uhlerová, Branislav Ondruš a Daniel Gerbery diskutovať o ekomonických aspektoch ľavicovej politiky.

Slovenská ľavica 2021, logo Čítajte viac Každá kríza si žiada schopný sociálny štát. Čo na to slovenská politická ľavica?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Weiss #Juraj Marušiak #Alena Krempaská #Slovenská ľavica 2021 #Peter Takáč