Antikampaň je strašenie a vyhrážanie sa

Koncom minulého roku som písal, že nálepkovanie a moralizovanie nenahradia poctivú diskusiu. Reagoval som na to, že až 75 % ľudí podľa vtedajšieho výskumu odmietalo povinné očkovanie, ktoré niektorí experti, politici aj novinári presadzovali, a že najčastejším dôvodom odmietania vakcinácie boli obavy z vedľajších účinkov vakcíny (76 %) a nedôvera voči farmaceutickým firmám (38 %).

15.06.2021 14:00
debata (35)

Otázku dobrovoľnosti očkovania medzitým z ľudskoprávneho hľadiska jednoznačne vyriešila organizácia na to najpovolanejšia – Rada Európy (RE). Európska komisia organizuje Covid pas tak, aby aj tí, čo nie sú zaočkovaní, mohli cestovať na základe PCR testu. A vyzýva vlády robiť vysvetľovacie a motivačné kampane v prospech zaočkovania, aby sa dosiahla tzv. kolektívna imunita.

Odmietači dobrovoľnosti

Sú demokrati, ktorým sa odporučenie RE nepáči. Jeden z nich je vedec. Najprv povedal, že vakcína je skompromitovaná krátkosťou času na jej prípravu a overenie, a že preto by sa mal zriadiť štátny fond na odškodňovanie zaočkovaných, u ktorých sa prejavia negatívne vedľajšie účinky. Neskôr sa snažil tento svoj nepríjemne pravdivý výrok zahladiť a povedal: „Takto ich budeme dávať dole z bežného života, budú chodiť zarúškovaní, náhubky budú mať, nebudú môcť cestovať, a ja sa budem z toho tešiť. Všetkých, čo sa nechcú zaočkovať proti covidu, pošleme do rozvojových krajín.“ Jeho spoločníci v debate sa na tom schuti smiali.

Neschopnosť vlády ochrániť zdravie občanov je podstatnou príčinou toho, že jej kampaň za očkovanie podporovanú rôznymi celebritami neakceptuje významný počet ľudí.

O pár dní nato zase jedna zabávačská celebrita navrhla expremiérovi, „aby čo najprv boli zaočkovaní všetci, čo sa zaočkovať chcú (Tí, čo sa nechcú, na tých kašľať, nech skapú. Aspoň bude menej sprostých ľudí.)". A nedávno jeden komentátor napísal, „že trestaní – nie na hrdle, ale majetku a slobode – by mali byť práve odmietači vakcíny, keďže … ohrozujú nielen zdravie vlastné, ale aj ďalších… Dopúšťajú sa zločinu sabotáže… Ak chceme čo najmenej covidu a život bez lockdownov, znevýhodnenie nezaočkovaných … je imperatív. Malo by byť až brutálne, aby bolesťou až zavýjali, pretože ich bude celá zodpovednosť a vina za prípadné ďalšie covidové lockdowny a úmrtia“.

Hlavní nositelia antikampane

Ak si jeden člen Konzília odborníkov nedávno v Pravde povzdychol, že sa vedie poľutovaniahodná antikampaň, ktorá podľa neho bráni dosiahnuť podobné výsledky v zaočkovanosti ako vo Veľkej Británii, má k dispozícii tri príklady, ako sa dá nerozhodných spoľahlivo odradiť od očkovania. Antikampaňou par excellence bola aj nedôstojná šaráda okolo obstarávania vakcíny Sputnik V, zavŕšená vyhlásením jej protagonistu, že sa ňou nedá zaočkovať, lebo by nemohol cestovať. Hlavnou antikampaňou však je katastrofálny manažment ochorenia COVID-19 vládou SR, ktorej radí Konzílium odborníkov.

Vlády, ktoré nestavili na vyvolávanie strachu a šírenie kolektívnej hystérie, ale na racionálne opatrenia, dôveryhodnosť a efektívne vysvetľovanie zmyslu prijímaných opatrení vrátane verejných diskusií odborníkov majúcich odlišné názory, a dokázali sa vyhnúť opakovanému frapantnému porušovaniu týchto opatrení zo strany predstaviteľov štátu, dosiahli niekoľkonásobne lepšie výsledky v kľúčovom ukazovateli, ktorým je ochrana ľudských životov: Dánsko s 5,8 mil. obyvateľov malo 2 520 úmrtí, Fínsko s 5,5 mil. obyvateľov 959 úmrtí, Nórsko s 5,8 mil. obyvateľov 789 úmrtí.

Neschopnosť vlády ochrániť zdravie občanov je podstatnou príčinou toho, že jej kampaň za očkovanie podporovanú rôznymi celebritami neakceptuje významný počet ľudí. Svedčí o tom aj opakovaný výskum Ako sa máte, Slovensko?, ktorý realizovali v máji 2021. Vláde SR dôveruje v súvislosti so zvládaním pandémie iba 17,2 percenta respondentov. V apríli 2020 to bolo 56,2 percenta. Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV konštatoval: „Už z predchádzajúcich výskumov vieme, že respondenti, ktorí nedôverujú vláde, sú menej ochotní dodržiavať epidemiologické opatrenia. Veľmi podobné je to i s ochotou dať sa zaočkovať, ktorá zároveň súvisí i s dôverou vo vedu a v zdravotníctvo.“

Analýza zlyhaní je nevyhnutná

Keďže príchod tretej vlny pandémie je vysoko pravdepodobný a na koronavírus si podľa odborníkov musíme zvyknúť, je oprávnené vládu žiadať, aby parlamentu predložila analýzu, v dôsledku ktorých zle nastavených a načasovaných opatrení došlo k tomu, že v počte úmrtí na COVID-19 sme 10. najhorší na svete. Je namieste klásť otázku, ako sa vláda zo svojich zlyhaní poučila a čo chce v lete a na jeseň robiť inak.

O tom by mala byť verejná odborná i politická diskusia. Aj za účasti lekárov a odborníkov, ktorí nie sú súčasťou pandemického konzília. Je načase dostať vysvetlenie, prečo argumentácia, ktorú v rámci kampane prezentujú vládou oficiálne využívaní a každodenne sa v mainstreamových médiách objavujúci odborníci, na Slovákov nezaberá. Keďže tiež zlyhali, mali by sa vyvarovať arogantných vyhlásení. Ak strašenie smrťou – príkladom sú v rámci kampane používané zábery na starého človeka ležiaceho v nemocnici s ventiláciou pľúc – nezaberá, asi treba staviť na niečo iné.

Jedno je isté – nadávaním na občanov a vštepovaním im viny sa ich vôľa dať zaočkovať určite nezvýši. Je totiž proti ľudskej prirodzenosti akceptovať názor toho, kto vás uráža.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #očkovanie #pandémia #Covid-19