Málo sociálna a málo reformná? Aká bude slovenská ľavica v nasledujúcich desiatich rokoch?

Denník Pravda v spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung, zastúpenie v SR, pripravil sériu diskusných relácií Slovenská ľavica 2021. Názov tretieho dielu znie Reformná a sociálna.

17.06.2021 06:00
debata (21)

Napätie medzi reformami a sociálnymi právami sa odvíjal od počiatku ekonomickej transformácie po roku 1989. Na celej čiare nad ľavicovou gradualistickou ekonomickou reformou vyhrala pravicová šoková reforma. Dôsledky poznáme, masová nezamestnanosť, rozvrátený priemysel a divoká privatizácia. Mohla slovenská ľavica urobiť toho viac? Brigita Schmögnerová pripomenula pozadie vtedajšieho diania a reálne možnosti, ktoré ľavica mala.

Mnohí ľavicoví sympatizanti vkladali na začiatku storočia veľké nádeje do Smeru-SD, čo potvrdili aj diskutujúci, okrem bývalého politika Smeru Branislava Ondruša, ktorý hovorí, že to boli falošné očakávania.

Stále zamestnanie je čoraz vzácnejšie, prevažujú krátkodobé alebo čiastočné úväzky, sociálne práva sú čoraz viac obmedzované, ako by sa mohli k tejto novej situácii postaviť odbory, povie Monika Uhlerová. Tradičný elektorát ľavice robotnícka trieda je minulosťou. Kto sú či by mohli byť voliči, najmä mladí, ľavice v hojnejšom počte, ktoré témy ich oslovujú, priblíži Daniel Gerbery.

V tretej diskusii, ktorú moderoval komentátor denníka Pravda Igor Daniš, sa stretli sociológ Daniel Gerbery, expert EK pre Macedónsko a šéfredaktor dvojtýždenníka Bojovník Branislav Ondruš, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová a bývalá ministerka financií a podpredsedníčka vlády pre ekonomiku Brigita Schmögnerová.

Video
Slovenská ľavica 2021 - 3. časť diskusnej relácie.

Podcastová verzia debaty

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Smer #ľavica #klimatické zmeny #Braňo Ondruš #SDĽ #Brigita Schmögnerová #ekonomická transformácia #Slovenská ľavica 2021