Európske fondy patria do rúk regiónov

Kým minulú vládu si pamätáme aj podľa hesla na východe nič nie je, súčasná akoby pritvrdila: východ neexistuje. Zábavno-satirická stránka Prezident mieni, že „politici, ktorí sa búchajú do pŕs a hovoria, že idú do regiónov pomáhať ľuďom, pripomínajú skôr výpravy do Afriky na safari alebo pomoc mentálne zaostalým. Regióny sú pre nich exotika, vhodná len na zvyšovanie politického ratingu“.

18.06.2021 14:00
debata (5)

Európska komisia tvrdí, že regionálna politika je hlavnou investičnou politikou Európskej únie. Regionálna politika sa zameriava na všetky regióny a mestá v únii s cieľom podporiť vytváranie pracovných miest, konkurencieschop­nosť podnikania, hospodársky rast, trvalo udržateľný rozvoj a zlepšovať kvalitu života občanov. Rozpočet únie na regionálnu politiku v období rokov 2014 – 2021 je 355 mld. eur, takmer tretina celkového európskeho rozpočtu. Regionálna politika sa realizuje prostredníctvom dvoch hlavných fondov: Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu.

Podľa komisie sa väčšina financií z politiky súdržnosti sústreďuje na menej rozvinuté európske krajiny a regióny, aby im pomohla dobehnúť zameškané obdobie a zmenšiť hospodárske, sociálne a územné rozdiely, ktoré v EÚ stále existujú. Od roku 1986 cieľom politiky súdržnosti bolo posilňovanie hospodárskej a sociálnej súdržnosti, po prijatí Lisabonskej zmluvy a stratégie Európa 2020 aj posilňovanie územnej súdržnosti. Tá sa zaoberá otázkami využívania silných stránok každého územia, aby mohlo čo najlepšie prispieť k udržateľnému a vyváženému rozvoju EÚ ako celku, zvládnutia koncentrácie do miest, lepšieho prepojenia územia a rozvoja spolupráce.

Fondy sa nemíňajú, lebo sú zle spravované. Ak by ich vo väčšej miere spravovali regióny, mohli by sme porovnávať, ktorému a prečo sa darí viac a ktorému menej. Vláda by sa mohla sústrediť na potrebnú metodiku, kontrolu a veľké národné investície.

Prečo slovenské regióny nerozhodujú o európskych fondoch v omnoho väčšej miere, tak ako je to v iných štátoch? Často používaný argument je, že síce nie sú mentálne zaostalé, ale nemajú ľudské kapacity, hrozila by strašná korupcia, a fondy by sa nemíňali alebo by sa míňali neefektívne. K tomu je občas počuť, že my na ministerstvách presne vieme, čo regióny potrebujú.

Fakty sú iné. Po prvé, ľudské kapacity z regiónov odchádzajú tam, kde sa rozhoduje a kde nájdu uplatnenie. Ak bude ponuka vysokokvalifi­kovanej práce v regiónoch, ľudia s radosťou ostanú pracovať doma. Po druhé, korupcia je veľkým strašiakom – ale viete si predstaviť väčšiu korupciu v ôsmich krajoch, než v jednej vláde? Práve tu je liek na strašnú korupciu vo vláde, ktorá mení republiku na mafiu. Po tretie, vláda dokázala čerpať 46 % európskych štrukturálnych fondov k máju 2021 z rozpočtu na roky 2014 – 2020. Ostáva nám nevyužitých 8,3 mld. eur. Fondy sa nemíňajú, lebo sú zle spravované. Ak by ich vo väčšej miere spravovali regióny, mohli by sme porovnávať, ktorému a prečo sa darí viac a ktorému menej. Vláda by sa mohla sústrediť na potrebnú metodiku, kontrolu a veľké národné investície. Po štvrté, o efektívnosti využitia fondov na Slovensku cudne mlčíme. Aj tu je príčina v koncentrácii rozhodovania medzi niekoľkých oligarchov stojacich za ministerstvami. Po piate, subsidiarita.

Podarí sa prelomiť silu oligarchov v období rokov 2021 – 2027 a naštartovať regionálnu politiku a rozvoj? Zatiaľ sa v riadení fondov a regionálneho rozvoja vymenili skôr ľudia (ak vôbec), než procesy. Vytvorenie rád partnerstva na úrovni krajov (nemýliť si s VÚC!) a príprava integrovaných územných stratégií je krokom správnym smerom, ale je to len začiatok, ako jedno IC denne. Jednoducho, ak sa diaľnici nedarí priblížiť z Bratislavy, treba ju, obrazne, začať stavať z Košíc. Len tak si regióny získajú rešpekt a prosperitu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Slovensko #regióny