Globálne nerovnosti, očkovanie a patenty

Počet nakazených covidom v Európe klesá. V iných častiach sveta to však vyzerá inak. V juhovýchodnej Ázii, kde sa dlhodobo darilo infekciu udržiavať na nízkej úrovni, počet infikovaných výrazne stúpa. India a Južná Amerika čelia novým vlnám pandémie

21.06.2021 14:00
debata (7)

Nerovnomerný je aj vývoj očkovania. V Severnej Amerike a vo väčšine európskych krajín je významný počet obyvateľov zaočkovaných aspoň raz. To platí aj pre jednotlivé menšie krajiny na Blízkom východe. V Južnej Amerike má už aspoň Čile a Uruguaj vysokú mieru zaočkovanosti. Kuba nedávno začala očkovať vakcínami, ktoré sama vyvinula. Horšie to však vyzerá v hlavných latinskoamerických krajinách.

America First a hrozivá situácia na periférii

V Číne a Indii sa očkovanie presadzuje silou, ale ide o veľmi ľudnaté krajiny a percento očkovaných osôb je stále relatívne nízke. V Afrike je počet zaočkovaných ľudí takmer nulový. Podľa Africkej únie je iba 0,5 % Afričanov zaočkovaných úplne a len 1,7 % bolo zaočkovaných prvou dávkou. Zaočkovaní často nie sú ani zdravotníci. V krajinách na periférii je nielen epidémia, ale aj sociálna situácia katastrofická.

Globálna produkcia stále nezodpovedá dopytu. Spojené štáty donedávna vakcíny vôbec nevyvážali. Pokiaľ išlo o očkovanie, Trumpova zásada „America First“ platila aj pre Bidenovu administratívu. Ostatní veľkí výrobcovia vakcín – EÚ, Rusko, Čína a India – vývoz povolili, hoci obmedzene, a v niektorých prípadoch ho zámerne propagovali. V rebríčku vyvážajúcich krajín by sa ako malý producent mala čoskoro posunúť aj Kuba. Pre exportnú politiku majú krajiny geoekonomické aj geopolitické dôvody.

Priamo pri vývoji a testovaní vakcín zohrali čiastočne dôležitú úlohu verejné inštitúcie. Zdá sa, že hlavnou obavou EÚ je strach, že odstránenie patentovej ochrany by pomohlo Číne vyvinúť pokrokové vakcíny mRNA a uľahčiť pokrok v biotechnológiách, na ktoré sa EÚ tiež spolieha. Aj toto pozadie sa týka geoekonomiky.

EÚ vývoz vakcín prezentuje ako dôkaz svojej základnej orientácie na voľný obchod. V prípade Ruska, Číny a Indie ide najmä o otázku získania medzinárodných politických spojencov a upevnenia medzinárodnej pozície. Pre vyvážajúce krajiny je tiež dôležité stabilizovať epidemickú situáciu najmä v bezprostrednom susedstve.

Na zásobovanie chudobnejších okrajových krajín sa zameriava medzinárodná iniciatíva Covax. Má finančné záväzky, ale zatiaľ málo vakcín. Vlády Indie a Južnej Afriky preto prevzali iniciatívu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) s cieľom zrušiť na obdobie pandémie patentovú ochranu vakcín proti ochoreniu Covid-19.V prípade krízy takúto možnosť umožňujú medzinárodné obchodné dohody. India a Južná Afrika dúfajú, že to povedie k rýchlejšiemu rozšíreniu výroby vakcín, najmä na perifériách.

Zrušenie patentov na vakcíny

Hlavné krajiny, kde sídlia farmaceutické spoločnosti, sa správali odmietavo. Ale keď ochorenie prudko vzrástlo v Indii, Bidenova vláda zmenila postoj. Na jednej strane sa Biden snažil čeliť medzinárodnej kritike očkovacej politiky „America First“, na strane druhej prijal pozíciu progresívnejšej časti Demokratickej strany. Vláda USA zároveň predpokladala, že odstránenie patentovej ochrany nebude rýchle. EÚ sa držala svojho „nie“, najmä nemecká vláda. Vakcínu Pfizer/BioNTech vyvinul nemecký partner. Vlády Francúzska, Španielska a Talianska boli voči Bidenovej iniciatíve otvorenejšie.

Odporcovia zrušenia patentovej ochrany používajú dva hlavné argumenty. Prvým je, že odstránenie patentovej ochrany je málo prospešné, pretože výroba je náročná. To je síce pravda, ale aj napriek tomu niekoľko krajín má predpoklady na takúto výrobu. Museli by sa však nevyhnutne zrušiť patenty, a to aj pre určité produkty, z ktorých sa vakcíny skladajú.

Druhý argument znie, že so stratou patentovej ochrany zmizne aj motivácia vyvíjať vakcíny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že „inovatívna sila tých, ktorí dnes vyrábajú vakcíny, nesmie slabnúť“. Tento argument však prehliada skutočnosť, že vývoj vakcín bol a je výrazne dotovaný štátom. Podľa medializovaných informácií dostal BioNTech od nemeckej vlády 375 miliónov eur a od EÚ 100 miliónov. Okrem toho boli uzavreté miliardové predajné zmluvy medzi verejnými orgánmi a farmaceutickými spoločnosťami.

Priamo pri vývoji a testovaní vakcín zohrali čiastočne dôležitú úlohu verejné inštitúcie. Zdá sa, že hlavnou obavou EÚ je strach, že odstránenie patentovej ochrany by pomohlo Číne vyvinúť pokrokové vakcíny mRNA a uľahčiť pokrok v biotechnológiách, na ktoré sa EÚ tiež spolieha. Aj toto pozadie sa týka geoekonomiky.

Rýchly boj proti pandémii je spoločenským a verejným záujmom. Obava je globálna, vírus nemá hranice. Dočasné zrušenie patentovej ochrany môže pomôcť rýchlejšie zvládnuť pandémiu, aj keď nejde o všeliek.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #patenty #vakcíny #očkovanie