Trumpovi prívrženci odmietajú vakcináciu

Nielen na Slovensku, aj v USA sa očkovanie premenilo na politikum. Najmä v tých štátoch, kde Donald Trump počas ostatných volieb získal väčšinu voličov. Epidemiológovia upozorňujú, že ak sa väčšinu trumpistov nepodarí presvedčiť na vakcináciu, USA kolektívnu imunitu nedosiahnu. Napriek tomu, že čo do počtu zaočkovaných patria dnes do prvej pätorky na svete.

29.06.2021 14:00
debata (10)

Americkí odmietači očkovania sa vraj stretajú potajme. V malých skupinách, pod krycími názvami. Chcú protestovať proti lokálnemu odboru školstva, ktoré napriek nariadeniu guvernéra štátu odmieta zrušiť nariadenie o povinnom nosení rúšok. Svoj postoj zverejnia na sieti, pretože médiám neveria.

Oveľa hlasnejšie bojujú trumpovci proti vakcinácii. Nepodnecujú ich iba politici, ale aj najrozličnejší aktivisti, šarlatáni, spin-doktori v službách najlepšieho zo všetkých prezidentov. Napríklad taká Lady Escalante radí: Vaše telo je bránou k vyšším energiám. Nedovoľte, aby vám doň vstrekli niečo, čo túto bránu navždy zavrie.

Napriek sabotérom však bola vakcinačná kampaň veľmi úspešná. Počas šiestich mesiacov dostala viac ako polovica dospelých Američanov aspoň prvú dávku. Bezmála 40 % aj druhú! Začiatkom mája sa však úspešná kampaň zadrhla. Bidenov cieľ – kolektívna imunita, je v nedohľadne. Scenár, ktorý, ako sa zdá, sa zopakuje aj v Európe.

Biden predpokladal, že vakcináciu budú odmietať najmä menšiny. Afroameričania verejnému zdravotníckemu systému nedôverujú. Nečudo: až do 70. rokov minulého storočia sa na ľuďoch robili pokusy, v rámci ktorých Afroameričanov, ktorí mali syfilis, navrávali, že ich liečia, hoci… Biden sa pokúsil obnoviť ich dôveru. Do kampane, zameranej na Afroameričanov, investoval milióny dolárov.

V Západnej Virgínii dostane každý zaočkovaný 100 dolárov zo štátnej kasy. V New Jersey kupón na veľké pivo. V New Yorku môže každý po prvej dávke, rovno na ulici, dostať džoint marihuany. Ani pred týmito stánkami však nie je tlačenica.

Presvedčil. Proti sa však postavili trumpisti. Prívrženci exprezidenta vakcináciu odmietajú. Bezmála polovica členov Republikánskej strany sa očkovať nedá. Aspoň podľa údajov sociológov z Monmouth University. Preto sú chladničky vo vidieckych oblastiach štátov Idaho, Pensylvánia a Tennessee beznádejne preplnené. Miliónom vakcín hrozí exspirácia. Očkovacie strediská zívajú prázdnotou. Často sa stáva, že z otvorenej ampuly minú iba polovicu dávok.

Trumpisti a antitrumpisti

Ešte sa pamätáme, ako Trump koronu zľahčoval. Ako sa vysmieval expertom, keď národ varovali, aby dodržiaval protipandemické opatrenia. Keď sám ochorel, svoje „skoré“ uzdravenie oslavoval div nie ako zmŕtvychvstanie, aby vzápätí svojich potenciálnych voličov presviedčal, že ten covid nie je nič strašné. Američania sa až po voľbách dozvedeli, že to všetko bolo divadlo. Trump sa podľa New York Times dal zaočkovať hneď po voľbách. Isté je, že na covid umrelo viac Američanov ako počas prvej, druhej svetovej, kórejskej a vietnamskej vojny dohromady.

Prehľad o štruktúre trumpistov – odmietačov vakcíny zverejnil Saad Omer, infektológ z Yalovej univerzity. Najsilnejšiu skupinu (80 miliónov) tvoria evangelikáni, ktorí odmietajú učenie o evolúcii a veria v skorý koniec sveta. Kazatelia ich presvedčili, že vakcíny mRNA, teda Moderna a BioNTech, obsahujú bunky, ktoré vedci odoberajú z ľudských plodov, po umelom prerušení tehotenstva. Najviac evangelikánov žije v štátoch Alabama, Mississippi a Louisiana. Mekkou popieračov je však Tennessee, kde Trump dostal až 61 % hlasov. Vakcinačné centrá hlavnom meste Nashville boli koncom mája prázdne.

Zaťatými trumpistami sú aj ultraliberáli, ktorí sa stali hlásnymi trúbami v jeho ťažení proti establišmentu, proti vláde a jej opatreniam, ktoré vnímajú ako neprípustné ohrozenie ústavou garantovanej osobnej slobody. Je bezohľadné šírenie nákazy uplatňovaním slobody alebo celoplošným terorizmom? Túto otázku si už kladnú aj niekoľkí ústavní právnici.

Medzi vedcami sa však nájdu aj trumpisti, ktorí vakcináciu medzi svojimi propagujú, hoci s neveľkým úspechom. Vo vyhlásení lekárov trumpistov sa píše, že v týchto štátoch nezaočkujú ani 40 % dospelých. Pretože uverili VIP osobnostiam, federálnym i lokálnym, ktoré na sieťach i v médiách hlásajú bludy. Odsudzujú najmä svojich kolegov lekárov, ktorí sa na šírení týchto bludov podieľajú.

Rozdelené USA

Šesťdesiat percent opýtaných presvedčili, že vakcinácia proti covidu predstavuje vyššie riziko ako samotné ochorenie. To je katastrofa. Na americkom strednom západe, rovnako ako na Slovensku, sa ujala aj fáma, podľa ktorej nám pod zámienkou očkovania uložia do tela čip. Spanilé jazdy zodpovedných trumpistov po krajine popierači covidu a očkovania bojkotujú. Ničia aj otvorené materiály, ktoré občanov k očkovaniu nenabádajú, iba ich vecne informujú. Tak, aby sa mohli slobodne, dobrovoľne rozhodnúť.

V Západnej Virgínii dostane každý zaočkovaný 100 dolárov zo štátnej kasy. V New Jersey kupón na veľké pivo. V New Yorku môže každý po prvej dávke, rovno na ulici, dostať džoint marihuany. Ani pred týmito stánkami však nie je tlačenica. Zdá sa, že politika aj s pomocou korony mení Spojené štáty americké na Rozdelené štáty americké. Racionálna kampaň za očkovanie sa začína radikalizovať: Trumpovi šarfmacheri považujú očkovanie za „nástroj diabla“, radikálni prívrženci Bidena by najradšej nariadili povinné očkovanie.

Vedci stoja pred dilemou. Už vedia, že kolektívnu imunitu nedosiahnu, preto sa, spolu s vládou, potichu pripravujú na príchod ďalšej formy covidu. Kolektívnou imunitou sa už nezaklína ani Anthony Fauci, kedysi Trumpov poradca, dnes šéf Bidenovych poradcov pre problémy zdravotníctva. Cestou zo slepej uličky má byť stratégia prioritného očkovania najohrozenejších skupín obyvateľstva.

Sú presvedčení, že iba tak môžu uchrániť zdravotný systém pred kolapsom. Isté nádeje vkladá Biden aj do majstrov marketingu. Šamanov trhovej ekonomiky, ktorých v elitných školách vyškolili, ako ovplyvňovať názory ľudí, meniť ich postoje a diskrétne im vnútiť žiaduci postoj. V tomto prípade rozhodnúť sa v prospech očkovania.

Stratégiu najrozličnejších postihov voči nezaočkovaným (neplatené dovolenky, zákaz používania MHD, cestovania atď.) šamani predbežne odmietajú. Chcú ľudí presvedčiť, nie sankcionovať. Možno aj s pomocou Trumpa. Málokto v našich končinách sa pamätá, že exprezident, krátko po „uzdravení“, urobil všetko pre to, aby sa vakcíny proti korone čo najskôr vyvinuli.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #antivaxeri #vakcinácia