Smrť afganských jastrabov

Prednedávnom zomrel jeden z najznámejších západných militaristov posledných desaťročí Donald Rumsfeld. Tento dvojnásobný minister obrany USA, vo funkcii najskôr počas administratívy Geralda Forda, druhýkrát za Georga Busha juniora, bol vyhlásený jastrab novosvetskej zahraničnej politiky, ako aj spoluarchitekt manicheistickej „vojny proti teroru".

12.07.2021 14:00
debata (10)

Zrejme už navždy sa bude spájať s (z istého pohľadu inšpiratívnym) porušením medzinárodného práva pri invázii do Iraku, ale aj s jeho bezúspešnou okupáciou. To boli dôležité dôvody relatívneho úpadku globálneho vplyvu USA.

V gescii politika, ktorého politická hviezda začala žiariť počas agresívnej administratívy Richarda Nixona, boli, samozrejme, aj operácie v Afganskej islamskej republike, invázia do ďalšej strategickej krajiny, ktorú spustil neblahý 11. september 2001. Na tohtoročné dvadsiate výročie teroristického útoku pritom spadá aj „odpískanie“ vyhlásenej odplaty, ktorá sa stala oficiálnym pohrebom šialeného, ignorantského nápadu vytvoriť afganskú podobu prozápadnej liberálnej demokracie.

To sa, tuším, v prípade moslimského štátu nepodarilo nikde, nieto v krajine s kmeňovým zriadením spoločnosti. Zásluhou tohto plánu sa však, naopak, za krátku dobu už druhýkrát vysvetlilo, že svojvoľné rozhodnutie superveľmoci odstrániť svojho vlastného klienta (či už islamistických talibancov, či sekulárneho nacionalistu Saddáma Husajna) nemusí nutne prebehnúť hladko a bez následkov.

Afganské odchádzanie dnes úradne leží na stole ako vybavené a znamená ďalšiu nevynútenú prehru Západu. Rovnako ako vo Vietname jej predchádzalo masívne odhalenie systematických vládnych lží v denníku The Washington Post.

Spolu s dominantnou euroatlantickou mocnosťou museli do afganského dobrodružstva radostne pochodovať aj mnohí ďalší členovia NATO. Vrátane Českej republiky, ktorej predstavitelia príležitostne používali na obhajobu neobhájiteľného len miernu variáciu na výrok Klementa Gottwalda z obdobia španielskej občianskej vojny: „Pri Kábule sa bojuje o Prahu!"

Afganské odchádzanie dnes úradne leží na stole ako vybavené a znamená ďalšiu nevynútenú prehru Západu. Rovnako ako vo Vietname jej, mimochodom, predchádzalo masívne odhalenie systematických vládnych lží v denníku The Washington Post. Dalo sa na známosť verejné tajomstvo, že Afganistan už nebude výhradne „sovietskym Vietnamom“. Konečné víťazstvo odhodlaných miestnych povstalcov sa dnes zdá len ako otázka času.

Ostáva preto jedine epilóg generáciu trvajúceho avanturizmu s obrovským množstvom mŕtvych a s nákladmi vyše bilióna amerických dolárov – aj toto fiasko je nutné zamiesť pod koberec. Preto sa objavujú zmierlivé osobné spomienky na Donalda Rumsfelda, ktorý vraj pomáhal českým vedcom pri vzniku lieku proti AIDS. Alebo že tento pán strávil detstvo v Chicagu, kde dodnes žije početná česko-slovenská komunita, a tak ešte aj v pokročilom veku vedel zaspievať českú ľudovú pieseň, hoci slovám nerozumel.

Klaunovskú korunu tejto (pochopiteľnej) manipulačnej procedúre nasadil jeden bývalý veľvyslanec ČR v Kábule. Najskôr v rozhovore pre médiá tvrdil, že v Afganistane vlastne o žiadnu vojnu nešlo, a preto sa nedá hodnotiť, kto vyhral alebo prehral. Potom tento predstaviteľ stredoeurópskej diplomacie smutne „objavil Ameriku“ konštatovaním, že afganská vojna sa vojensky vyhrať nedá. Nechýbala ani obvyklá rétorická figúra o Rusoch, ktorí by si mali uvedomiť, že práve oni stáli na začiatku afganskej vojny.

Čo k tomu dodať? Už len argumentačná úroveň citovaného diplomata svedčí o opaku toho, čo sa predostiera širokej verejnosti: Žiadna nádej jednoducho nie je. Afganistan, kde odnož Al-Kajdá nahradila odnož Islamského štátu, bol od začiatku strateným prípadom. Staronovým miestom odchádzania jastrabov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vojna v Afganistane #Donald Rumsfeld #vojna proti teroru #11. september 2001