Smrteľná rana pre nemeckých konzervatívcov?

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn nedávno predložil návrh, aby boli všetci, ktorí neprešli plnou vakcináciou proti koronavírusu, na jeseň vylúčení z množstva všedných každodenných činností.

12.08.2021 14:00
debata (1)

V praxi by to znamenalo, že napríklad už nikto nebude môcť zájsť do reštaurácie bez predloženia Covid preukazu, a testovanie už nebude bezplatné. Okrem toho sa Spahn prihovára za to, aby boli všetci občania do jari 2022 povinní nosiť rúško.

Minister to odôvodnil tým, že počíta so štvrtou vlnou pandémie v súvislosti so šírením mutácie delta, ktorej možno zabrániť iba skupinovou imunitou. Dodal, že treba „povzbudiť zodpovednosť občanov samých za seba", a to tak, že všetci, ktorí zatiaľ nečerpali bezplatnú ponuku štátnych ochranných opatrení, budú napríklad musieť od októbra osobitým príplatkom za testy prispievať na verejné zdravotníctvo.

Zatiaľ je plne zaočkovaných niečo vyše 40 percent Nemcov, 60 percent dostalo prvú dávku vakcíny. Vláda v Berlíne však vychádza z toho, že treba dosiahnuť mieru zaočkovanosti najmenej vo výške 85 percent. Zároveň polovica Nemcov odmieta rôzne podporné podnety na očkovanie vrátane hmotných výhod. Vzhľadom na to sa Spahn rozhodol oznámiť zásadné kroky.

Armin Laschet v súvislosti s júlovými záplavami zlyhal pri krízovom manažmente a tým výrazne stratil podporu voličov. Preto nie je vylúčené, že Nemecko čoskoro zažije politický obrat.

Nemecký minister zdravotníctva naoko inicioval verejnú diskusiu, ktorá takým alebo onakým spôsobom prebieha i v mnohých iných krajinách. Nemci si však koncom septembra volia nový parlament a v období kampane sa už bežne seriózna debata neotvára.

Mnohí teda v plánoch ministra vidia číry akt zúfalstva. Časť to považuje za opodstatnenie čoraz násilnejších protestov proti ochranným opatreniam v boji s pandémiou. Približne 40 percent Nemcov považuje kroky vlády za nevhodné, ale ani zďaleka sa všetci neprihovárajú za protesty. K tomu treba prirátať, že hlavne východonemeckí novinári vyčítali Spahnovi výrazné prekročenie hranice medzi slobodou a bezpečnosťou.

Podľa prieskumov vychádza väčšina Nemcov z toho, že pandemická situácia pretrvá do budúceho roka, mnohí počítajú i s ďalším lockdownom. Málokto však považuje ministra zdravotníctva za skutočne starostlivého politika.

Tí, ktorí držia Jensa Spahna nad vodou, zvyčajne pochádzajú z radov jeho straníckych druhov a potenciálnych koaličných partnerov – konzervatívcov. Prieskumy prezrádzajú, že Nemci sa prikláňajú k vláde zloženej z konzervatívcov, zo sociálnych demokratov a z liberálov. Pritom sociálni demokrati v pandémii viac-menej súhlasia s kurzom ministra, s liberálmi ho spájajú výborné osobné kontakty.

Jens Spahn sa už dávno vyhlásil za verného spojenca volebného lídra konzervatívcov Armina Lascheta, a preto je nutné pozerať sa na neho aj z európskej perspektívy. Laschet po dlhých mesiacoch vyzeral ako predčasný víťaz parlamentných volieb. V súvislosti s júlovými záplavami však zlyhal pri krízovom manažmente a tým výrazne stratil podporu voličov. Preto nie je vylúčené, že Nemecko čoskoro zažije politický obrat.

Politické dedičstvo konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej sa teda v tomto momente dá zachovať iba tak, že jeden z mála podporovateľov Armina Lascheta bude vystupovať rozhodne. Jens Spahn je na to vhodný kandidát. Je známym kritikom Angely Merkelovej, jeho návrh teda možno interpretovať ako signál do budúcnosti bez „večnej" kancelárky. Okrem toho je medzi voličmi taký nepopulárny, že už vonkoncom nemôže pokaziť volebné výsledky svojej strany. Takýmito mocenskými zápasmi sa Merkelovej dedičia však nepripravujú na obrovské výzvy novej politickej éry. Naopak, citeľné delenie spoločnosti, ktoré sa na povrchu vyostrilo v roku 2015 a odvtedy sa neprestajne prehlbuje, sa tak len vyostrí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Armin Laschet #delta mutácia #voľba v Nemecku #Jens Spahn