Vakcínový kapitalizmus

Nedávno, len tak úchytkom pri našom náhodnom stretnutí, poznamenal istý slovenský veľkopodnikateľ, že zisk z farmaceutického biznisu stojí za reč a nie zisk z podnikania v strojárstve! Je to tak.

15.08.2021 10:00
debata (23)

Podľa Global 2000 časopisu Forbes výsledky najväčších korporácií za obdobie apríl 2020 – apríl 2021, ktoré ešte nemohli zachytiť profit z predaja vakcín proti covidu v ostatných mesiacoch, je to zrejmé. Napríklad za uvedené obdobie Pfizer dosiahol mieru zisku (zisk k tržbám) 20 percent Johnson & Johnson 17,8 %, kým Toyota iba 5,7 % či Volkswagen 3,7 percenta.

Ako funguje vakcínový kapitalizmus

Podľa odhadovanej miery zisku v r. 2021 je vakcínový kapitalizmus, ako dnešný kapitalizmus posmešne nazvalo výskumné centrum Corporate Watch sídliace vo Veľkej Británii, pre Big Pharmu ešte štedrejší. Odhadovaná miera zisku v r. 2021 pre spoločnosť Pfizer (pred zvýšením cien) podľa Financial Times je až 30 % a pre spoločnosť Moderna 43,5 percenta! Okrem toho hodnota spoločností patriacich do Big Pharma sa vyšplhala prudko nahor. Vlastníkom týchto spoločností pribudli na kontách desiatky miliónov. Uğur Şahin, zakladateľ a šéf BioNTech, patrí dnes k najbohatším mužom Nemecka s majetkom 3,4 mld. eur.

Podľa Corporate Watch vakcínový kapitalizmus je založený na piatich princípoch: 1. Produkuj najziskovejšie farmaceutiká! 2. Chráň svoje patentové právo! 3. Stanovuj ceny vysoko nad nákladmi! 4. Minimalizuj riziko použitím vládnych dotácií! 5. Lobuj!

Podľa Global 2000 časopisu Forbes výsledky najväčších korporácií za obdobie apríl 2020 – apríl 2021, ktoré ešte nemohli zachytiť profit z predaja vakcín proti covidu v ostatných mesiacoch, je to zrejmé. Napríklad za uvedené obdobie Pfizer dosiahol mieru zisku (zisk k tržbám) 20 percent Johnson & Johnson 17,8 %, kým Toyota iba 5,7 % či Volkswagen 3,7 percenta.

Isté je, že podnikanie, ktoré pre veľký farmaceutický priemysel zabezpečovalo nadpriemernú mieru zisku aj v časoch necovidových, sa v covidovej dobe stalo ešte ziskovejšie. Vďačí za to aj vládnym dotáciám. Nejde pritom o malé prostriedky. Na AstraZenecu britská vláda vynaložila 87 mil. libier a americká z programu Operation Warp Speed 1,2 mld. USD, Moderna získala dotáciu 954 mil. USD a nemecká vláda poskytla spoločnosti BioNTech/Pfizer grant vo výške 365 mil. eur.

Podnikanie sa stalo aj bezrizikovejšie. Predbežnými dohodami o kúpe vakcín im vlády zaručujú odbyt, za ktorý dopredu zaplatili. Ako uvádza Stratégia EÚ v oblasti vakcín, aby si komisia zaistila právo na kúpu daného počtu dávok vakcín v určenom čase a za stanovenú cenu, financovala časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín z Nástroja núdzovej podpory vo výške 2,7 mld. eur. Toto financovanie sa považuje za zálohovú platbu na vakcíny, ktoré členské štáty zakúpia. A na dôvažok výrobcovia neručia ani za účinnosť, ani za zdravotné následky vakcín.

Aj vo vakcínovom kapitalizme ťažko môžu s obrami súťažiť trpaslíci. Pfizer v roku 2020 zamestnával okolo 78 500 zamestnan­cov. Popri ňom je francúzska spoločnosť Valneva so 600 zamestnancami a so sídlom na periférii Nantes trpaslíkom. BioNTech/Pfizer ťaží z verejných zdrojov, francúzska vláda dosiaľ spoločnosti Valneva nepomohla vôbec. Pritom Valneva už testuje v susednej Veľkej Británii (nie doma!) klasickú vakcínu na báze inaktivovaného vírusu, ktorá môže byť prijateľná pre tých, ktorí nedôverujú vakcínam na princípe mRNA či vektorovej vakcíne. Britské ministerstvo zdravotníctva si od Valnevy už objednalo 60 miliónov dávok ku koncu roka 2021 a chystá ďalšie predbežné objednávky za 1,4 mld. eur.

Zdá sa, že doma nikto nie je prorokom. Výskum klasickej vakcíny proti covidu sa začal aj u nás, ale pre nezáujem vlády financovať ho musel skončiť. Radšej sa financuje očkovacia lotéria (26 mil. eur) a sprostredkovateľský bonus (24 mil. eur), ktorých otáznosť musel pripustiť aj Matovičov Útvar hodnoty za peniaze. A pokračovať má nákup nespoľahlivých antigénových testov, ktorých dosiaľ leží na sklade zhruba desať miliónov za ďalšie desiatky miliónov eur!

Očkovacia geopolitika a TRIPS

Druhým princípom vakcínového kapitalizmu je ochrana patentového práva. Firmy a vlády sa pritom odvolávajú na dohodu o ochrane duševného vlastníctva uzavretú členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pod skratkou TRIPS. Jej súčasťou je aj ochrana patentov a priemyselných vzorov. Pokiaľ sa členské štáty WTO jednomyseľne nedohodnú na výnimke, bude to znamenať, že patenty na vakcíny proti covidu budú chránené a BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca a ďalší budú mať bezkonkurenčné zisky zaručené.

Pod tlakom Demokratickej strany prezident USA Joe Biden navrhol, aby dočasne ochrana patentov na vakcíny proti covidu prestala platiť. EÚ, vlády Nemecka, Veľkej Británie či Francúzska sa však postavili proti alebo začali kľučkovať. Predstavitelia vakcínového kapitalizmu zrejme aplikovali princíp č. 5. Lobuj! A uspeli. Všetky dôvody, ktoré totiž odporcovia proti dočasnému suspendovaniu TRIPS-u uvádzajú, sú totiž pseudoargumentmi. Postoj bohatej Európy je o to neprijateľnejší, že 14. novembra 2001 bola prijatá samostatná Deklarácia o TRIPS-e a verejnom zdraví. Členské štáty WTO sa ňou zaviazali „interpretovať Dohodu TRIPS tak, aby neboli dotknuté práva členských krajín prijímať opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia verejnosti.“

Neprekvapuje, že váhanie bohatých štátov budí v rozvíjajúcom sa svete averziu. Naopak, Čína a Rusko, ktorí sú lídrami v distribuovaní vakcín do tohto sveta, sa pokladajú za prijateľnejších partnerov. EÚ v očiach „iného sveta“ zlyháva a stráca u neho na prestíži. Nie je to prvýkrát.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #kapitalizmus #farmaceutické firmy #pomoc štátu #vakcína proti covidu #neprimerané zisky #veľké z