Babiš silnie, má však starosti

V predvolebnom Česku sa dejú veci! Na jar to vyzeralo, že vyhrá stredový tandem Pirátov a Starostov a nezávislých. Druhé miesto čakalo na pravicovú koalíciu Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci). Andrejovi Babišovi vtedy lámala väzy pandémia a jeho hnutiu ANO hrozila opozičná rola.

03.09.2021 14:00
debata (1)

Keď prezident Zeman sľúbil, že za premiéra vymenuje lídra najsilnejšej strany, nie koalície, stredopravý tábor sa utešoval, že jedine on dá dohromady väčšinu 101 poslancov. Lenže aj to je už preč. Posledné volebné modely ukazujú náskok ANO, zatiaľ čo trojlístok Spolu s Pirátmi a STAN by väčšinu v Snemovni nemal.

Za zvratom, okrem priaznivejšej epidemickej situácie, stojí Babišova húževnatosť a pirátska opatrnosť. Piráti sa chceli zbaviť povesti pankáčov, vyfasovali obleky a začali sa tváriť štátotvorne. Lenže keď politik nie je autentický, ľahko sa stane trápnym. Veľké očakávania od Pirátov a STAN mali najmä vlažní a nerozhodní voliči. Takí, akí sa môžu „rozprsknúť“ kamkoľvek medzi ANO a Okamurovu SPD. Alebo utiecť pod krídla bývalého policajného dôstojníka Roberta Šlachtu, ktorého šerifsky pôsobiace hnutie Prísaha má šancu vyšplhať sa do Snemovne. Podobne ako kedysi Babiš bojuje proti korupcii a marketing mu robí niekoľko osôb predtým pracujúcich pre Babiša.

Na zostupnej dráhe sa dlhodobo pohybuje sociálna demokracia. Kým prepad konkurenčných komunistov sa zastavil nad piatimi percentami, ČSSD mieri pod ne. Vo vláde Babišovi tolerovala čokoľvek vrátane osobných káuz aj záletov s parlamentnou pravicou, sama medzi sebou sa dokázala rozhádať aj nad kandidačnými listinami – a toto je výsledok. Pritom predstavila ambiciózny ľavicový program a čoraz viac pozornosti pútajú aktivity jej ministerky práce Jany Maláčovej, ktorá vie pritiahnuť záujem k sociálnym témam od dôchodkov až po alimenty. Na záchranu ČSSD to však stačiť nemusí.

Na jar to vyzeralo, že vyhrá stredový tandem Pirátov a Starostov a nezávislých. Druhé miesto čakalo na pravicovú koalíciu Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci). Andrejovi Babišovi vtedy lámala väzy pandémia a jeho hnutiu ANO hrozila opozičná rola. Lenže to je už preč. Posledné volebné modely ukazujú náskok ANO.

Hlavný súboj sa odohrá v úsťanskom regióne medzi Andrejom Babišom a Ivanom Bartošom. Šéfovi Pirátov Babiš nasadil psiu hlavu (privedie migrantov, zavedie zdieľanú ekonomiku a pod.) A sľúbil, že s ním do vlády rozhodne nepôjde. Časť hnutia ANO zato hlasno drukuje vládnutiu s ODS. Jej predseda Petr Fiala túto možnosť odmieta. Po voľbách sa však môžu predvolebné koalície rozpadnúť, zvlášť ak zvíťazí Babiš a občianski demokrati vyprahnutí po ôsmich rokoch v opozícii zmenia názor.

Alternatívou k ich spojeniu, posilnenému možno aj o ľudovcov či STAN, by bola spolupráca ANO s malými a radikálnymi stranami – Prísahou, ČSSD, komunistami, v krajnom prípade aj s Okamurom. Rozhodujúce bude, ktorá z týchto straničiek do Snemovne prenikne. Čím viac strán, tým ľahšie sa s niektorými Babiš dohodne. Pri menšom počte by bol odkázaný na dohodu so silnými hráčmi, ktorí by zrejme vzniesli podmienku, aby za seba našiel náhradu. Hovorí sa o vicepremiéroch Havlíčkovi a Schillerovej alebo o moravskosliezskom hajtmanovi Vondrákovi.

Babišovi sa vždy lepšie rokovalo so slabšími partnermi, ale zmena je život. Navyše mu nečakané starosti robí prezident. Miloš Zeman túži po skalpe riaditeľa kontrarozviedky Michala Koudelku. Vláda nemala odvahu priklepnúť mu funkciu na ďalších päť rokov, iba ho poverila riadením a ostatné nechala svojej nástupkyni. Zemanovi to však nestačí. Od Babiša tiež chcel zastavenie odpočúvania svojho poradcu Nejedlého. Premiér mu to vraj sľúbil a nesplnil. Babiš, ktorého Zeman uvrhol do podozrenia zo zneužívania právomocí, všetko odmietol.

Počas uplynulého víkendu Zeman zaútočil druhýkrát a pohrozil vetom štátneho rozpočtu na rok 2022, ak v ňom nebude viac škrtov a investícií. Stráca Babiš svoju oporu? Tým viac bude odkázaný na dôveru voličov a rýchlokurz vyjednávania s tými, ktorí mu doteraz pili krv.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ODS #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #piráti #ANO