Slovenská ľavica 2021: Európska a ekologicky udržateľná?

Denník Pravda v spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung, Zastúpenie v SR, pripravil sériu diskusných relácií Slovenská ľavica 2021. Témou štvrtej debaty bola otázka európskych a ekologických politík strán stredoľavého zamerania na Slovensku, ale aj v širšom stredoeurópskom priestore.

28.10.2021 10:00
debata (3)

Pozvanie prijali Radovan Geist, vydavateľ portálu euractiv.sk, Laura Kovácsová z magazínu Kapitál, riaditeľ Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Sťahel a z Prahy sa do diskusie zapojil bývalý premiér Českej republiky a eurokomisár, aktuálne riaditeľ Masarykovej demokratickej akadémie Vladimír Špidla.

V kontexte aktuálneho vývoja klimatických zmien, rastúcej naliehavosti ich riešenia, ako aj návrhov a krokov EÚ na zmiernenie ich dosahov sa stáva čoraz zreteľnejšou náročnosť výzvy, pred ktorou stoja aj stredoľavé politické strany. Prečo je nevyhnutné, aby sa sociálna únosnosť klimatických politík, spravodlivé rozdelenie nákladov zelenej transformácie, stali nosnou črtou ich politiky? Prečo sa zelené politiky nikdy nestali profilujúcimi agendami stredoľavých strán na Slovensku, ale aj v stredoeurópskom priestore? Prečo a ako rozdeľuje zelená politika voličskú základňu týchto strán a ako tomuto trendu čeliť?

Ale aj otázka, prečo v európskych politikách týchto strán čoraz viac silnejú eurokritické a euroskeptické pozície? Aký vplyv na tento vývoj vzťahu krajín strednej Európy a „Bruselu“ má neexistencia plnohodnotného sociálneho piliera EÚ a pretrvávanie takzvanej „platovej železnej opony“ medzi západom a východom EÚ? Týmto a ďalším súvisiacim témam, ktoré budú najbližšie roky dominovať európskej a „zelenej“ politike Európy, sa venoval ďalší diel série diskusií Slovenská ľavica 2021.

Video
Slovenská ľavica 2021 - 4. debata

Debatu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Všetky debaty série Slovenská ľavica 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Radovan Geist #Slovenská ľavica 2021 #Laura Kovácsová #Richard Sťahel #Vladimír Špidla