To už nebude kabaret

Návrh daňovej reformy, ktorý počas týždňa Igor Matovič vyťahoval ako kúzelník zajačiky z klobúka, pravicovo-konzervatívna vláda nepochybne schváli. To už nebude kabaret.

21.11.2021 10:00
debata (16)

Podporí ho iste i dnes druhá najsilnejšia vládna strana, hoci predkladateľ hovorí o sabotovaní. Je v nej totiž zabudovaná rovná daň podľa diplomovej práce Richarda Sulíka, ktorý asi kopíroval nemeckého profesora Paula Kirchhofa. Tohto nemeckého advokáta rovnej dane z príjmu na úrovni 25 % už vo voľbách 2005 predstavila Angela Merkelová ako nádejného ministra financií. Plány CDU však stroskotali. CDU síce voľby vyhrala, no len tým najtesnejším rozdielom, a vo veľkej koalícii s SPD sa rovná daň stala bezpredmetnou.

S rovnou daňou bolo možné vyhrávať voľby iba v bývalom východnom bloku: v Rusku, Bulharsku, v Orbánovom Maďarsku atď. S účinnosťou od 1. 1. 2004 Ivan Mikloš inšpirovaný svojím poradcom Sulíkom okrem rovnej dane z príjmov navrhol i „rovnú“ DPH, t. j. zrušil zníženú DPH na niektoré tovary a služby. Pravicovo-konzervatívna vláda Mikuláša Dzurindu tzv. Miklošovu daňovú reformu, ktorá zrušila i daň z dividend a s výnimkou dane z nehnuteľnosti ostatné majetkové dane, schválila.

Matovič si teda rovnou daňou zabezpečil podporu SaS, 200 eurami na dieťa, ktoré sú doplnkom Kollárovho rodičovského bonusu, získal podporu Sme rodina a má podporu i zvyšku strany Za ľudí. Inými slovami, Matovič má v hrsti celú vládnu koalíciu.

Znížením dane z príjmu pre právnické osoby má vláda v tripartite už podporu zamestnávateľov istú. Ostatní sociálni partneri budú proti, no tak to v Hospodárskej rade býva… ZMOS bude protestovať proti zníženiu rastu podielových daní o 200 miliónov, KOZ proti ohlásenému prepúšťaniu 8 800 zamestnancov vo verejnej správe, no možno sa uspokojí so znížením odvodového zaťaženia práce.

Ako Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti idú proti obyčajným ľuďom

Argumenty za rovnú daň a proti nej sú dnes rovnaké ako predtým. Mikloš presviedčal, že rovná a nízka 19 % daň z príjmu odradí od neplatenia dane. Neodradila. Nielenže každoročne rastie počet podnikateľov, ktorí sa zaregistrovali v daňových rajoch, no dane sa „optimalizujú“ neraz až k nule. Okrem firiem – ako prezrádzajú Panama papers, Pandora papers a pod. – sa do rajov uchyľujú i najbohatší jedinci (celebrity nevynímajúc), pre ktorých je aj 19-percentná daň vysoká.

„Daňová revolúcia“ navrhuje zaviesť rovnú daň z príjmov fyzických osôb, t. j zrušiť kvázi progresívne zdanenie, ktoré po dlhom váhaní zaviedla vláda Smeru-SD. Argument, že toto opatrenie je výhodné iba pre daňovníkov s najvyššími príjmami, platil tak v roku 2004, ako aj teraz. Je pravdou, že pokles sadzby dane pre najvyššie príjmové skupiny je oveľa menší ako v roku 2004, no každé percento je dobré…

„Daňová revolúcia“ navrhuje zaviesť rovnú daň z príjmov fyzických osôb, t. j. zrušiť kvázi progresívne zdanenie, ktoré po dlhom váhaní zaviedla vláda Smeru-SD. Argument, že toto opatrenie je výhodné iba pre daňovníkov s najvyššími príjmami, platil tak v roku 2004, ako aj teraz.

Matovič ponecháva základnú sadzbu DPH a nebude navrhovať rušenie výnimiek pri nižšej sadzbe DPH na potraviny, zdravotnícke pomôcky alebo lieky. Zatiaľ DPH nezvyšuje na 25 %, ako pôvodne avizoval. To je pokrok.

Na druhej strane navrhuje zníženie odvodov na 39 %, ktoré sa medzi Sociálnu poisťovňu a zdravotné poisťovne v koncovke rozdelia. Nižšie dane a odvody znamenajú horšie verejné služby. Ako sa už dnes kolabujúce zdravotníctvo a Sociálna poisťovňa, závislá každoročne od niekoľkostomi­liónovej pomoci od štátu, s tým vyrovnajú, by malo zaujímať aspoň dvoch ministrov: zdravotníctva a práce a sociálnych vecí. Ak nebude každé zníženie odvodového percenta kompenzované vyšším transferom zo štátneho rozpočtu, slovenský pacient si bude musieť doplatiť zo svojho vrecka a ešte ťažšie prežijú dôchodcovia…

Po daňovej revolúcii veľké upratovanie

Zníženie dane pre firmy z 21 na 19 percent, flexibilné odpisovanie majetku, ktoré dodatočne umožní znížiť základ dane až o 50 percent, a skupinové zdaňovanie, ktoré po „vysporiadaní“ ziskov a strát firiem rovnakého majiteľa umožní znížiť základ dane až na nulu, bude predstavovať výpadok na dani z príjmu odhadovaný na pol miliardy eur. To sa zdá byť viac ako podhodnotené.

Výpadok financií, ktorý MF SR narátalo len na dvoch položkách, predstavuje jednu a trištvrte miliardy. I. Matovič ho navrhuje riešiť všelijako, napríklad zrušením daňových a odvodových výnimiek. Očakávané príjmy sú často nereálne, ako je to pri tzv. milionárskej dani z majetku. Zatlieskali by jej aj socialisti, keby sa dala u nás uviesť do praxe. Na Slovensku sa však zrušil zákon o povinnosti preukazovania majetku v jeho pôvodnej podobe zo začiatku 90. rokov a evidencia bohatstva preto neexistuje. Ako chce majetok vyšší ako jeden milión eur Matovič zdaňovať, nemôže vedieť ani on.

Z navrhovaných kompenzačných opatrení je racionálne zníženie výdavkov pre rezort obrany, ktoré budú pokladať jastrabi za neprijateľné, alebo zvýšenie dane z dividend. Zdaňovanie nadzisku by Matovič nemal obmedziť iba na finančný sektor, ale zaviesť pre všetky podnikateľské subjekty hospodáriace s nadmerným ziskom, nevynímajúc tých, ktorí zarobili na pandémii.

Po tejto kríze a po tejto vláde bude stáť nová vláda pred „veľkým upratovaním“. Aj v daniach a odvodoch. Predišlo by sa mu iba vtedy, keby sa nová vláda ujala moci pred rokom 2023, keď sa má „daňová revolúcia“ začať realizovať.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #rovná daň #daňovo-odvodová reforma