Ku kauze Simy Magušinovej

Asociácia európskych novinárov slovenská sekcia vyjadruje znepokojenie nad snahou kriminalizovať komentátora denníka Sme Petra Tkačenka a publicistu Rada Ondřejíčka v súvislosti s ich výrokmi na adresu speváčky Simy Magušinovej na Twitteri.

19.11.2021 15:21
debata (76)

Aj keď ich výroky zosmiešňujúce kresťanskú vieru speváčky, ktoré sa dostali na verejnosť, považujeme za nešťastné, znevažujúce ľudské práva inej osoby a zaslúžia si kritickú diskusiu, vlna útokov na týchto novinárov presiahla únosnú hranicu. Asociácia európskych novinárov slovenská sekcia si váži slobodu slova ako najvyššiu hodnotu, rovnako si váži aj slobodu vierovyznania.

Slovná výmena medzi Petrom Tkačenkom a Radom Ondřejíčkom mala podľa nás ironický charakter a paušálne výroky o hanobení viery a kresťanov ako takých z ich strany sú podľa nás účelovo prehnané. Je evidentné, že ani jeden z nich nerátal s tým, že sa ich výroky dostanú pred širokú verejnosť. To ich samozrejme neospravedlňuje, najmä s ohľadom na ich postavenie komentátora či publicistu v mienkotvornom priestore. Stotožňujeme sa s tým, že verejne publikujúce osoby by mali svoje súkromné názory pred očami verejnosti starostlivo zvažovať a ak tak nerobia, musia strpieť vlnu oprávnenej kritiky. Iné vyjadrenia v súkromí ako na verejnosti spochybňujú ich etickú integritu aj hodnoty, na akých funguje denník, pre ktorý pracujú.

V tejto súvislosti nás však mimoriadne znepokojuje aj to, aká vlna verbálnej agresivity sa voči uvedeným autorom pod rúškom tolerancie v tomto prípade spustila. Naše obavy sa týkajú najmä vyjadrenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku, keď práve v Deň boja za slobodu a demokraciu, 17. novembra, uviedol, že „zabezpečí ,aby prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry, v ktorého pôsobnosti sú trestné činy extrémizmu, bolo vyšetrené, či hrubým znevažovaním urážlivými verejnými víkendovými výrokmi na Twitteri komentátora denníka SME na adresu speváčky Simy Magušinovej nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.“

Nejde o prvý prípad pokusu zastrašovania novinárov pre údajné verbálne delikty a o snahu zneužiť na to orgány činné v trestnom konaní. Tie isté špecializované útvary, ktoré nezvládajú boj so skutočným extrémizmom, ktorý sa na Slovensku rozmáha, sa opakovane zaoberajú novinármi v trestnoprávnej rovine. V posledných dvoch rokoch ide už o niekoľko prípadov.

Ako novinári apelujeme aj na našich kolegov a verejnosť, aby v podobných situáciách diskutovali so zdravým rozumom. Alebo sme už zabudli na vlnu spolupatričnosti po útoku teroristov na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom pred desiatimi rokmi v mene ochrany viery zomrela veľká časť redakcie priamo v sídle týždenníka?

Rešpektujeme vieru speváčky Simy Magušinovej. Chceme ju však požiadať, aby sa proti snahám riešiť problém nevhodných výrokov novinárov na jej adresu prostredníctvom ich masívneho verbálneho bičovania a s pomocou orgánov činných v trestnom konaní, verejne postavila. Pýtame sa, kto bude za svoje výroky stíhaný v budúcnosti? Budú to po novinároch spisovatelia, filmári alebo humoristi?

Ivan Brada, predseda AEJ slovenská sekcia

Tibor Macák, tajomník AEJ slovenská sekcie

Július Lőrincz, člen-senior AEJ slovenská sekcia

Bratislava, 19.novembra 2021

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Sima Magušinová