Rakúsko: Odvaha v beznádeji

Minulý piatok rakúska vláda vyhlásila lockdown pre celú krajinu a od začiatku februára 2022 oznámila zavedenie povinného očkovania proti Covidu-19. Rozhodnutie padlo náhle. Je vyjadrením odvahy v beznádeji. Je odvážne, pretože k otázke očkovania zaujíma jasný postoj. Očkovanie proti Covidu-19 už nie je ponuka, ktorú môžete aj nemusíte individuálne brať do úvahy, je to spoločenská povinnosť.

24.11.2021 14:00
debata (4)

Jasne sa ukázalo, že len veľmi vysoká všeobecná zaočkovanosť môže zastaviť pandémiu. Len keď sú takmer všetci zaočkovaní, môžu byť účinne chránení aj obzvlášť zraniteľní ľudia, napríklad s výrazne oslabeným imunitným systémom. Nejde len o vlastnú ochranu, ale aj o ochranu iných.

Odporcovia očkovania a preťažení zdravotníci

Odklon od individuálnej slobody voľby sa nepáči ani niektorým liberálnym zástancom očkovania. Pri tvrdých odporcoch, ktorí podľa prieskumov tvoria zhruba 10 % populácie, sa stretáva s masívnym odmietaním. Deň po rozhodnutí pochodovalo ulicami Viedne 40-tisíc antivaxerov, ale aj odporcov iných ochranných opatrení – ako je nosenie rúška či karanténa. V nedeľu sa veľká demonštrácia konala aj v Linzi.

Očkovanie proti Covidu-19 už nie je ponuka, je to spoločenská povinnosť. Jasne sa ukázalo, že len veľmi vysoká všeobecná zaočkovanosť môže zastaviť pandémiu. Len keď sú takmer všetci zaočkovaní, môžu byť účinne chránení aj obzvlášť zraniteľní ľudia, napríklad s výrazne oslabeným imunitným systémom. Nejde len o vlastnú ochranu, ale aj o ochranu iných.

Skupina odporcov očkovania je veľmi rôznorodá. Spája ich volanie po oslobodení od očkovania a nepriateľstvo voči vede. Na demonštráciách sú jasne viditeľné sily extrémnej pravice. S akým duchovným posolstvom sa tu pracuje, jasne vidieť na sloganoch ako „Ochrana hraníc namiesto ochrany úst.“

Rozhodnutie povinného očkovania je však aj prejavom zúfalstva. V Rakúsku je zaočkovaných len 64,1 % populácie, čo je menej ako priemer EÚ. Táto kvóta zjavne nestačí na to, aby zabránila preťaženiu nemocníc. Zdravotníci sú permanentne preťažení. To už malo za následok, že niektorí zamestnanci v zdravotníctve si hľadali prácu v iných oblastiach. Ak bude pandémiou podmienené preťaženie zdravotníkov pokračovať, hrozí ďalšie prehlbovanie nedostatku personálu v ambulanciách a iných zdravotníckych zariadeniach. Pri takej nízkej zaočkovanosti sa dá predvídať, že po štvrtom bude nasledovať aj piaty lockdown – so všetkými sociálnymi a ekonomickými dôsledkami.

Predčasný optimizmus

Povinným očkovaním sa chce rakúska spolková vláda vymaniť zo začarovaného kruhu nízkej zaočkovanosti a opakujúcich sa lockdownov. Je to aj prejav zlyhania predchádzajúcej očkovacej stratégie. Tá si dala za cieľ na jednej strane ponúknuť očkovanie a na druhej strane sťažiť každodenný život neočkovaným. Zaviedla sa a postupne sprísnila povinnosť predkladať potvrdenia o očkovaní, uzdravení alebo testoch. Tieto doklady sa teraz vyžadujú aj na pracovisku.

Keď boli ľudia ústretoví voči očkovaniu v lete podstate zaočkovaní, federálna vláda neiniciovala proaktívnu kampaň na oslovenie váhajúcich. Vtedajší spolkový kancelár Sebastian Kurz presunul očkovaciu kampaň na Úrad spolkového kancelára, sám ale nekonal. Namiesto toho ÖVP predstavila reklamnú kampaň so sloganom: „Pandémia zvládnutá, kríza porazená“. Všetko s podobizňou vtedajšieho kancelára.

ÖVP sa tým snažila šíriť veselú náladu – aj vzhľadom na blížiace sa krajinské voľby v Hornom Rakúsku, bašte krajne pravicovej FPÖ a antivakcinačných skupín. Pandémia sa však neskončila. Začiatkom septembra predstavili odborníci znepokojivé scenáre na jeseň. Kvóta očkovania bola hlboko pod pôvodným cieľom a tiež pod hranicou potrebnou na potlačenie epidémie. Kým Zelení a minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein presadzovali obmedzenia, ÖVP brzdila. Zjavne nechcela ani ohroziť svoju predvolebnú kampaň v Hornom Rakúsku, ani oslabiť svojho vtedajšieho kancelára Sebastiana Kurza a jeho pozitívne frázy. To už bol pod silným tlakom vyšetrovania prokurátorov.

Veľké regionálne rozdiely

Očkovanie a boj proti pandémii sa v Rakúsku vo veľkej miere presunuli na spolkové krajiny, ktoré v niektorých prípadoch s oneskorením zaviedli aj tretie očkovanie. Medzi spolkovými krajinami sú však veľké rozdiely. Najlepšie výsledky vykazuje Burgenland a Viedeň, kde vládnu sociálni demokrati. Burgenland je so 71,2 % zaočkovaných na prvom mieste. Viedeň zaviedla účinný systém očkovania a v lete zachovala reštriktívne opatrenia. Viedenčanom jasne povedali, že pandémia sa neskončila. Viedeň má najnižšiu mieru nákazy za posledné týždne. Opačný pól tvoria spolkové krajiny Horné Rakúsko a Salzbursko, ktoré riadia koalície pod vedením ÖVP – málo zaočkovaných, veľa infekcií, najmä preťažené nemocnice.

V Hornom Rakúsku a Salzburgu sa potom v novembri rozhoreli debaty o výraznom sprísnení. Najvyšší politici ÖVP najskôr popierali dramatickosť situácie, potom však boli konfrontovaní s protirečením z nemocníc. V priebehu niekoľkých dní svoj postoj – bez slov sebakritiky – prehodnotili, potom to šlo jedno po druhom nielen regionálne, ale v rýchlom slede aj celoštátne – najskôr lockdown pre neočkovaných, potom pre všetkých. Tu sa prejavili hlboké rozdiely. ÖVP sa lockdownu dlho bránila, ale potom súhlasila, v neposlednom rade po tlaku zo strany turistického sektora, ktorý sa obával zimnej sezóny. ÖVP na oplátku presadila povinné očkovanie. Vzhľadom na akútnu núdzovú situáciu sociálni demokrati a Zelení presadzovali lockdown.

Administratívne opatrenia a sankcie povinného očkovania samy osebe na výrazné urýchlenie očkovania nestačia. Muselo by ich sprevádzať presviedčanie, aktívny prístup k váhajúcim a – aspoň v niektorých spolkových krajinách – vylepšená organizácia očkovania.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #SPÖ #ÖVP #Burgenland #povinné očkovanie #lockdown