Ako 500 eurami vyriešiť dve krízy

Koniec 2. vlny pandémie uvoľnil opatrenia, ktoré brzdili podnikateľský dopyt po energiách, stavebninách, hliníku, čipoch, atď. Ponuková kríza vyhnala ich ceny nahor. Nemohlo sa to neodraziť na spotrebiteľských cenách.

05.12.2021 10:00
debata (22)

Ceny energií prehĺbia energetickú chudobu, vysoké ceny stavebnín ešte zdražia bývanie mladých, ktorí si naň berú hypotéky, rast cien potravín postihne všetky nízkopríjmové skupiny– neúplné a viacdetné rodiny či rodiny dôchodcov. V eurozóne októbrová inflácia na medziročnej báze dosiahla 13-ročné maximum: 4,1 %, u nás 5,1 %. Najrýchlejšie rastú ceny energií a pohonných hmôt a rast cien pekárenských výrobkov, mliečnych a mäsových výrobkov sa začiatkom roka ešte zrýchli.

Ako ceny znížia mzdy a dôchodky

Potvrdilo sa, že trhy situáciu nezvládli. Hráč na trhu, ktorý mal zvýšiť súťaž na ňom, Slovakia Energy, nechcel znášať dôsledky svojho zlého podnikateľského rozhodnutia. Z trhu odišiel a nechal bezprizorných 300-tisíc domácností a malých podnikov. Podľa zákona im záchrannú sieť museli poskytnúť existujúci slovenskí dodávatelia energií – za vyššie ceny. Zvýšené náklady na energie postihnutých odberateľov materskej spoločnosti v Česku Bohemia Energy vzal na seba štát.

I keď vlády USA, Veľkej Británie, Číny, Indie a možno i Japonska uvoľnia zo svojich zásobníkov skladovaný plyn, ceny plynu to zníži iba čiastočne. Naopak, po rozhodnutí nemeckého regulátora pozastaviť certifikáciu Nord Stream 2 je nereálne očakávať pokles cien plynu.

Za takýchto okolností sa západné vlády od ľavicových po pravicové odhodlali k viacerým opatreniam, aby kompenzovali rast cien: napríklad poskytnutím jednorazovej pomoci, znížením DPH na energie a pod. Nabádala ich na to i Európska únia.

ECB argumentuje, že rast cien sa v budúcom roku zastaví, ale ako poznáme malú pružnosť cien smerom nadol, zvýšená hladina cien zostane. Bude to znamenať, že rast dôchodkov v r. 2022 o 1,3 percenta nebude ani kompenzovať rast nákladov na život. Že nulový rast miezd vo verejnej správe bude znamenať pokles reálnej mzdy a že lekársky platový automat nanajvýš ponechá reálne mzdy na dovtedajšej úrovni. Čo si vydobyjú zamestnanci v súkromnom sektore, ktorého časť kľačí na kolenách, je otázne.

Odškodňovací zákon stále leží nedotknutý na stole ministra financií. Zníženie DPH pre gastrosektor, aj keby prišlo hneď, už mnohým zariadeniam nepomôže. A v takejto situácii prichádza nový nápad, ktorý vyrieši naraz dve krízy: krízu v sektore služieb vrátane gastrosektora a „humanitárnu krízu“, aká sužuje Jemen či Južný Sudán… Týmto nápadom je motivačný kupón v hodnote 500 eur Igora Matoviča.

Ako sa stratila nielen slušnosť, no i schopnosť počúvať

Covidový slovník zhrubol i na najvyšších miestach. Nielenže to nemá nič spoločné s kultúrnou úrovňou spoločnosti, ale následky sú drastické. Pravda s jej mnohorozmernou štruktúrou sa zredukovala na jediný rozmer, akoby skutočnosť bola jednorozmerná. Tí, ktorí by mali najviac počúvať, lebo nesú zodpovednosť za riadenie spoločnosti, počúvajú iba takých, ktorých chcú počúvať.

Dňa 27. 11. televízia TA3 odvysielala rozhovor s MUDr. Etelou Janekovou, všeobecnou lekárkou z bratislavskej mestskej časti Petržalka o nevyhnutnosti posilniť ambulantnú starostlivosť o pacientov s covidom a predísť tak ich hospitalizácii. MUDr. Janeková nie je ani „múdrosráčkou“, ani „netliacha“. V 2. vlne odliečila bez hospitalizácie 300 pacientov a v tretej vlne od septembra po koniec novembra 260 pacientov. Všetky prípady má riadne zdokumentované a podrobne o nich publikovala.

Polmiliardový balík je možno menší, ako keby všetci skončili na umelej ventilácii. No iba časť z neho by stačila na posilnenie ambulantnej starostlivosti, ktorá by chorých vyliečila bez toho, aby vôbec prekročili brány nemocnice.

Neviem, kto na MZ SR kategoricky odmietol o jej výsledkoch diskutovať, keď o to požiadala. Keby to bol môj podriadený, musel by byť okamžite braný na zodpovednosť, či by to bol vysoký štátny úradník alebo minister zdravotníctva. A MUDr. Janeková nie je jedinou, ktorá trvá na tom, že nemocnice by vôbec nemuseli byť preplnené, keby sa pacientom s covidom poskytovala adekvátna ambulantná starostlivosť. A pacienti by nemuseli zomierať v počte, v akom zomierajú.

Matovič sa opäť tvári ako kráľ na vychádzke na bielom koni, ktorý rozhadzuje zo štátnej pokladnice svojim poddaným. Tentoraz sociálne najzraniteľnejším – dôchodcom. S podmienkou, že svojich 500 eur dostanú, ak sa dajú po tretíkrát zaočkovať. A druhou podmienkou je, ak svoje „zarobené“ peniaze použijú predpísaným spôsobom. Kupón môžu použiť iba v reštauráciách, u kaderníka a na rekreáciu, kultúru, či ho posunúť niekomu v rámci rodiny.

Polmiliardový balík na to vymedzený je možno menší, ako keby všetci skončili na umelej ventilácii. No iba časť z neho by stačila na posilnenie ambulantnej starostlivosti, ktorá by chorých vyliečila bez toho, aby vôbec prekročili brány nemocnice. Pol miliardy, ktorá pôjde na vrub deficitu štátneho rozpočtu s nie celkom istým účinkom: v nemocničnej starostlivosti je totiž takmer 30 % plne zaočkovaných. Ani títo by tam nemuseli byť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid-19 #poukazy pre seniorov