Bosna a Hercegovina: Lídri nehazardujú a nehrajú nefér

Bosna a Hercegovina (BaH) ovládla novinové titulky, no nie je dôvod na chválu. Namiesto správ o míľnikoch, ktoré táto krajina dosiahla na ceste do EÚ, sa dozvedáme o udalostiach, ktoré akoby ju vracali do minulosti. Hrozba, že po 26 rokoch mieru a napredovania dôjde k zvratu, vyvolala politickú krízu, ktorá vážne ohrozuje potenciál krajiny.

10.12.2021 14:00
debata (3)

Vedúci predstavitelia vládnucej koalície Republiky srbskej (RS) v riskantnej partii hrozia opatreniami, ktoré oslabujú hospodárske záujmy RS a narúšajú podstatu Daytonskej mierovej dohody z roku 1995. Namiesto zlepšenia deľby moci a fungovania inštitúcií sa mnohí politici vo Federácii Bosny a Hercegoviny usilujú blokovaním pokroku a nebezpečnými politickými hrami udržiavať status quo.

Zaostávajúca krajina

EÚ stojí za zvrchovanou BaH a za všetkými jej občanmi, ktorí sú vyčerpaní z korupcie a želajú si, aby ich vedúci predstavitelia niesli zodpovednosť za budovanie lepšej budúcnosti. Európska vízia pre BaH a západný Balkán je víziou prosperity a bezpečnosti, ktorej podstatu tvorí právny štát a voľný pohyb tovaru, kapitálu, osôb a služieb. Je víziou BaH pevne zakotvenej v EÚ. Dosť bolo minulosti, európska budúcnosť je oveľa atraktívnejšia.

Občanov BaH spája želanie, aby sa ich krajina hospodársky rozvíjala, oni mali zabezpečenú lepšiu zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie, stabilitu a bezpečnosť a aby mohli zároveň žiť bez korupcie. Chcú sa hlásiť k svojej etnickej, náboženskej, kultúrnej či občianskej príslušnosti bez ohľadu na to, kde žijú, a želajú si, aby ich príslušnosť nebola prekážkou v zamestnaní alebo vo verejnom, v spoločenskom a politickom živote. Prajú si normy EÚ a členstvo v EÚ.

Západný Balkán celkovo zažíva bezprecedentný hospodársky rast, no BaH zaostáva a nie je dostatočne pripravená využívať prínosy regionálnej hospodárskej integrácie. Pokusy o znovuzískanie kontroly nad liekmi, ozbrojenými silami, DPH a ďalšími centralizovanými funkciami spôsobujú nestabilitu a vracajú BaH o krok späť. Občania RS môžu stratiť viac ako kedykoľvek predtým. Sú všetky podnety vyjadrené stranami RS neopodstatnené? Nie, samy osebe nie. Keďže neexistuje zákon o štátnom vlastníctve, vzniká neistota, ktorá bude naďalej brániť úplnej ochrane a funkčnému využívaniu verejných pozemkov danými entitami.

Rozhodnutie bývalého vysokého predstaviteľa Valentina Inzka, že uplatnením tzv. bonnských právomocí sa z popierania genocídy stane trestný čin, nenaznačuje kolektívnu vinu či útok na RS, ale hovorí o dôstojnosti všetkých obetí. O týchto otázkach sa má diskutovať v parlamente BaH. Namiesto prijímania jednostranných opatrení, ktoré prispievajú k destabilizácii krajiny, by sa mala pozornosť zamerať na zmierenie, ako aj na budovanie dôvery a rešpektu medzi komunitami.

Pokiaľ ide o Úrad vysokého predstaviteľa (OHR), Európska únia naďalej zastáva názor, že cieľom je preniesť dohľad na občanov BaH prostredníctvom zodpovedných inštitúcií. Súhlasíme s programom zatvorenia tohto úradu známym ako „5+2“, dané podmienky sa však dosiaľ nepodarilo splniť. Súčasné kroky jednoducho len odďaľujú ukončenie medzinárodného dohľadu. Za potrebu neustálej prítomnosti OHR sú najviac zodpovední práve tí, ktorí najhlasnejšie volajú po jeho zatvorení.

Kde je vôľa…

Ešte stále existujú politické riešenia. Treba zabrániť ďalšej eskalácii a nájsť pozitívnu cestu vpred, ktorou sa BaH vráti ku konštruktívnym rozhodovacím procesom v rámci svojich inštitúcií. Boli sme svedkami toho, že keď existuje úprimná politická vôľa, vedenie BaH dokáže uskutočniť reformy. No v dôsledku nedostatočnej dôvery a ochoty dosiahnuť kompromis zo strany koaličných „partnerov“ SDA, SNSD, HDZ BaH a DF nie je BaH v súčasnosti schopná naplno rozvinúť svoj potenciál. Dochádza tak k patovým situáciám, keď nemožno dosiahnuť dohody v súlade so zdravým úsudkom.

V záujme lepšej budúcnosti pre všetkých v Bosne a Hercegovine je potrebné stavať, nie búrať. Politika strachu nevedie k úspechu. Nastal čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu, aby vedúci predstavitelia oboch entít dospeli ku konsenzu a k riešeniam v záujme lepšej budúcnosti pre všetkých občanov Bosny a Hercegoviny.

Naliehavou prioritou je preto ústavná a volebná reforma. Ide o kľúčové opatrenie slúžiace na budovanie dôvery a predchádzanie volebným podvodom. Cieľom ústavnej reformy je zabezpečiť, aby sa dôsledným vykonávaním rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vo vzťahu k predsedníctvu a Snemovni národov BaH odstránili z ústavy BaH diskriminačné ustanovenia. Reforma si vyžaduje aj zmeny volebného zákona s cieľom posilniť integritu volieb. Nejde o odstránenie koncepcie štátotvorných národov alebo ich práv, ale o zabezpečenie práv pre všetkých tak, aby sa zachovala územná štruktúra BaH.

EÚ sa aj v spolupráci so Spojenými štátmi usiluje uľahčiť tieto rokovania. Naše tímy odborníkov pod vedením vysokých úradníkov Angeliny Eichhorstovej a Matta Palmera sa spolu s našimi veľvyslancami snažia sprostredkovať politický dialóg, a tak zabezpečiť, aby sa preskúmali možnosti zodpovedajúce normám, ktoré by mali potrebnú podporu v parlamente. Naši vyšší úradníci sú v súčasnosti opäť v BaH, kde priamo na mieste intenzívne rokujú s vedúcimi predstaviteľmi. V rámci tohto procesu sa usilujeme o zlepšenie fungovania správy vecí verejných, a to najmä vo Federácii Bosny a Hercegoviny. Zmeny ovplyvňujúce voľby sa musia uskutočniť v dostatočnom predstihu pred voľbami v roku 2022.

EÚ bude v plnej miere podporovať zvrchovanosť a územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny, pričom jej vojenská operácia v BaH (EUFOR ALTHEA) bude naďalej plniť kľúčovú úlohu, ktorou je zachovávať bezpečné a chránené prostredie pre všetkých občanov BaH a vykonávať civilné aspekty Daytonskej mierovej dohody. V záujme lepšej budúcnosti pre všetkých v BaH je potrebné stavať, nie búrať. Politika strachu nevedie k úspechu. Nastal čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu, aby vedúci predstavitelia oboch entít dospeli ku konsenzu a k riešeniam v záujme lepšej budúcnosti pre všetkých občanov BaH.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Bosna a Hercegovina #západný Balkán