Pokrytecká starostlivosť o seniorov

Sme svedkami dojemnej starostlivosti o seniorov. S touto veľkou skupinou občanov Slovenska sa často zaobchádza tak, akoby boli nesvojprávni. Akoby nemali vlastný rozum a dôstojnosť, bolo ich treba vodiť za ručičky ako deti. Preto stojí za to pripomenúť si niektoré udalosti.

14.12.2021 14:00
debata (21)

Útoky na dôstojnosť

V rozprave v NR SR 7. decembra o 500-eurových poukazoch nám predseda parlamentu Boris Kollár odkázal: „Môžete dostať 500-eurovú poukážku a každý deň môžete ísť na trojeurové ,menučko‘ do jedálne alebo do nejakej reštaurácie, alebo to môžete dať vnúčikovi, alebo môžete s tým čokoľvek spraviť, môžete to bárs aj predať priekupníkovi za 400 eur a máte keš.“ Igor Matovič mu pritakal: „No a čo, keď niekto povie, že dá štyristo eur babke alebo susedke? Dosiahli sme cieľ, že dôchodkyňa je zaočkovaná a poukážka je využitá v hoteloch.“ Takýto spôsob zmýšľania o nás je urážlivý nielen preto, že predaj priekupníkovi by bol subvenčným podvodom.

28. februára 2021 predsedníčka poslaneckého klubu SaS A. Zemanová takto vysvetľovala Aktualizáciu očkovacej stratégie, podľa ktorej seniori budú až vo 8. fáze očkovania: „Ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu. Bez peňazí to nejde.“ Keď jej poslanec Erik Tomáš položil otázku, „To naozaj chcete povedať, že starší ľudia už nemajú ekonomickú hodnotu, a vtedy sú občania druhej kategórie?“, začala sa vyhovárať, že prekrúca jej slová.

Politické posolstvo z tohto dialógu je trojaké. 1. Vláda a jej pandemickí poradcovia v tom čase netušili, že najohrozenejšou skupinou z hľadiska ťažkého priebehu ochorenia sú ľudia nad 65 rokov, keď ich z hľadiska priority dali až na 8. miesto. 2. SaS ukázala, že jej libertariánstvo vedie k redukcii hodnoty ľudského života na sumu na výplatnej páske, ako to komentoval Juraj Šeliga. 3. Toto spontánne vyjadrenie šéfky poslancov SaS ukázalo, že druhá časť názvu strany je podvod. Lebo solidarita sa prejavuje v schopnosti postarať sa o najzraniteľnej­ších. Podľa poslanca J. Lukáča toto vyjadrenie „môže nejakú časť verejnosti utvrdiť v tom, že sociálne vnímanie najslabších je v SaS minimálne“.

Keď sa po vyhlásení exministra Krajčího, že na nový variant korony nemusia stačiť klasické látkové rúška, 21. januára odohral v Lidli chaotický nákup respirátorov za akciovú cenu chudobnými dôchodcami, Igor Matovič zareagoval týmito pohŕdavými slovami: „V tlačenici sa pomaly pobiť kvôli respirátorom, na ktorých ušetrím euro…aby som si nimi zdravie chránil, …hmmm, to mi nevychádza.“

Opakované zlyhania

Tieto prejavy neúcty k dôchodcom priši v čase, keď vzhľadom na novosť vírusu a nedostatok informácií o nežiaducich účinkoch vakcín bola najsilnejšia spontánna ochota dať sa zaočkovať. Vláda však nenakúpila dostatok vakcín, a tak došlo k ďalšiemu ataku na dôstojnosť seniorov. Tí sa začiatkom marca t. r. stretávali s obrovskými problémami pri pokuse zaregistrovať sa na očkovanie. Ani za pomoci detí či vnukov sa im to celé dni a noci nedarilo. Prezidentka to označila za ľudsky nedôstojné preteky o život. Pravda písala o horore. U koľkých seniorov sa vtedy zlomila ochota dať sa zaočkovať, sa už nikdy nedozvieme. Ale pocit poníženia im v mysli ostal.

Aby toho nebolo dosť, zakrátko Matovič „zorganizoval“ megaškandál s obstarávaním ruskej vakcíny Sputnik. Z jeho ponuky, ktorá bola mierená aj na významnú časť seniorov, napokon nebolo nič. Aj tu je namieste otázka, koľko oklamaných ľudí kvôli tomu rezignovalo na očkovanie. Tí vládni politici, ktorí dnes vykrikujú o dezolátoch neschopných pochopiť, čo je dôležité pre ochranu ich života, by si vždy, keď budú chcieť niekomu vstupovať do svedomia a obviňovať ho z nezodpovednosti, mali spomenúť na tieto svoje hanebné manažérske aj ľudské zlyhania.

Tí vládni politici, ktorí dnes vykrikujú o dezolátoch neschopných pochopiť, čo je dôležité pre ochranu ich života, by si vždy, keď budú chcieť niekomu vstupovať do svedomia, mali spomenúť na svoje hanebné manažérske aj ľudské zlyhania.

Ďalšou kapitolou dojemnej starostlivosti vlády o seniorov je metodické usmernenie ministerstva zdravotníctva „Terapeutický manažment pacientov s COVID–19“ z októbra 2020. Inštruovalo všeobecných lekárov, aby u ľudí s pozitívnym testom na vírus nevykonávali rýchlu primárnu starostlivosť v podobe antivírusovej alebo imunomodulačnej liečby, ale liečili iba symptómy ochorenia podávaním liekov proti horúčke, kašľu, bolestiam atď. Najmä seniori, často osamelo žijúci, tak boli liečení po telefóne alebo vôbec, až kým sa im choroba nerozvinula do takého štádia, že skončili na JIS. K tomu treba prirátať neschopnosť vlády stabilizovať zdravotnícky personál a zorganizovať výcvik na obsluhu moderných pľúcnych ventilácií, v dôsledku čoho sa oproti roku 2020 zásadne znížila kapacita nemocníc zvládať najťažšie prípady. Tí istí ľudia, ktorí to zavinili, dnes hľadajú vinníka vysokej úmrtnosti starších ľudí len a len v tom, že sa všetci nedali zaočkovať. A svoje zlyhania chcú zakryť tlakom na povinné očkovanie.

Po všetkých týchto poníženiach a poškodeniach seniorov je z morálneho hľadiska namieste žiadať, aby sa všetkým začiatkom roku 2022 vyplatilo 200 eur. Nielen ako kompenzácia za to, čím museli prejsť, ale aj a najmä preto, aby sa nemuseli pri vlne zdražovania rozhodovať, či budú jesť, alebo kúriť.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #očkovanie #Igor Matovič #očkovací bonus #SASKA