Nová vláda v ČR: Náročné úlohy, malé očakávania

Mnohí už ani neverili, že do Českej republiky sa môže vrátiť politika a s ňou aj idey a princípy. No stalo sa tak. Po období, v ktorom podľa naslineného prsta vládol extravagantný manažér Andrej Babiš, a pritom tvrdil, že nie je politik, nastáva éra uhladeného a nudného Petra Fialu. Zatiaľ čo Babišovo ANO stálo chvíľu naľavo, chvíľu napravo, Fialova ODS je stranou, ktorá síce môže svojím konzervativizmom hocikoho zlostiť, ale nikto jej neuprie čitateľnosť a hodnotovú ukotvenosť.

20.12.2021 14:00
debata (2)

Problém je v tom, že krajinu nebude riadiť sama. Vládu tvorí päť strán vrátane Pirátov, ktorí sa každú chvíľu hádajú a svojím progresivizmom sú protipólom konzervatívcov. Okrem etických tém (manželstvo gayov a lesieb, gender, eutanázia) môže dôjsť k oveľa vážnejším roztržkám pri európskej politike, klimatickej a energetickej kríze alebo pri diskusii o podobe sociálneho systému. Hlavným tmelom vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov nakoniec bude strach z Babišovho návratu. ANO má v snemovni najpočetnejší klub a pýši sa aj najvyššími volebnými preferenciami.

Nedávny prieskum verejnej mienky zaznamenal skepsu. Ľudia od novej vlády nemajú žiadne veľké očakávania . To je dobre: spadnúť z oblakov na tvrdú zem býva bolestivé. Okrem toho už teraz vládni politici zmierňujú a upravujú svoje predvolebné výroky. Napríklad, že osekajú výdavky štátneho rozpočtu o 130 miliárd korún. Postupne sa latka znižovala po desiatkach miliárd. Teraz počujeme, že sa ušetrí 80 alebo 70 miliárd.

Ani to nebude ľahké. Koalícia sľúbila dávať 5,2 % HDP na školstvo, dve percentá na obranu, jedno percento na kultúru. Od čerstvých ministrov však počúvame, že práve u nich žiadny väčší priestor na úspory nie je, naopak, chcú pridať. Niečo zhltnú aj kompenzácie firmám a domácnostiam látajúce dieru po covide. Lacné nebude ani zmierňovanie dosahov zdraženia energie pre domácnosti, ktoré majú hlboko do vrecka.

K ďalším finančne náročným úlohám patrí presadenie dôchodkovej reformy, na čo nemal Babiš odvahu, alebo príprava legislatívneho a ekonomického rámca, aby bolo možné rozbehnúť bytovú výstavbu a ponúknuť dostupné bývanie mladým ľuďom aj strednej vrstve. Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa ČR v druhej polovici roku 2022 vyrovná s predsedníctvom E­Ú.

Opozícia mala osem rokov na to, aby sa pripravila na prevzatie vládnej zodpovednosti. Zrejme ju zanedbala, inak by sotva bola dnes po obrátení rolí taká nekonkrétna vo formulovaní svojich stratégií. Vari len na koronavírus sa nemohla pripraviť. V prístupe k nemu Fialova vláda lavíruje. Českí politici zľava doprava s výnimkou extrémistov popularizujú očkovanie a vyzývajú na prísne dodržiavanie protiepidemických opatrení. Pravica však namiesto represie zdôrazňuje minimálny štát, ktorý ľuďom zbytočne nezasahuje do životov, a individuálnu zodpovednosť. V tom je jej prístup v porovnaní s Babišovým mäkší a nebezpečnejší, prinajmenšom z hľadiska ochrany verejného zdravia.

Okrem Babiša v opozícii ďalšiu hrozbu pre Fialu predstavuje Miloš Zeman na Hrade. O to dôležitejšie bude, aby mal vládu pod kontrolou. Inak skončí skôr, než začne.

Okrem Babiša v opozícii ďalšiu hrozbu pre Fialu predstavuje Miloš Zeman na Hrade. Prezident síce nakoniec vymenoval celú vládu podľa premiérovho návrhu, zbrane však asi nezloží. Pirátskeho ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Zeman akceptoval až vo finále, po dôraznom rozhovore s Fialom medzi štyrmi očami. Dá sa očakávať, že kľúčové zahraničnopolitické rozhodnutia sa budú rodiť v dialógu medzi premiérom a prezidentom a príslušný minister bude iba ich vykonávateľom.

Vo vláde zasadne viacero úspešných komunálnych politikov, ale bez celoštátnej skúsenosti. Niektorí ministri sa ešte len musia zžiť so zvereným portfóliom. Určite sa vyroja aj osobné kauzy. O to dôležitejšie bude, aby Petr Fiala mal vládu pod kontrolou. Inak skončí skôr, než začne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ANO #Petr Fiala