Nedostatočné globálne očkovanie a jeho následky

Odborníci už dávnejšie varovali, že s pandémiou sa dá skoncovať len vtedy, ak bude infekcia COVID-19 pod kontrolou všade. Najdôležitejším preventívnym opatrením je očkovanie. Kým bude existovať nedostatočná zaočkovanosť na celosvetovej úrovni, bude existovať aj riziko, že sa pandémia v dôsledku nových mutácií vráti.

22.12.2021 14:00
debata (18)

Afrika je najmenej zaočkovaný kontinent sveta. Dvojitú dávku dostalo len 7 % populácie, čo je oveľa menej ako v iných regiónoch globálnej periférie. V Ázii je dnes zaočkovaných 49 %, v Južnej Amerike dokonca 58 % obyvateľstva.

V Juhoafrickej republike bol koncom novembra v laboratóriách identifikovaný nový variant omikron. To však nevyhnutne neznamená, že nový variant z Južnej Afriky aj pochádza. Od jeho identifikácie pribúda dôkazov, že nový variant už v Európe existoval skôr.

JAR informovala včas

Juhoafrická republika (JAR) je svojou lekárskou infraštruktúrou výnimkou v celej subsaharskej Afrike. Od apríla 2020 zaviedla systém epidemiologického dohľadu, ktorý existuje len v málo krajinách sveta. Tu sa JAR môže oprieť o odborné znalosti v oblasti zvládania HIV. Juhoafrické úrady zareagovali na nový variant COVID-19 s mnohými mutáciami príkladne. Okamžite informovali medzinárodnú verejnosť.

V mnohých krajinách európski vedci s očkovaním počas koloniálnej vlády nezodpovedne experimentovali. Táto negatívna skúsenosť je zapísaná v historickej pamäti. Teraz sa k Afričanom navyše dostávajú aj správy o protestoch v Európe – a vonkoncom nezvyšujú dôveru v bezpečnosť očkovania.

Rýchle informovanie ponúklo ostatným krajinám príležitosť reagovať na nový variant v počiatočnom štádiu. Zväčša sa do JAR prerušili cesty. Svetová zdravotnícka organizácia poukázala na to, že v súčasnosti existuje na potlačenie epidémie viac rôznych opatrení. Môžu sa zaviesť aj kombinované formy (napríklad očkovanie plus karanténa) cestovných kontrol. Juhoafrická vláda sa za skorú a primeranú reakciu cítila potrestaná. Mohol by sa napríklad zvážiť medzinárodný fond na kompenzáciu ekonomických škôd, ak krajiny nové varianty ohlásia v počiatočnom štádiu a potom musia podliehať medzinárodným obmedzeniam. V opačnom prípade nemusia byť motivované nové varianty oznamovať a vyhnúť sa tak negatívnym dôsledkom pre vlastnú ekonomiku. Oneskorené ohlásenie však znamená globálne väčšie škody – tak na zdraví, ako aj na ekonomickej a sociálnej situácii.

Omikron a tretia dávka

Vlastnosti nového variantu boli veľmi systematicky preskúmané na medzinárodnej úrovni. Je jasné, že sa šíri oveľa rýchlejšie ako predchádzajúci variant. Ukazuje to nielen JAR, ale veľmi jasne aj Veľká Británia a Dánsko. Zdá sa, že sa potvrdzujú obavy, že omikron môže pre mnohé mutácie ľahšie obísť imunitnú ochranu vyvolanú predchádzajúcou infekciou alebo očkovaním. Ale predchádzajúce infekcie a očkovanie môžu viesť k miernejšiemu priebehu. Pri dvoch očkovaniach je však ochrana oslabená a dobrú ochranu poskytuje očkovanie treťou dávkou vakcín mRNA (Biontech-Pfizer a Moderna). Počiatočný výskum naznačuje účinnosť okolo 75 %.

Preto sa teraz mnohé krajiny rozhodli prijať okamžité opatrenie očkovania treťou dávkou. Dokonca aj v krajinách s relatívne nízkou zaočkovanosťou, ako je Slovensko, by to znížilo silu hroziacej vlny variantu omicron. Vznikajúce extrémne rýchle šírenie bude mať pravdepodobne zvlášť vážne následky v krajinách s nízkou zaočkovanosťou, keďže vysoký počet nezaočkovaných ľudí znamená, že počet závažných prípadov výrazne stúpne.

Očkovanie a historická nedôvera

O povinnom očkovaní sa uvažuje alebo sa už pripravuje v mnohých krajinách. Rakúsko bolo prvou krajinou v EÚ. Povinné očkovanie ale zvažuje aj juhoafrická vláda. Podľa medzinárodných údajov je dvakrát zaočkovaná asi štvrtina juhoafrickej populácie. Na rozdiel od iných afrických krajín má JAR v súčasnosti dostatok vakcín. V súvislosti s očkovaním však vládne skepsa. To je celkom bežné nielen v JAR, ale aj v niektorých iných afrických krajinách. Má to viacero dôvodov. V mnohých afrických krajinách európski vedci s očkovaním počas koloniálnej vlády nezodpovedne experimentovali. Táto negatívna skúsenosť je zapísaná v historickej pamäti. Teraz sa k Afričanom navyše dostávajú aj správy o protestoch v Európe – a vonkoncom nezvyšujú dôveru v bezpečnosť očkovania.

Vo väčšine afrických krajín je však hlavným problémom očkovacích kampaní nedostatok vakcín a infraštruktúry (napr. chladenie vakcín). Preto mnohé krajiny – najmä krajiny globálneho Juhu – žiadali o zrušenie patentovej ochrany vakcín, čo je aj podľa zmlúv Svetovej obchodnej organizácie možné a výrazne by urýchlilo výrobu vakcín. Iniciatívy sa chopili najmä krajiny EÚ, predovšetkým Nemecko, a v zásade ju podporujú aj USA. Zrušenie patentovej ochrany, ale aj sprievodné opatrenia na podporu očkovacích kampaní v krajinách so slabou zdravotnou infraštruktúrou by boli dôležitými krokmi na odstránenie celosvetovo nízkej miery zaočkovanosti. Boj s pandémiou môže byť skutočne úspešný len s globálnym prístupom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Južná Afrika #očkovanie v Afrike #patenty na vakcíny