POLEMIKA: Povinné očkovanie

Rezort zdravotníctva a spravodlivosti vypracovali analýzu k povinnému očkovaniu. Z jej výsledkov vyplýva, že zaviesť povinné očkovanie na Slovensku je možné. Hoci premiér Eduard Heger takúto možnosť nevylúčil, vláda k tomuto kroku zatiaľ pristúpiť nechce.

29.01.2022 10:00
debata (39)

Hoci infektológ Peter Sabaka zavedenie povinného očkovania proti novému koronavírusu v súčasnosti nepovažuje za ideálne riešenie, mali by sme ho mať k dispozícii ako najúčinnejší nástroj v prípade, ak to bude nevyhnutné. Naopak podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková, vidí problém v súčasnej vláde, ktorá chaoticky riadi štát a je nedôveryhodná. Ak by nastolila takúto požiadavku, len ťažko by jej ľudia uverili a nasledovali by ju.

ZA: Najúčinnejší nástroj

Peter Sabaka, infektológ

Priznám sa, že tento text píšem počas nočnej služby na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde už takmer dva roky liečime pacientov s COVID-19, a tak neviem zaručiť, že moje emócie nebudú mať vplyv na jeho obsah.

Po dvoch rokoch pandémie sa naša spoločnosť stala čiastočne rezistentná k utrpeniu. Už nás toľko nešokujú denné prírastky zosnulých. Na tom, že sú to ľudia ako ja alebo vy, sa však za tie dva roky nič nezmenilo. Za každým týmto človekom je príbeh. Ako ochorel, ako bojoval, ako trpel a ako nakoniec svoj boj prehral. My zdravotníci sme videli ich príbehy. Boli sme pri tom, keď bojovali, keď poslednýkrát telefonovali so svojimi blízkymi, predtým než sme ich museli uspať, lebo už nevládali sami dýchať. Boli sme svedkami smútku a hlbokej straty, ktorú ich predčasný odchod spôsobil. Preto mi, prosím, odpusťte, že sa na vec nedokážem pozerať s nadhľadom.

V tretej vlne pandémie nám už zomrelo viac ako 5 000 ľudí. V drvivej väčšine išlo o neočkovaných. Zomreli zbytočne. Zo štúdií vieme, že očkovanie má 95% efektivitu v ochrane pred ťažkým priebehom a úmrtím. Zomreli preto, že sme totálne pohoreli v očkovacej kampani. Nám odborníkom a štátnym inštitúciám sa nepodarilo rozptýliť obavy z očkovania. Otázka je, či to v budúcnosti dokážeme lepšie. Pri súčasne panujúcej nedôvere v inštitúcie a zároveň nadpriemernej ochote príjmať dezinformácie by nás v budúcej očkovacej kampani čakala veľmi neľahká úloha.

Dnes u nás už dominuje variant koronavírusu omikron. S menšou pravdepodobnosťou privedie človeka do nemocnice a je menej pravdepodobné, že ho pripraví o život. Skôr či neskôr nakazí takmer každého. Po konci štvrtej vlny už zostane len málo ľudí, ktorých imunitný systém sa s koronavírusom nikdy nestretol. Bude to znamenať že už na jar prestanú zbytočne zomierať ľudia? Bude to koniec pandémie?

Pravda je taká, že s určitosťou nevieme predvídať takmer nič. Väčšina odborníkov sa domnieva, že koronavírus sa nestratí a ani v nadchádzajúcich rokoch sa COVID-19 zrejme nestane úplne banálnym ochorením. Ako bude plynúť čas od vrcholu štvrtej vlny pandémie, budú naše imunitné systémy zabúdať na to, ako spoznať nový koronavírus, a časom sa môže objaviť ďalšia zimná vlna.

Navyše, to, že dnes dominuje omikron variant, neznamená, že nikde nevznikne potomok delta variantu, ktorý bude rovnako smrtiaci a zároveň bude schopný unikať protilátkovej odpovedi po prekonaní infekcie variantom omikron.

Relatívne presne vieme, čo bude na jar a v lete. Jar a leto budú asi dobré. Život sa zasa vráti takmer do normálu. Aká bude ale jeseň, nevieme. Nemôžeme sa však spoliehať na to, že pandémia sa skončí a všetko bude v poriadku. Na to, že bude dobre a že to ustojíme, sme sa už v minulosti spoliehali opakovane. Nebolo dobre. Vlastne bolo veľmi zle.

Medzi odborníkmi dnes panuje zhoda, že si nemôžeme byť istí tým, že po odznení štvrtej vlny nebudeme potrebovať plošné očkovanie proti novému koronavírusu. Preto budeme potrebovať nástroj, ako zaistiť dostatočnú zaočkovanosť vybraných skupín obyvateľstva vtedy, ak nastane takáto potreba.

Medzi odborníkmi dnes panuje zhoda, že si nemôžeme byť istí tým, že po odznení štvrtej vlny nebudeme potrebovať plošné očkovanie proti novému koronavírusu. Preto budeme potrebovať nástroj, ako zaistiť dostatočnú zaočkovanosť vybraných skupín obyvateľstva vtedy, ak nastane takáto potreba. Týmto nástrojom by malo byť povinné očkovanie. Rozhodne si nemyslím, že by to mal byť jediný nástroj na zaistenie dostatočnej preočkovanosti. Súčasťou riešenia by mala byť aj otvorená a úprimná informačná kampaň. Odborná, ale zároveň zrozumiteľná. A v prípade povinného očkovania musí byť absolútny dôraz kladený na jeho bezpečnosť.

Je zavedenie povinného očkovania proti novému koronavírusu v súčasnosti ideálnym riešením? Nie, nemyslím si, že je to ideálne riešenie. Myslím si však, že by sme ho mali mať k dispozícii ako najúčinnejší nástroj na zaistenie dostatočnej preočkovanosti cieľovej populácie v prípade, ak to bude nevyhnutné.

PROTI: Povinné očkovanie je zrkadlom spôsobu vládnutia

Zuzana Dolinková, podpredsedníčka strany Hlas-SD

V stave, v akom sa Slovensko aktuálne nachádza po stránke sociálnej, politickej, ekonomickej, morálnej, ale aj obyčajnej ľudskej, je otázka povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 hra s ohňom. Existujú relevantné obavy, že by sme sa mohli nielen popáliť, ale napáchať aj omnoho väčšie škody.

(Ne)komunikácia, (ne)odbornosť a čím ďalej, tým viac sa ukazuje, že aj (ne)transparentnosť sú, ako sa zdá, typickými a najpálčivejšími neduhmi tejto vlády. Ťažko totiž niekto uverí vláde, ktorá chaoticky riadi štát a súčasne požaduje od ľudí, aby ju nasledovali a rešpektovali.

Dnes na Slovensku čelíme nepríjemnej situácii. Zlá celospoločenská klíma je ukážkovým dôsledkom všetkých prešľapov vlády vrátane boja s pandémiou. Žijeme v čase, keď ľudia prestavajú veriť vláde, autoritám, lídrom, a to bez ohľadu na to, či im hovoria skutočnú pravdu, polopravdu, alebo klamstvo. Nemôžeme sa preto vôbec čudovať, že aj tá najlepšie mienená a prezentovaná rada od človeka alebo od skupiny ľudí, ktorí si svojím konaním a správaním počas riadenia štátu nevytvorili dôveru a nevzbudzujú úctu, je zo strany ľudí prijímaná ako nedôveryhodný fakt.

Niet pochybností o tom, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môže priniesť mnoho pozitívnych vecí. No v prípade, keď tento názor prezentujú ľudia, u ktorých opakovane pozorujeme nesúlad, ba až zjavný rozpor medzi tým, čo hovoria, a tým, ako konajú, nemôžeme očakávať, že si niekto bude myslieť, že títo ľudia niečo práve teraz myslia vážne a konajú v prospech dobra a v záujme ostatných. Za neschopnosť, ktorá prináša tieto plody plošnej nedôvery v autority, nemôžeme nikoho trestať. A to ani nariadením povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Trestuhodne a opakovane sme totiž premrhali viaceré ponúkané a efektívne možnosti pozitívnej motivácie ľudí k dobrovoľnému očkovaniu.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môže priniesť mnoho pozitívnych vecí. No v prípade, keď tento názor prezentujú ľudia, u ktorých opakovane pozorujeme nesúlad medzi tým, čo hovoria, a tým, ako konajú, nemôžeme očakávať, že si niekto bude myslieť, že konajú v prospech dobra a v záujme ostatných.

Neviem si preto predstaviť, kto a ako by v tejto konštelácii vzťahov, nálad a nedôvery absolútnej väčšiny ľudí k vedeniu krajiny vysvetlil rozhodnutie o povinnom očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Napriek tomu, že vakcináciu plne podporujem a sama som zaočkovaná tromi dávkami, čoraz častejšie vnímam, že ľudia sú už k očkovaniu skeptickí. Tieto nálady začínajú v spoločnosti rezonovať a zrejme budú pokračovať. Nehľadám vinníka, ale ak sa pozrieme spätne, každý z kľúčových aktérov, ktorí sa na komunikácii ohľadom očkovania spolupodieľali a vyzývali ľudí na očkovanie proti covidu, či už to bol premiér Heger, minister zdravotníctva Lengvarský, exminister zdravotníctva Krajčí, alebo minister financií a expremiér Matovič, vždy medzi ľuďmi vyvolal protichodný efekt ako ten, ktorý vyvolať mal, a tým nepochybne mala byť pozitívna motivácia k očkovaniu. Čo asi znamená, že títo páni majú zrejme veľa talentov, ale politika medzi ne evidentne nepatrí.

Záverom mi preto dovoľte povedať, že tak ako som očkovanie podporovala doteraz, budem ho podporovať aj naďalej. V pandémii žijeme dva roky. Dáta o tomto novom ochorení postupne po celom svete zbierame a analyzujeme. Pritom sme neustále svedkami toho, ako sa vírus vyvíja, mutuje, ako naň účinkujú dostupné vakcíny, ako sa vyvíjajú ďalšie vakcíny, ako sa mení priebeh ochorenia, ale aj kvalita života ľudí.

Vakcínu, ktorá by doživotne chránila pred týmto ochorením, zatiaľ nemáme. Informácie, s ktorými pracujeme, získavame v čase a snažíme sa ich čo najlepšie zužitkovať a aplikovať pre kvalitnejší život nás všetkých. Verím, že očkovanie proti covidu prináša v tomto čase oveľa viac benefitov ako rizík a strát. A za najväčšie pozitívum očkovania považujem fakt, že nám pomôže konečne mať aspoň trochu normálnejší život. Dôverujem odborníkom a v súlade s ich názormi, analýzami a predikciami som presvedčená, že očkovanie je zároveň cesta, ktorá nám pomôže znížiť množstvo tragédií, ktoré toto ochorenie už dva roky spôsobuje po celom svete. Rovnako som toho názoru, že očkovanie prispeje k postupnému utlmeniu agresivity tejto choroby.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus #Covid-19