Zjednotení pod modro-žltou vlajkou

Vladimir Putin už raz túto chybu urobil, keď neodhadol nálady Ukrajincov v roku 2014. Teraz sa zdá, že podcenil nielen odhodlanie Ukrajincov brániť svoju krajinu, ale precenil aj trpezlivosť Západu. Rusko svojou zbytočnou, nepochopiteľnou a neospravedlniteľnou agresiou nielenže zjednotilo rozdelenú ukrajinskú spoločnosť, ale ako sa zdá, podarilo sa mu okolo Ukrajiny zjednotiť aj západný svet.

24.02.2022 10:00
debata (43)

A ak bolo cieľom Vladimíra Putina zastaviť integráciu Ukrajinu do západných štruktúr, tak to vyzerá, že svojou politikou dosiahne presný opak. Ale to v dlhodobej perspektíve. V tej krátkodobej kroky Kremľa môžu spôsobiť obrovské problémy nielen Ukrajine. Pokiaľ sa začne to, čomu hovoria Ukrajinci Veľká vojna, môže konflikt za krátky čas prekročiť hranice nielen Ukrajiny, ale aj Európy. Zdá sa, že to už pochopila väčšina z nás.

V jednej chvíli sa zdalo, že podpísanie dekrétu o uznaní samozvaných donbaských republík je tým najlepším z najhorších scenárov. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že to tak nie je. Ak Moskva bude naďalej vojnu eskalovať, tak sa neobmedzí iba na územie ukrajinského Donbasu.

To, že Rusko legalizovalo svoju armádu na dnes okupovanom Donbase, kde chce „udržovať mier“ a brániť hranice samozvaných republík, totiž znamená, že ak ukrajinská armáda odpovie na ostreľovanie ostreľovaním, nebude už zabíjať „separatistov“, ale ruských občanov. A to by Kremľu dalo „legitímny“ dôvod zaútočiť na Ukrajinu odkiaľkoľvek – aj v miestach, ktoré sú pre Ukrajinu oveľa citlivejšie. Ukrajina je v súčasnosti obkľúčená ruskou armádou z troch strán. A takýto útok by mohol prísť napríklad z juhu od Krymu a Čierneho mora, no predovšetkým zo severu – z územia Bieloruska, odkiaľ by mohol byť ohrozený Kyjev.

Rusko svojou agresiou nielenže zjednotilo rozdelenú ukrajinskú spoločnosť, ale ako sa zdá, podarilo sa mu okolo Ukrajiny zjednotiť aj západný svet.

To, že Moskva má v pláne eskalovať boje, prezradil sám Putin, ktorý na otázku, v akých hraniciach bola uznaná tzv. Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika, odpovedal, že v tých, ako sa uvádza v ich ústavách. A v nich sa píše, že sú to administratívne hranice Doneckej a Luhanskej oblasti. Dnes je okupovaná približne jedna tretina tohto územia. To znamená, že tieto samozvané republiky sa spoločne s ruskou armádou budú snažiť „oslobodiť“ ďalšie dve tretiny týchto oblastí. Absurdita ruskej hry rovnako ako miera ich klamstiev nepozná hranice. Moskva svojím uznaním „republík" nielenže narušila suverenitu a integritu Ukrajiny, ale ďalšie neokupované, slobodné územie Ukrajiny začala nazývať okupovaným a vyhrážať sa jeho „oslobodením“.

V Kyjeve, kde sa práve v týchto dňoch nachádzam, nie je žiadna panika, mesto je však nezvyčajne tiché. Je pravda, že niektorí ľudia odišli alebo odviezli svoje rodiny. Mnoho medzinárodných firiem stiahlo svojich zamestnancov, rovnako ako diplomati mnohých západných krajín opustili územie Ukrajiny. V očiach tých, ktorí nemôžu alebo nechcú odísť, bol badateľný ľahký smútok. Zdalo sa, že ich všetci opustili. Ale len na chvíľu.

Rusko sa celé dlhé roky snažilo prostredníctvom informačnej vojny rozdeľovať ukrajinskú spoločnosť a treba povedať, že sa mu to celkom darilo. Ale len pár hodín po nevkusnom politickom divadle v Moskve sa ukrajinská spoločnosť dokázala konsolidovať. Prezident Volodymyr Zelenskyj prestal ignorovať a osočovať svojich politických oponentov, ukrajinská opozícia mu vyjadrila podporu pri obrane krajiny. Všetkými nenávidený oligarcha a najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, ktorý už niekoľko mesiacov otvorene bojoval s prezidentom Zelenským, volá po jednote všetkých Ukrajincov a vyhlásil, že jeho firmy zaplatia do štátneho rozpočtu vopred 1 miliardu hrivien daní.

Nakoniec, ako sa zdá, Putinovi sa podarilo zjednotiť aj Západ. Zjednotiť ho vo vnútri aj okolo Ukrajiny. Dnes už je viac ako jasné, že Ukrajina je súčasťou Západu. A nemala by niesť straty v boji za slobodu a demokraciu sama.

P.S. Poznámka redakcie: Tento komentár bol napísaný v stredu 23. februára ráno, takže nereflektuje aktuálnu vojenskú ofenzívu Ruska na Ukrajine. To však nič nemení na fakte, že Putinovi sa podarilo zjednotiť Ukrajincov i Západ.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Donecká a Luhanská oblasť