Odpustite

Sedím v kresle. Z platne spieva Richard Müller: „Noe už je dávno preč. Zostali len zvieratá. S tými nie je žiadna reč. Popadali do blata. A tých pár, čo ešte žijú, majú pevne v rukách moc. Pustili k sebe iba zmiju. A spolu revú o pomoc. Nevidím žiaľ tú cestu. A všetci o hlavu menší nemali plávaciu vestu. Počet obyvateľov sa zmenšil.“

24.02.2022 17:00
debata (13)

Mýlil som sa. Pri predvídaní rusko-ukrajinskej krízy som mylne predpokladal, že diktátori už nepatria do nášho sveta. Minimálne v našom geopolitickom priestore. Som rád, že som sa mohol mýliť. Lebo patrím do civilizovaného sveta, v ktorom je to možné.

Vladimir Putin je agresor. Je morálnou povinnosťou civilizovaného sveta, do ktorého, po štvrtkovom ráne, definitívne Rusko prestalo patriť, aby pomohol Ukrajine. Aby pomohol utečencom, ktorých táto vojna postihne.

Svet, nie prvý raz, potrebuje zachrániť pred človekom. Pred agresorom. Aby vo svojich chúťkach mohol zostať osamotený. Aby nikomu ďalšiemu ani len nenapadlo prisvojovať si, čo nie je jeho. Inak sa začnú prekresľovať mapy.

Európa a svet musia ukázať Vladimírovi Putinovi, kto je. A čo nesmie. No ešte viac a intenzívnejšie je to povinnosť jeho vlastných obyvateľov.

Nasledujúce dni ukážu, či je Rusko Vladimir Putin. A či je Vladimir Putin Rusko.

Čakajú nás ťažké časy. Žiadne nálepkovanie v nich nikomu nepomôže. Iba prehĺbi frustráciu a beznádej.

V globalizovanom svete nie je možné, aby sankcie dopadli len na tých, voči ktorým sú namierené. Budú bolieť. Aj nás. Musíme byť na to pripravení. Demokracia má svoju cenu. Nemali by sme sa jej vzdať za plnú misku.

„Mýlil si sa fatálne. Ale si už viac kňaz ako novinár. A tak je to správne,“ napísala mi bývalá kolegyňa.

Modlím sa ako kňaz za Ukrajinu a Rusko. Za ich obyvateľov. Modlím sa za Vladimira Putina. Za všetky obete, ktoré si ako prezident Ruskej federácie pripíše na svoje svedomie.

Český prezident Miloš Zeman predniesol tvrdé slová na jeho adresu.

„Šialenca je potrebné izolovať a nebrániť sa voči nemu iba slovami, ale tiež konkrétnymi krokmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obete ruského ľudu v druhej svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda.“

Európa stojí pred zodpovednou úlohou. Pomôcť Ukrajine. Ubrániť demokraciu pred diktátorom.

Slovenskí politici by sa mali zjednotiť. A vystupovať spoločne. Ako to vidíme v susednom Česku. Žiadna opozícia a koalícia. Lebo ako povedal Miloš Zeman, „Rusko sa dopustilo zločinu proti mieru“.

Noe je už dávno preč. Zostali len zvieratá?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Richard Müller #vojna na Ukrajine