Ukrajina bráni európske hodnoty a jej miesto je v EÚ

Ničím nevyprovokovaná a nezákonná agresia Ruskej federácie proti Ukrajine trvá už takmer dva týždne. Mýtus o neporaziteľnej ruskej armáde sa rúca ako povestný domček z kariet – podobne ako aj plány Kremľa, ktorý dúfal v rýchly úspech, ale namiesto toho narazil na tvrdý odpor ukrajinského vojska, ako aj všetkých ukrajinských spoločenských vrstiev, ktoré sa zjednotili v úsilí brániť svoju vlasť.

08.03.2022 17:00
debata (41)

Európska únia, NATO a ďalšie demokratické krajiny v tomto ťažkom období neťahali za kratší povraz. Namiesto „zhnitého Západu“, ktorý údajne nemal byť schopný zareagovať, ale mal pokračovať v praktizovaní princípu „business as usual“, dostali kremeľskí mocipáni bezprecedentný balík sankcií a jednoty, ktorý im pomaly, ale účinne vytlčie ich imperiálne plány z hlavy. Prijaté sankcie už fungujú a agresorovi prinášajú čoraz ničivejšie straty. Ruských predstaviteľov stojacich za rozhodnutiami, na základe ktorých dochádza k vraždám nevinných ukrajinských detí, žien a civilistov, a teda k vojnovým zločinom, nemá čakať nič iné ako najväčšie možné verejné odsúdenie a v budúcnosti proces pred medzinárodnými trestnými orgánmi.

Počas týchto bezmála dvoch týždňov celá ukrajinská spoločnosť na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským ukazuje každý deň mimoriadnu odvahu a hrdinstvo. Ukrajina dnes bráni nielen seba a nielen svoju slobodu. Bráni predovšetkým to, čo má obrovský význam pre celý západný svet a pre naše uvažovanie o súčasných medzinárodných vzťahoch – rešpektovanie práva a medzinárodných inštitúcií, slobodu rozhodovať o vlastnom osude bez vonkajších zásahov, a predovšetkým právo žiť v mieri a slobodne kreovať budúcnosť nasledujúcich generácií. Bráni teda všetko, čo dnes stelesňuje Európska únia – vizionársky projekt jej otcov zakladateľov, ktorý priniesol európskemu kontinentu viac ako 70 rokov mieru a prosperity.

Žiadosť prezidenta Zelenského o členstvo Ukrajiny v EÚ považuje Poľsko za historickú a plne opodstatnenú. Už samotné okolnosti jej podpísania boli výnimočné: namiesto osláv v Bruseli k nemu došlo v Kyjeve pod krupobitím bômb dopadajúcich aj na civilné objekty. Zaplatil už niekedy niektorý členský štát EÚ takúto cenu za svoje úsilie žiť v mieri a slobode?

Ukrajina dnes bráni nielen seba a nielen svoju slobodu. Bráni predovšetkým to, čo má obrovský význam pre celý západný svet a pre naše uvažovanie o súčasných medzinárodných vzťahoch – rešpektovanie práva a medzinárodných inštitúcií, slobodu rozhodovať o vlastnom osude bez vonkajších zásahov, a predovšetkým právo žiť v mieri a slobodne kreovať budúcnosť nasledujúcich generácií.

Poľsko plne podporuje európske ambície našich ukrajinských priateľov a čo najrýchlejšiu integráciu Ukrajiny do EÚ. Rovnaký postoj zastáva aj Slovensko a niekoľko ďalších členských štátov EÚ z nášho regiónu. Veľmi dobre totiž rozumieme tomu, čo môže znamenať „sloboda prinesená na bajonetoch“ moskovského režimu, ktorý sa vo svojom myslení o medzinárodných reáliách a vnímaní sveta zastavil niekde v 19. storočí. Nemôžeme sa skrývať za verbálne vyslovenie podpory alebo vyjadrenie pochybností o dĺžke procesu integrácie Ukrajiny do EÚ. Ukrajina svojím postojom dokázala, že si v tomto momente zaslúži, aby bola pre ňu schválená osobitná cesta k integrácii.

Európsky parlament už zareagoval na túto výzvu (klobúk dolu!) a v expresnom čase a k tomu obrovskou väčšinou hlasov prijal uznesenie, v ktorom vyzýva inštitúcie EÚ, aby vyvinuli maximálne úsilie s cieľom udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ.

V prvom rade by mala Európska rada urýchlene potvrdiť európsku perspektívu Ukrajiny, najlepšie na najbližšom zasadnutí vo Versailles 10. – 11. marca 2022. Okolnosti sú mimoriadne a plne odôvodňujú urýchlené prijatie Ukrajiny do EÚ. Je to európsky štát a zaslúži si byť medzi členskými štátmi EÚ.

Rovnako dôležité je už dnes uvažovať o vytvorení nástrojov, ktoré umožnia obnoviť a zrekonštruovať Ukrajinu po vojne. Na túto otázku by EÚ nemala zabúdať. Premiér Poľskej republiky Mateusz Morawiecki navrhol vytvoriť investičný balík pre Ukrajinu v podobe plánu obnovy pre Ukrajinu v hodnote 100 miliárd eur, ktorý by financovala EÚ a ktorý by sa použil na obnovu zničenej infraštruktúry, zbombardovaných a zničených škôl, nemocníc a obytných sídlisk. Ukrajina musí totiž vidieť a mať pred sebou nádej, ktorú jej môže poskytnúť urýchlené prijatie do EÚ a bezprecedentný balík povojnovej pomoci. Poľsko, ktoré už dlhé roky patrí k lídrom v aktívnej podpore Ukrajiny, sa spolieha na podporu ďalších krajín EÚ, a najmä tých z regiónu strednej Európy.

Symbolickým a pôsobivým vyjadrením hrdinstva a nezlomnosti celého ukrajinského národa je muralová maľba nachádzajúca sa na jednej z parížskych ulíc, ktorá zobrazuje dievča pochodujúce s ukrajinskou vlajkou, ktoré zároveň rozdupáva ruské tanky. Dnes záleží len od nás všetkých, ako rýchlo bude táto vlajka viať vedľa štátnych symbolov ostatných členských štátov EÚ pred sídlom Európskej komisie v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki