Vysoké školy pomáhajú ukrajinským študentom. Ministerstvo však pomáhať odmieta

Situácia na Ukrajine sa priamo dotýka aj slovenských vysokých škôl, na ktorých sa vzdelávajú študenti z Ukrajiny. Teraz navyše prichádzajú ďalší, ktorí potrebujú pomoc. Jednotlivé fakulty už rozbehli podporné aktivity, ktoré majú študentom uľahčiť život.

12.03.2022 14:00
debata (1)

V hre sú rôzne možnosti priamej pomoci, ako napr. odpustenie platby za internát, poskytnutie psychologickej pomoci alebo zabezpečenie pomoci najbližším príbuzným. Jednou z možností by mohlo byť aj poskytnutie mimoriadneho štipendia. Na to však chýbajú financie a takmer žiadna vysoká škola si to nemôže dovoliť. Každý však hľadá spôsob, ako by mohol pomôcť. Až na ministerstvo školstva, ktoré o tom iba rozpráva, ale konkrétne kroky akosi neprichádzajú.

Ukrajinská kríza sa teraz aktuálne odohráva v čase neustáleho znižovania rozpočtov vysokému školstvu a súčasne ešte aj s nárastom cien energií, ktoré enormne zaťažujú výdavkovú stránku vysokých škôl. Len minulý rok prišlo k zníženiu rozpočtu univerzít o 18 miliónov eur a tento rok je to až o neuveriteľných 27 miliónov menej. Financovanie zo strany štátu teda programovo výrazne klesá, zatiaľ čo výdavky na existenciu vysokých škôl stúpajú exponencionálne.

Ministerstvo školstva však ani napriek tomu teraz nepočíta s dodatočnými finančnými zdrojmi pre vysoké školy. Postoj ministerstva je tak v priamom protiklade s vyhláseniami súčasnej politickej reprezentácie, ktorá okázalo hlása podporu najslabším a ohrozeným ľuďom, ktorí sú na úteku pred vojnou. Takáto politická podpora je však iba slovná. V praxi totiž rapídne stúpajú náklady na výdavky všetkým vysokým školám a tieto sa navyše každým dňom ešte zvyšujú. Ministerstvo však nejaví ochotu pomáhať ani v tejto kritickej situácii.

Najnovšia situácia si vyžaduje okamžité riešenie a bezodkladnú podporu ukrajinským študentom.

V susednom Česku to pochopili okamžite a dokázali prijať opatrenia, ktoré sa už dokonca aj realizovali. Keďže sme často porovnávaní práve s našimi západnými susedmi, aj tentoraz si opäť musíme my zobrať príklad z toho, ako pristupuje k situácii ministerstvo školstva Českej republiky.

Česi pre VŠ vyčlenili dodatočných 150 miliónov korún (takmer 6 miliónov eur) a VŠ môže na jedného ukrajinského študenta získať až 150-tisíc českých korún (6 000 eur). Takto vyzerá v praxi skutočná podpora štátu v krízovej situácii.

Česi bezodkladne vyčlenili dodatočných 150 miliónov českých korún (takmer 6 miliónov eur) a podľa stránky českého ministerstva môže vysoká škola na jedného ukrajinského študenta získať až 150-tisíc českých korún (6 000 eur). Takto vyzerá v praxi skutočná podpora štátu v krízovej situácii. Zároveň je to aj vynikajúca propagácia českého vysokého školstva, ktoré takto osloví a priláka študentov z Ukrajiny.

Keď si porovnáme príkladný prístup českej vlády s populistickým prístupom slovenského ministerstva, dostaneme okamžite odpoveď na prípadné otázky, prečo naše univerzity nepristupujú k podpore ukrajinských študentov aktívnejšie. Vysoké školy na Slovensku totiž skutočne čelia svojej priamej likvidácii, prostredníctvom cieleného odlivu financií do úplne iných sfér hospodárstva. Pritom vysoké školy v ČR dostávajú priamu a cielenú pomoc a aj podporu, aby mohli v tejto krízovej situácii existovať, a tak aj samy pomáhať.

Odpoveďou slovenského ministra školstva na aktuálnu situáciu by mal byť jasný a veľmi konkrétny rozpočtový plán, a nie iba prázdne reči o potrebe pomáhať. Slovenské vysoké školy cítia potrebu pomáhať všetkým ľuďom v núdzi a aktuálne vedia aj ponúknuť konkrétne riešenia. Bez spolupráce s vládou to však nedokážu realizovať.

Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Ministerstvo školstva by mohlo dať aspoň raz. Je totiž najvhodnejší a najvyšší čas.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Česko #vysoké školy #Ukrajina #vojna na Ukrajine